Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Zvolen sa dočkal, po 12 rokoch získal druhý majstrovský titul

Hokejisti HKM Zvolen pózujú ako noví majstri Slovenska Foto: TASR/Dušan Hein

Zvolenčania porazili v piatom finálovom zápase play off Košice 2:1. V sérii vyhrali 4:1.

Zvolen 15. apríla (TASR) - V piatom finálovom zápase hokejovej play off extraligy HKM Zvolen zdolal HC Košice 2:1, uzavrel zápasovú sériu na 4:1 a radoval sa z druhého titulu majstra Slovenska po 12 rokoch.

HKM Zvolen - HC Košice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)


Góly: 36. Podkonický (P. Zuzin), 59. Brabenec (Podkonický, P. Zuzin) - 3. Svitana (Mlynarovič, Gmitter). Rozhodcovia Baluška, J. Konc - P. Šefčík, M. Valach, vylúčení 2:2, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, zmeny: 41. navyše Martin Ďaloga (Zvolen), 6104 divákov. Konečný stav série 4:1.

Priebeh zápasu:

Košičania si osudový zápas, ktorý ich mal ponechať vo finálovej sérii, nádejne rozohrali. V 3. min Svitana zľava presne z bodu vhadzovania prekonal Šimka a spečatil tak vydarený úvod, na ktorý sa určite veľmi spoliehali. Zvolenčania akúsi ospalosť dosť skoro zažehnali, prebrali ich najmä viaceré šance a vynútený tlak. O úplne prvý vzruch sa postaral v 2. min hosťujúci Boltun, keď sa za pukom usilovne, no márne naťahoval pred Šimkovou bránkou. Zvolenský márny strelecký koncert išiel na vrub viacerých, trebárs Puliša v 11. min, v dobrej pozícii nezakončil Hertl, nepresne mieril o ďalšiu minútu neskôr Škvaridlo, keď Hylák nepresne rozohral a aj pokus Juraška v 14. min do poloprázdnej bránky len ovial svätyňu Hyláka. Košičania trpezlivo čakali na ďalší úder a neboli od gólu ďaleko. V 16. min v oslabení Haščák nestačil v prečíslení zakončiť rýchlu akciu a Slovák zasa neskrotil neposlušný puk v samostatnom nájazde v 17. min tak, ako chcel. Škvaridlova šanca tesne pred prestávkou v presilovke opäť stroskotala na nervóznych rukách a Hylák nemal so strelou problém.



Marek Slovák v 23. min opäť číhal pred bránkou Zvolena a znovu ho puk úplne neposlúchol. Domáci kypeli snahou vyrovnať, k zakončeniu sa však nedostávali a akcia P. Zuzina v 29. min len rozpohybovala Hyláka. Aj Ľ. Zuzin v 31. min prinútil Hyláka k vážnejšiemu zákrokú, podstatné však bolo, že skóre sa nemenilo a úsilie domácich efekt neprinášalo. Jenčík a Haščák v 33. min tak trochu zachraňovali útočnú česť hostí, neustále čakajúcich na rýchly výpad, ktorým by aspoň na chvílu nechali vydýchnuť vlastnej obrane. V 34. min Boltunova šanca v prečíslení zdvihla divákov zo sedadiel, radosť však vypukla v 36. min na opačnej strane. Podkonického pokus s tečom Štrbáka doplachtil parabolou do bránky a začínalo sa odznova. Smolu si Košičania umocnili aj v 40. min, mierne dezorientovaný Haščák pred bránkou nahrávku Pašeka netrafil a do šatne si odkorčuľovali 'rytieri' v mierne lepšej nálade. V tretej tretine sa čakalo na gól ako na spasenie a Podkonického strela zblízka z prvej po polminúte hry olizla zvonka pravú žŕdku.

V 51. min po zráške s Michalom Chovanom zostal na ľade ležať otrasený brankár Hylák, no gól mohol padnúť v 52. min do zvolenskej bránky, nebyť Brabencovej záchranárskej hokejky po strele Jenčíka. Naprázdno vyznela aj následná košická presilovka i kombinácia Slováka s Jokeľom. O titule Zvolena rozhodla hokejka Brabenca 1:32 min pred koncom a na tento gól už nestihli Košičania zareagovať. Na power play sa odhodlali minútu pred koncom, osem sekúnd pred koncoém netrafil ešte prázdnu bránku v brejku Podkonický a v záverečnej sekunde vypukla navyše bitka Marcinka s Brabencom.

Druhý titul po 12 rokoch

Druhý majstrovský titul získal HKM Zvolen v hokejovej Tipsport extralige. Jeho ziskom tak ukončil dlhé 12-ročné čakanie, keď z toho prvého sa tešil v sezóne 2000/01. K triumfu ho priviedol tréner Ernest Bokroš, súčasný kouč Peter Mikula mu vtedy robil asistenta.

