Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Finálová bitka hokejovej extraligy sa blíži, Košičania chcú titul

Bitka medzi zvolenským krídelníkom Andrejom Podkonickým (vpravo) a košickým obrancom Michalom Novákom. Foto: TASR/AP

Obaja fináloví súperi majú v nohách zhodne dvanásť duelov, keďže predchádzajúce série vyhrali 4:3 a 4:1 na zápasy.

Košice 5. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho vicemajstra HC Košice vstupujú do svojho šiesteho finále v rade s cieľom siahnuť na dno svojich síl a zabojovať o majstrovský titul. Cestu na vrchol im však skríži víťaz základnej časti zo Zvolena, ktorý si v sedemzápasovom semifinálovom zápolení poradil s nováčikom z Piešťan.

"V siedmom zápase som dával trošku väčšie šance Zvolenu, predsa len mal domáce prostredie a zdá sa mi, že aj o niečo kvalitnejšie vyskladaný káder, čo sa týka individualít. Takže naplnil predpoklady," uviedol pre TASR tréner "oceliarov" Milan Staš, ktorému je zvolenský hokej veľmi známy, predovšetkým ešte z pôsobenia v Banskej Bystrici. "Keď som trénoval Bystricu, tak to bolo veľké pohronské derby, ale teraz to vnímam trošku inak. Finále hrajú prvé dva tímy po základnej časti, zatiaľ je to spravodlivé, no my sa to pokúsime zmeniť."

Košičania majú so Zvolenom nelichotivú bilanciu, keď ho v prebiehajúcej sezóne v šiestich dueloch dokázali zdolať iba jediný raz. "V základnej časti sme mali so Zvolenom dobré zápasy, aj sme vyhrávali, ale pokazili sme niektoré veci. Vieme prečo sme prehrali, samozrejme ešte to budeme analyzovať ako i celkovú hru Zvolena, predovšetkým presilové hry, ktoré sú jeho silnou zbraňou. Očakávam vyrovnaný boj, budú rozhodovať maličkosti, výkony brankárov a chybičky. Kto sa im vyhne bude asi úspešnejší," skonštatoval Staš, ktorý by bol rád, ak by sa jeho zverenci vracali do metropoly východu minimálne s jedným víťazstvom.

Jenčík nastúpi na šieste finále v rade

Na svoje šieste finále v rade nastúpi útočník Richard Jenčík, ktorý sa z predchádzajúcich piatich môže popýšiť ziskom troch zlatých a dvoch strieborných kovov. "Každý hráč, keď sa dostane do finále, tak to chce dotiahnuť do úspešného konca. Aby celosezónna práca vyšla na úžitok a aby sa po poslednom zápase radoval," zaželal si Jenčík, ktorý nadviazal i na slová hlavného kormidelníka: "Rozhodovať budú maličkosti ako v každej inej sérii. Dôležitá bude disciplína, kto vyprodukuje menej chýb i faulov. Vieme, že Zvolen má v tejto sezóne najlepšie presilovky, takže aj to môže rozhodovať. Bude dôležité kto dá do zápasov viac bojovnosti, pretože chuť po víťazstve bude rovnaká."

Slovák si prezliekol dresy

Špecifickú príchuť bude mať finálová séria pre košického centra Mareka Slováka, ktorý v minulej sezóne obliekal dres práve "rytierov" zo Zvolena. "Minulý rok som tam pôsobil, zažil som tam pekné veci, postúpili sme cez Skalicu, čo bola veľká eufória, ktorá je tam i teraz. My ako mužstvo ju musíme schladiť, získať to na našu stranu a na konci sa tešiť. Cieľom je zdolať súpera na štyri víťazné zápasy a získať majstrovský titul," naznačil finálové ambície "oceliarov" Slovák.

