Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Hleb o situácii v Bielorusku: Koronavírus tu nikoho netrápi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jeden z najznámejších bieloruských futbalistov naposledy pôsobil v Minsku v klube FC Isloch a v rodnej krajine zostal aj po skončení profesionálnej kariéry.

Minsk 23. marca (TASR) - Kým po celom svete sa športový život pre pandémiu nového koronavírusu zastavil, v Bielorusku vo štvrtok odštartovala nová sezóna najvyššej futbalovej súťaže. Podľa bývalého bieloruského reprezentanta Alexandra Hleba nikto v tejto krajine neberie situáciu vážne.

"Vyzerá to tak, akoby sa v Bielorusku o koronavírus nikto nezaujímal. Každý vie, čo sa deje v Španielsku či Taliansku, kde to nevyzerá dobre. V našej krajine si však prezidentská administratíva myslí, že to nie je také vážne," citovala agentúra DPA 39-ročného Hleba. Jeden z najznámejších bieloruských futbalistov naposledy pôsobil v Minsku v klube FC Isloch a v rodnej krajine zostal aj po skončení profesionálnej kariéry. "S rodinou sa zdržujem väčšinou doma, no keď idem von, ulice a reštaurácie sú plné," povedal pre denník The Sun.

Bieloruská liga je jednou z mála futbalových súťaží vo svete, ktorá sa hrá. "Celý svet teraz sleduje bieloruskú ligu. Každý by si mal zapnúť televízor a pozerať sa na zápasy. Keď prerušili sezónu v zámorskej NHL, množstvo hokejistov odišlo hrať do Ruska. Možno by Lionel Messi a Cristiano Ronaldo mali prísť do bieloruskej ligy, aby mohli pokračovať v sezóne," vyjadril sa bývalý stredopoliar VfB Stuttgart, Arsenalu Londýn či FC Barcelona.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko už vo štvrtok odsúdil celosvetovú "psychózu", akú podľa jeho slov vyvolala pandémia nového druhu koronavírusu a varoval, že panika môže byť ničivejšia než samotná nákaza. Zároveň Bielorusom odporučil, aby zachovali pokoj a pracovali napríklad na poli. "Traktor vylieči každého. Polia vyliečia všetkých," povedal 65-ročný prezident.

Bielorusko, krajina so zhruba 9,4 mil. obyvateľov, na svojom území oficiálne evidovala 76 nakazených koronavírusom, z toho 15 osôb sa už vyliečilo. Celosvetovo bolo v pondelok ráno v 167 krajinách/regiónoch potvrdených takmer 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14.706 osôb.