Zvolenčania vo finále iba potvrdili svoju dominaciu v tomto ročníku. Základnou časťou, dá sa povedať, prešli ako nôž maslom. Pred druhými Košicami ju vyhrali s náskokom deviatich bodov, aj to iba vďaka ich niekoľkým zaváhaniam v závere dlhodobej časti. V play off im najväčšie problémy narobil iba nováčik ŠHK 37 Piešťany, s ktorým v semifinále vyhrali na zápasy iba 4:3, pričom práve toto mužstvo im "nesedelo" svojím herným štýlom ani v základnej časti. V nej zo šiestich vzájomných súbojoch sa iba jeden skončil jasne v prospech HKM (3:0), v štyroch vyhral Zvolen iba o gól, z toho raz po predĺžení a raz až po nájazdoch a raz prehral 2:3 tiež až po nájazdoch. Vo semifinále v "susedskom" derby s Banskou Bystricou vyhral 4:1 a vo finále s Košicami 4:1 na zápasy.

Útočník Andrej Podkonický (vpravo) a jeho spoluhráči z HKM Zvolen sa radujú s trofejou majstrov Slovenska po víťaznom piatom zápase finále Slovnaft play off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy medzi HKM Zvolen a HC Košice vo Zvolene v pondelok 15. apríla 2013.
Foto: TASR/Dušan Hein


HOKEJ: Brankár Zvolena M.Šimko: Pohár sme si zaslúžili



Hlasy po zápase

Peter Mikula, kouč Zvolen: "Tieto oslavy sme si zaslúžili so všetkým, čo k nim patrí. Odviedli sme dobrú robotu, nazbierali sme v starom roku veľa pozitívneho, trochu sme sa potrápili po zraneniach v novom roku a v play off nám doprialo aj šťastie. Nášmu hernému systému sme však totálne verili. Nechcem byť domýšľavý, ale za vykonanú prácu v sezóne sme si titul zaslúžili. Ak porovnám radosť spred dvanástich rokov, keď sme tiež oslavovali, pocity sú rovnaké. Nie som zástancom veľkých osláv, no vtedy to bol pre mňa prvý titul v trénerskej kariére. Spolu s trénerom Bokrošom sme vytvorili zaujímavý tím a odmenili sme sa rovnako."

HOKEJ-play off: Bujarosť pod Pustým hradom, Zvolen oslavoval titul



Milan Staš, tréner Košíc: "Ja som prišiel k mužstvu s cieľom skončiť do 4. miesta, skončili sme druhí, a to je pozitívne. Fnále sme odohrali v dobrom štýle, až na prvý zápas sme boli lepším mužstžvom, a to, že sme prehrali, pripisujem šťastiu, ktoré nám trochu chýbalo. Žiaľ, hokejová spravodlivosť je už raz taká. Zvolenčania išli v každom zápase na doraz, padlo im to tam a na tomto fakte už nič nezmeníme."

Andrej Podkonický, autor jedného gólu Zvolena: "Je to krásne, zdolali sme Košice na zápasy 4:1, a to nikto nečakal, ani my. Aj v poslednom zápase boli možno lepším tímom, no my sme bojovali do konca a vydreli góly i víťazstvo. Už chýbali aj sily, ale chvalabohu, vyhrali sme, ktovie, ako by to bolo ďalej, keby sa nám to nepodarilo."

Marcel Haščák, košické krídlo: "Ja si myslím, že sme dobrý kolektív, chýbal nám len kúsok šťastia, aby sme vyhrali viac zápasov. Aj dnes sme mali zo tri tutové šance, nepadlo nám to, a potom sme robili chyby, ktoré rozhodli o prehre. Ak chceme v budúcnosti vyhrávať, tak takéto hrúbky robiť nemôžeme. Inak sme hrali dobre, tak ako sa na tento vynikajúci kolektív patrí, len škoda, že nie sme majstri, aj ja som chcel z Košíc odísť ako majster a nevyšlo mi to, čo ma veľmi mrzí."

HOKEJ: Veterán Zvolena L.Čierny: "Už nemám čo viac dosiahnuť!"



Tréner hokejistov HKM Zvolen Peter Mikula pózuje so zlatou medailou majstra Slovenska po víťaznom piatom zápase finále Slovnaft play off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy medzi HKM Zvolen a HC Košice vo Zvolene v pondelok 15. apríla 2013.
Foto: TASR/Dušan Hein


Prehľad majstrov aj s trénermi:

1993/1994: Dukla Trenčín (František Hossa), 1994/1995: HC Košice (Ján Selvek), 1995/1996: HC Košice (Ján Faith), 1996/1997: Dukla Trenčín (Jaroslav Walter), 1997/1998: Slovan Bratislava (Ernest Bokroš), 1998/1999: HC Košice (Ján Selvek), 1999/2000: Slovan Bratislava (František Hossa) 2000/2001: HKM Zvolen (Ernest Bokroš), 2001/2002: Slovan Bratislava (Miloš Říha), 2002/2003: Slovan Bratislava (Július Šupler), 2003/2004: Dukla Trenčín (Dušan Gregor), 2004/2005: Slovan Bratislava (Miloš Říha), 2005/2006: MsHK Žilina (Ján Šterbák), 2006/2007: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger), 2007/2008: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger), 2008/2009: HC Košice (Anton Tomko), 2009/2010: HC Košice (Rostislav Čada), 2010/2011: HC Košice (Rostislav Čada), 2011/2012: Slovan Bratislava (Jan Neliba), 2012/13: HKM Zvolen (Peter Mikula)


HOKEJ: Oslavy titulu vo Zvolene