Obaja fináloví súperi majú v nohách zhodne dvanásť duelov, keďže predchádzajúce série vyhrali 4:3 a 4:1 na zápasy, Zvolenčania však v opačnom poradí. Pre rodáka z Nitry to bude boj o premiérový titul. "Zvolen je rovnako rozohraný ako my a diváci sa majú na čo tešiť. Myslím si, že ani jeden zápas nebude odfláknutý, že by niekto nevládal, pretože vo finálových zápasoch sa ide na dno svojich síl," povedal s odhodlaním Slovák.

Foto: TASR/Dušan Hein


Ten si uvedomuje, že dlhodobá časť je niečo iné ako play off a na doterajšie vzájomné zápasy neprihliada. "My sme sa zmobilizovali, vytvorili sme výbornú partiu, kolektív, čo mohli vidieť i diváci ako sme sa stmelili a ako sme vybojovali i siedmy duel s Popradom. Potom sme vyradili podľa môjho názoru favorizovanú Nitru, ktorá mala skúsenejšie mužstvo, no kolektívom a srdcom sme to otočili na našu stranu. Každým zápasom sme lepší, lepšie hráme a je na nás i lepší pohľad. Musia to i samotní diváci vidieť aj cítiť, že mužstvo chce niečo získať a je pevne verím, že sa nám to nakoniec podarí," zhodnotil hru Košičanov vo vyraďovacích bojoch Slovák.


Zvolen - Košice



vzájomná bilancia sezóny z pohľadu Zvolena:

5:3 (v), 4:0 (v), 5:2 (d), 4:7 (v), 4:3 pp a sn (d), 3:2 (d)

play off:

Košice - Zvolen semifinále 4:1 sezóna 2002/03

Zvolen - Košice semifinále 4:1 2004/05

Košice - Zvolen semifinále 4:3 2008/09

Košice - Zvolen semifinále 4:0 2011/12


Foto: TASR/Dušan Hein


Rozťať košickú oceľ si želajú 'rytieri' s nabrúseným ostrím


Zo zvolenského vojska vanie optimizmus, ktorý by sa dal krájať a porciovať ako čokoládová torta. Pred finálovou sériou play off hokejovej extraligy sa burcujú hráči spoločne, no aj hĺbavo individuálne, každý jeden je generál. A kladú si oprávnené otázky, prečo by sme nemali zdolať Košice, keď sme boli v základnej časti lepší. To nie my by sme mali mať obavy, ale oni, veď čísla nepustia a my sme sa ešte nenamaškrtili.

Tréner Zvolenčanov Peter Mikula zvažuje rozdielnosť situácie, bez strašiaka z tvrdej ocele, akou si Košičania navykli dusiť súpera. "Boli sme v sezóne nad nimi a aj viem, prečo. To áno, korčuľujú príkladne, v play off sa trápili s Popradom, nadýchli proti Nitre a naštartovali sa. My sme sa popasovali s Piešťanmi, proti B. Bystrici uspeli s defenzívnym hokejom, teraz môžeme očakávať otvorenejší hokej."

Výhoda Zvolena vyplýva podľa Petra Mikulu zo základnej opory. "S Košicami sa nám darilo, zo šiestich zápasov sme päť vyhrali, čo nemusí byť teraz, lebo podmienky sú iné. Rešpekt je obojstranný, so vzájomnou úctou. Záležať bude na detailoch, na výkonoch brankárov. S Košicami sa dá hrať, rovnako uvažujú určite aj oni, a tak treba len dodať, že sa na tieto súboje veľmi tešíme."

Veľká ľadová plocha na košickom štadióne nedesí, ani Zvolenčania sa nemajú za čo hanbiť. "O pár metrov ju máme užšiu, meter - dva kratšiu, žiadnu nevýhodu sme v zápasoch necítili, dva z troch sme tam vyhrali," porovnáva zvolenský kouč. "Košičania odvtedy herne narástli, treba nám rozpliesť pavučinu, rýchlych korčuliarov do nej nalákať, udržať Haščáka, Marcinka, nevyspytateľného Mareka Slováka, rešpektovať Štrbáka v obrane. Nech rátam ako chcem, vychádza mi vyrovnanosť kádrov, aký bude deň, ako sa kto vyspí, aj to rozhodne."

