Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Hlavnou postavou nočného programu v NHL bol Connor McDavid

a snímke dole kapitán Edmontonu Oilers Connor McDavid oslavuje so striedačkou gól v zápase hokejovej NHL Edmonton Oilers - Philadelphia Flyers v noci na 3. januára 2024. Foto: TASR/AP

Darí sa aj MacKinnonovi, najmä na domácom ľade, na ktorom ťahá od úvodu sezóny 20-zápasovú bodovú sériu.

New York 3. januára (TASR) - Hlavnou postavou trinásťzápasového nočného programu v NHL bol Connor McDavid, kapitán Edmontonu zažil desiaty päťbodový večer v zámorskej profilige. Kanadský hokejista režíroval triumf domácich Oilers nad Philadelphiou (5:2), keď strelil gól a pridal štyri asistencie. Nathan MacKinnon bodoval aj v dvadsiatom domácom zápase sezóny, útočník Colorada rozhodol gólom v predĺžení o víťazstve Colorada nad New Yorkom Islanders (5:4 pp), pričom predtým zaznamenal aj dve asistencie.

McDavid sa stal iba štvrtým hráčom "olejárov", ktorý predviedol desať päťbodových výkonov v NHL. Zároveň prekonal hranicu 900 bodov v základnej časti. Prekonal ju ako piatym najrýchlejším spôsobom v ligovej histórii, potreboval na to len 602 zápasov. Rýchlejšie to dokázali len štyria hráči, medzi ktorými je aj legendárny slovenský útočník Peter Šťastný. Rekordér je Wayne Gretzky, ktorý potreboval na 900 bodov iba 385 stretnutí. "Je to ďalší pekný míľnik, možnosť reflektovať prácu, ktorú ste odviedli," vyznal sa McDavid, ktorý ťahá šesťzápasovú bodovú šnúru. Počas nej nazbieral tri góly a deväť asistencií. Dvadsaťšesťročný center si v základnej časti počas deviatich sezón pripísal 903 bodov za 317 presných zásahov a 586 asistencií. Zach Hyman, ktorý v zápase zaznamenal gól a asistenciu, nazval McDavida generačným talentom: "To, čo dokázal, je niečo výnimočné v tejto ére. Dostal sa medzi najlepších hráčov histórie. Myslím si, že v súčasnej dobe sa k tomu nikto ani len nepriblížil. Je to niečo neuveriteľné a pre mňa špeciálne, že mám možnosť s ním nastupovať."

Darí sa aj MacKinnonovi, najmä na domácom ľade, na ktorom ťahá od úvodu sezóny 20-zápasovú bodovú sériu. Počas nej nazbieral 43 bodov (16+27). Dvadsaťosemročný kanadský útočník je prvý hráč za uplynulých 35 rokov, ktorý bodoval v prvých 20 domácich dueloch svojho tímu od začiatku ročníka. V noci bol hlavný ťahúň Colorada na ceste za triumfom nad Islanders. "Myslím si, že sme súpera prevyšovali počas celého večera. Viacero chalanov strelilo dôležité góly. Bol to komplexný výkon celého tímu, to je isté," povedal MacKinnon pre zámorské médiá. Jeho 20-zápasová domáca bodová séria je druhá najdlhšia v histórii organizácie Colorado Avalanche/Quebec Nordiques, Joe Sakic ťahal 23-zápasovú domácu šnúru v sezóne 2000/2011. MacKinnon dal svoj 20. gól v sezóne, túto métu dokázal pokoriť deviatykrát v kariére. V klubovej histórii sa to viackrát podarilo iba Sakicovi (17), Milanovi Hejdukovi (11), Petrovi Šťastnému (10) a Michelovi Gouletovi (10).

Aleksander Barkov prispel asistenciou k víťazstvu Floridy na ľade Arizony 4:1. Pre kapitána hostí to bola 416. asistencia v profiligovej kariére, ktorú zatiaľ celú odohral v drese Panthers. Vytvoril tak nový klubový rekord, keď prekonal zápis Jonathana Huberdeaua (415 asistencií). Barkov drží aj klubové rekordy v počte odohraných stretnutí (698), strelených gólov (254) a bodov (670). "Zo všetkých mám radosť, sú to úžasné pocity, no budem si ich ešte lepšie uvedomovať, keď bude moja kariéra na konci," poznamenal 28-ročný fínsky center.

Huberdeau momentálne už pôsobí v Calgary, kam prišiel v júli 2022 v rámci výmeny za Matta Tkachuka. V kanadskom klube prežíva náročné obdobie a zatiaľ nie je taký ofenzívny líder, ako od neho Flames čakajú. Malo náplasťou je, že v noci ukončil 18-zápasový gólový pôst. Na presný zásah čakal od 20. novembra. Kanadský krídelník má po 37 stretnutiach sezóny na konte len päť gólov a 12 asistencií.