Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Zvolenčania rytiersky zdvihli hodenú rukavicu spod Urpína

Andrej Podkonický Foto: TASR/Dušan Hein

Či si Zvolenčania želali takéhoto súpera, 'baranov' s tvrdohlavými čelami, nikto otvorene nepovie, hráči však tušia, že nabili súperovi ostrými nábojmi.

Zvolen 5. marca (TASR) - S krásnym výhľadom na extraligovú tabuľku ukončili Zvolenčania základnú časť extraligy.

Ich nadradenosť umocňovala bodová zbierka, stobodovú hranicu prelomili o 15, štvrťfinálový súper Banská Bystrica ich nazbierala 76. Sebadôvera je namieste, prameniaca s 39-bodového odstupu, jasného a očividného.

Na akom tenkom ľade balansujú derby zápasy, napovedá aj malá epizóda z predposledného vzájomného duelu v 42. kole. Stačilo, aby zvolenský tréner Peter Mikula riekol v prognózach, že žiadne obavy zo zápasu nemá a otvoril žlčovodný kohútik v kabíne Banskobystričanov. Tí chytili nožnice, strihali a strihali, rozvešali si vetičku zvýraznenú fixkou a úžasne sa nabudili slovami - ako je to možné, že nás niekto vopred odpisuje. A zápas vyhrali, jedinýkrát v sezóne proti Zvolenu pomerom 3:1.

Tréner Peter Mikula by asi nerád takýmto spôsobom Banskobystričanov vydráždil. V jeho slovách sa nachádza viac úcty k súperovi. "Človek nikdy nevie. Vo štvrťfinále by bola naozaj rarita, keby prvý vypadol s posledným a ja len dúfam, že sa tak nestane, nebolo by to nič príjemné. Ako vždy pred takouto sériou sa hromadí optimizmus, z tábora súpera vanie sila, vôľa, odhodlanie, čo mu nemožno zazlievať, ani nemožno uprieť. My sa nevyvyšujeme, preto vidím šance pol na pol a uvidíme, aké reči a koho padnú na úrodnú pôdu."

Opatrnosti nikdy nie je dosť, aj keď Zvolenčania základnú časť obdivuhodne zvládli. Tréner Mikula vytvoril naozajstný 'team work', ktorý tikal spoľahlivo ako švajčiarske hodinky, oproti banskobystrickému pripomínajúcemu digitálky kúpené pod rukou na blšom trhu. Stabilnosť počas celej sezóny vytvorila spoľahlivý základ a Peter Mikula to pri všetkej úcte k Banskobystričanom dobre vie. "Aj papierovo, aj kádrovo sme na tom lepšie, tabuľka hovorí jasne, mali by sme vyhrať, byť lepší po každej stránke, tvrdím však aj to, že to budú veľmi ťažké zápasy."

Či si Zvolenčania želali takéhoto súpera, 'baranov' s tvrdohlavými čelami, nikto otvorene nepovie, hráči však tušia, že nabili súperovi ostrými nábojmi. Tréner Mikula si zauvažoval trochu nad stratégiou záverečných kôl: "Posledných päť som niečo začal chápať, ak si nás aj vybrali, tak si to nepriznajú. My sme si z klobúka zámerne nikoho nevytiahli, osud to tak pre nás zariadil," povedal kouč, ktorý svoju poverčivosť aj otvorene priznáva.

Diváci budú opäť šiestym hráčom na ľade, ako sa však už stalo zvykom v bitke o Hron, tak pre obe mužstvá rovnocenne. "Bude búrlivé prostredie, no neutrálne," odhaduje Peter Mikula. "Ja sa už teším na všetky emócie s tým spojené, na špecifickú atmosféru, rôzne slovné podpichovačky. Obe mužstvá sú si blízke vzdialenosťou, navzájom prepojené, s množstvom priateľov z oboch strán, tak teda, nech to dopadne ako dopadne."

V kolektíve a aj v jednotlivcoch bude sila a Andrej Podkonický, ako jeden z ťahúňov tímu, naberie na seba v úlohe útočného tykadla veľkú zodpovednosť. Momentálne nesníva mátoživo, neprehadzuje sa nepokojne v posteli. "Spím dobre," zasmial sa odľahčene. "Mám tri deti, so spánkom nemám problém. Poviem takto, nad Banskou Bystricou začnem rozmýšľať až v deň zápasu a myslím si, že rovnako aj hráči."

Rozmýšľanie o 'baranoch' spod Urpína nebude úplne bezstarostné, to by nebolo podľa Andreja Podkonického ani správne. "Do play off sme postúpili z prvého miesta, sme favorit, až teraz však začína pre nás naozajstná súťaž. Naša doterajšia bilancia je síce pekná, no všetka robota vyjde navnivoč, keby sme boli neúspešní a nedajbože vypadli."

Andrej Podkonický odhaduje, že Bystričanom pomohli, pretože ich postriekali živou vodou. "Určite sme ich tým najsprávnejším spôsobom vyhecovali, viac sa budú snažiť, odhadujem ťažkú sériu. Diváci oba štadióny zaplnia a ak postúpime, užijeme si vo väčšej miere aj uznania. My držíme tromfy v rukách, podľa mňa máme lepší káder a prehrať by sme nemali. Stať sa však môže všeličo, aj šťastie odísť, aj zranenia prísť, takže nekrič hop, kým nepreskočíš."