Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokej-MS: IIHF zrušila májový šampionát vo Švajčiarsku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na MS 2020 sa mali predstaviť aj slovenskí reprezentanti, v A-skupine v Lausanne si mali zmerať sily s Dánskom, Veľkou Britániou, Bieloruskom, Švédskom, Českom, Nemeckom a Kanadou.

Zürich 21. marca (TASR) - Hokejové majstrovstvá sveta sa tento rok neuskutočnia. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) rozhodla z dôvodu pandémie koronavírusu o zrušení šampionátu, ktorý sa mal od 8. do 24. mája konať v Zürichu a Lausanne.

IIHF k tomuto kroku pristúpila v sobotu, štyri dni po prvom krízovom mítingu jej Rady. Tá v utorok ešte nechcela vydať definitívny verdikt a dopriala si čas, aby celú vec ešte prekonzultovala so všetkými zúčastnenými stranami. Po týchto rozhovoroch sa Rada federácie nakoniec rozhodla šampionát zrušiť. Stalo sa tak prvýkrát od 1946, keď sa nehralo pre následky druhej svetovej vojny. V rokoch 1980, 1984 a 1988 sa konal len olympijský turnaj.

Prezident IIHF René Fasel už predtým zamietol návrhy o presunutí MS do Ruska či Bieloruska. Obe krajiny sa ponúkli, že zorganizujú šampionát namiesto Helvétov, ale Fasel to rezolútne zavrhol, aj z dôvodu nedostatku presných údajov o pacientoch s koronavírusom v oboch krajinách.

"Pre medzinárodnú hokejovú rodinu je to tvrdá realita, ktorú však musíme akceptovať. Koronavírus je globálny problém a vyžaduje si veľké úsilie vládnych orgánov na boj proti jeho šíreniu. IIHF musí robiť všetko, čo je v jej silách, aby tento boj podporila. Musíme dať šport bokom a podporiť vlády aj hokejovú rodinu," uviedol v stanovisku prezident IIHF René Fasel.

"Akceptujeme rozhodnutie IIHF, no pre Organizačný výbor je to samozrejme veľké sklamanie. Pre všetkých je to výnimočná situácia a teraz musíme vyriešiť všetky zostávajúce otázky," povedal generálny sekretár organizačného výboru šampionátu Gian Gilli.

Vladimír Országh, asistent trénera Craiga Ramsayho pri slovenskej reprezentácii, takéto rozhodnutie očakával. "Sú veci, ktoré neovplyvníme. Rozhodnutie o zrušení šampionátu bolo viac-menej isté, čakalo sa už len na verdikt švajčiarskych úradov, aby IIHF mohla použiť poistku, ktorú mala. Situácia je náročná. Ligy v celej Európe, okrem zatiaľ prerušenej KHL a bieloruskej súťaže, ktorá sa hrá, sú zrušené. Hráči nemajú kde trénovať, arény sú pozatvárané, nie je ľad. Veľa štátov je v karanténe, zatvárajú hranice. Zrušenie MS bolo jediné riešenie v momentálnej situácii. Zdravie je ďaleko pred športovým podujatím. Či už som si ja návrat do reprezentácie prestavoval inak alebo nie – v tejto chvíli to nie je podstatné. Dôležité je, aby sme situáciu zvládli po celom svete a v budúcnosti sa mohli tešiť z ďalších turnajov," uviedol Országh pre portál Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

IIHF zároveň odložila svoj výročný Kongres, ktorý sa mal konať počas šampionátu v dňoch 21. až 23. mája v Zürichu. Jej predstavitelia už predtým vylúčili presun šampionátu zo Švajčiarska do inej krajiny a momentálne sa zaoberajú možnosťou preložiť ho na rok 2021. O tejto záležitosti musí rokovať Kongres, keďže MS sú už pridelené krajinám až do roku 2025. Na budúci rok organizujú šampionát Bielorusko a Lotyšsko, o rok neskôr Fínsko, nasleduje Rusko, Česko a v roku 2025 Švédsko spoločne s Dánskom.

Tohtoročný šampionát sa mal konať vo švajčiarskych mestách Zürich a Lausanne, doteraz sa naň predalo vyše 300.000 vstupeniek. IIHF oznámi informácie o možnosti vrátenia peňazí v najbližšom čase a fanúšikov vyzvala k trpezlivosti.

Na MS 2020 sa mali predstaviť aj slovenskí reprezentanti, v A-skupine v Lausanne si mali zmerať sily s Dánskom, Veľkou Britániou, Bieloruskom, Švédskom, Českom, Nemeckom a Kanadou. V B-skupine v Zürichu sa mali predstaviť Rusko, Fínsko, USA, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko, Kazachstan a domáce Švajčiarsko.

Nový koronavírus už predtým tvrdo zasiahol do športového diania vo Švajčiarsku. Predčasne ukončili aj sezónu v najvyššej švajčiarskej hokejovej súťaži, ligy zrušili už takmer všetky európske krajiny a pauzu do odvolania má aj zámorská NHL. Ako posledné bojovala s koronavírusom Kontinentálna hokejová liga, no aj jej predstavitelia nakoniec súťaž prerušili a nebude sa hrať minimálne do 10. apríla. Aj preto sa zrušenie šampionátu očakávalo. "Po tom, čo sa kompletne zrušili národné súťaže, je pochopiteľné, že sa neuskutočnia ani tie medzinárodné," uviedol pre agentúru dpa prezident nemeckého zväzu Franz Reindl, ktorý je zároveň člen exekutívy IIHF.

SZĽH zrušila všetky súťaže v krajine už pred týždňom a na rozdiel od ostatných krajín sa rozhodla udeliť majstrovský titul v Tipsport lige Banskej Bystrici, čo vyvolalo veľkú nevôľu.

Vo Švajčiarsku evidovali v sobotu už takmer 6200 infikovaných osôb a 58 úmrtí. Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa celosvetovo zvýšil na 11.890, v 186 krajinách/regiónoch sveta ho diagnostikovali u vyše 286.000 osôb.