Eufória vyhnala únavu, roztopila kyselinu mliečnu v svaloch. "Teraz nikomu nič nie je, nikto nie je unavený, krátky oddych už nadobro všetko vyliečil, každú jednu ranku. V nedeľu určite nabehneme v plnej sile," s presvedčením v hlase dodal Peter Mikula.

Zvolen potiahne Andrej Podkonický

Andrej Podkonický patrí k tým hráčom, na ktorého si Košičania dajú sakramenský pozor. "Bude to iná séria, nie zápasnícka, viac vycibrená. Oni hrajú trochu útočnejšie, s viacerými kvalitnými hráčmi typickými na tento spôsob boja. Agresívnejšie sa do nás natlačia, takže sa vytvorí aj priestor na naše útoky. Očakávam iný hokej, s Piešťanmi sme len dobýjali, psychicky sa ubíjali, ťažko sme lámali ich zápasnícky hokej."

Najproduktívnejší Zvolenčan v play off, spolu s Kamilom Brabencom, si uvedomuje zodpovednosť. "Nejaké body v štatistike nerátam, postup bol najdôležitejší, každý jeden chalan si ho zaslúžil, vrátane odchovancov," odmeral zásluhovosť všetkých Andrej Podkonický. "Pre tento klub a aj divákov je finále jedna veľká paráda. My si veríme, že sa na ľade veľkých košických rozmerov nestratíme a nezablúdime, túto sezónu žiaden väčší problém nenastal, dva razy sme si odtiaľ odniesli víťazstvá."

Lukáš Jurík, kapitán HKM Zvolen, každým jedným dúškom naberá kozmickú energiu. "Či sme sa proti Piešťanom vyšťavili, to hádam nie, po víťazstve sa oveľa ľahšie regeneruje. Siahli sme síce na dno, no kondične sme na tom dobre, postačí aj kratší oddych. Finále rozohráme s tým najčerstvejším pocitom vydareného zápasu s Piešťanmi, takto sa má hrať play off a takto sa ho pokúsime aj vyšperkovať. Sami sme si v príhodnom čase rázne prehovorili do duše a svedomia a odrazu výkon narástol na 110 percent. A ak mám hovoriť za našu rodinu, aj brat Milan sa s Piešťanmi vyznamenal, brácho má silné závery, vie doklepnúť puk kam treba aj v poslednej minúte, radosť teda dvojnásobná."

Zvolenčan Lukáš Jurík
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Nie o jednom krôčiku, ale o štyroch básni Lukáš Jurík. 'Vlasteneckú' povinnosť si Zvolenčania splnili, menej si nepripúšťali, teraz na nich čaká finálová nadstavba. "Padol nám balvan zo srdca, keď sme konečne ukázali výkon, aký nás zdobil takmer celú základnú časť. Finále som nikdy nehral, je to úžasná inšpirácia pre všetkých a my si veríme. Obvyklý výkon na Košice asi stačiť nebude, hrajú v hernej pohode, prevalcovali Nitru, od nás sa žiadajú zhruba také výkony ako v siedmom zápase proti Piešťanom. Ak sa podarí, dočkáme sa odmeny. Začíname doma, aj preto sa oplatilo vyhrať základnú časť, vývoj semifinálovej série s Piešťanmi nám dal za pravdu. Pozitívne myslieť, optimálne sa vyhecovať, dostať do varu určite pomôže a nakloní misky váh."

Obranca Peter Hraško taktiež zažíva premiérovú finálovú slasť v kariére. "Prvé finále, titul na dosah ma úžasne motivuje. Stretnú sa dva najlepšie tímy, raz potiahne jeden, potom druhý, vyrovnanosť sa nezaprie a na rozuzlenie si asi dlho počkáme. Sily budeme mať možno na rozdávanie, radosť z postupu baterky nabila a už sa nevieme dočkať, keď naakumulovanými voltami súperom zatrasieme."