Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovensko sa rozlúčilo s MS prehrou proti USA 4:5 po predĺžení

Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek (vpravo hore) počas zápasu základnej B-skupiny USA - Slovensko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 12. mája 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Slováci dokázali otočiť skóre z 0:3 na 4:3, ale aj tak vyhrali Američania.

Ostrava 12. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti sa rozlúčili so 79. majstrovstvami sveta v Ostrave tesnou prehrou s výberom USA 4:5 po predĺžení. V tabuľke B-skupiny sa tak umiestnili s deviatimi bodmi na konečnej piatej priečke a celkovo sú deviati. Američania si jasným víťazstvom definitívne zabezpečili prvé miesto v skupine a vo štvrťfinále sa stretnú so Švajčiarskom v ČEZ Aréne.



Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nezvládli úvod duelu a už v 5. minúte prehrávali dvojgólovým rozdielom. Presadili sa Smith a v presilovke Jones. Američania kontrolovali hru aj v ďalšom priebehu a v 21. minúte kapituloval aj druhý slovenský brankár J. Hudáček, keď si za jeho chrbát našiel cestu teč Leeho. Potom však už zapli aj reprezentanti v bielych dresoch, ktorých nakopol Gáboríkov gól v 27. minúte. Po ňom už patrila druhá tretina im. Slováci ožili, predvádzali najlepší hokej na turnaji a po góloch Jánošíka, Draveckého a Bartoviča otočili za 12 minút z 0:3 na 4:3. V závere dejstva ešte vyrovnal Coyle na 4:4. V riadnom hracom čase už gól nepadol a tak duel pokračoval v predĺžení - 28 sekúnd pred jeho koncom rozhodol o triumfe USA Eichel.





B-skupina (Ostrava)
USA - Slovensko 5:4 pp (2:0, 2:4, 0:0 - 1:0)

Góly: 3. Smith (Moore, Arcobello), 5. Jones (Eichel, Lewis), 21. Lee (Faulk, Bonino), 39. Coyle (Redmond, Lee), 65. Eichel - 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. Jánošík (Gáborík, Sersen), 34. Dravecký (Ďaloga, Kopecký), 38. Bartovič (Graňák). Rozhodcovia: Wehrli (Švaj.), Piechaczek (Nem.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 5:6 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).
USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond – Coyle, Bonino, Lee – Smith, Arcobello, Vesey – Lewis, Eichel, Nelson – Moses, Larkin, Hendricks - Morin
Slovensko: Laco (5. J. Hudáček) - Meszároš, Graňák, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen, Jánošík, Baranka - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík, Viedenský, Tatar - Lušňák, Bližňák, Bartovič - Pánik, Kopecký, Dravecký




Slováci mali veľmi zlý štart do zápasu. Američania na nich od začiatku "vyleteli" a prvú veľkú šancu si vytvorili už v 3. minúte. Laco Mosesovu strelu vyrazil a následne čelil dorážke Larkina. Puk skončil pod ním a tak si rozhodcovia išli overiť celú situáciu na videu. Puk sa za čiaru nedostal. Hráčov USA to však nemuselo mrzieť, keďže sa už o 19 sekúnd neskôr tešili z úvodného gólu. Moore vypálil od modrej a pred Lacom puk tečoval Smith - 1:0. Krátko na to sa dostali pred Hellebuycka aj Slováci, ale Gáborík nepotvrdil povesť strelca a vo veľkej šanci minul. Vzápätí zbytočne fauloval a Američania si zahrali presilovku. Využili ju po necelej minúte, keď Eichel našiel krížnou prihrávkou Jonesa a ten sa zblízka nemýlil. Tréner Vůjtek hneď potom vymenil v bránke Laca za J. Hudáčka. V 9. minúte mohlo byť už 3:0, ale Larkin po peknom prieniku trafil iba spojnicu. Slováci sa nasťahovali na dlhšiu dobu do útočného pásma až v druhej desaťminútovke. Väčšiu šancu si vypracovali v 15. minúte, keď Tatar našiel v dobrej pozícii Sersena, ale Hellebuyck si dal na jeho tvrdú strelu pozor. Blízko ku gólu mal aj Pánik, no taktiež neuspel. Na druhej strane J. Hudáček zachránil po gólovej strele Faulka.


Slovenskému brankárovi vydržalo čisté konto iba do 27. sekundy druhého dejstva, keď Faulkovu strelu tečoval za jeho chrbát Lee - 3:0. Podobná akcia nevyšla Pánikovi s tečujúcim Kopeckým. Vůjtekovi zverenci sa presadili v 27. minúte počas presilovky. Dravecký vystrelil z pravého kruhu, Hellebuyck puk iba vyrazil a Gáborík ho pohotovo zasunul do siete - 3:1. Gól akoby do nich vlial novú energiu a v nasledujúcich minútach sa niekoľkokrát ocitli v dobrých šanciach. Nezastavila ich ani tutovka Larkina, ktorého parádne vychytal J. Hudáček a v 31. minúte znížili na 2:3. Gáborík obkorčuľoval poza bránku, prihral do druhej vlny Jánošíkovi a jeho tečovaná strela preletela ponad brankára do siete. Pre mladého obrancu to bol premiérový reprezentačný gól. Hráči v bielych dresoch v týchto chvíľach dominovali a USA poriadne podkurovali. V 37. minúte vyrovnali, keď odrazenú strelu Ďalogovu dorazil do odkrytej siete aktívny Dravecký - 3:3. Ten istý hráč mohol o minútu pridať aj štvrtý gól, ale tentokrát sa vyznamenal Hellebuyck. Slováci v druhom dejstve predvádzali výborný hokej, súpera prevýšili korčuliarsky a v útoku predvádzali šikovné kombinácie i potrebný dôraz pred bránkou, ktoré im chýbali v predchádzajúcich dueloch. V závere akciou nabitej tretiny padli ešte dva góly. Minútu a pol pred koncom Graňák výborne vysunul Bartoviča a ten si bekhendovým blafákom vychutnal brankára. O pár sekúnd neskôr sa ďalším tečom presadil Coyle - 4:4.



Na štadióne panovala vynikajúca atmosféra, ktorú v 44. minúte ešte umocnila šarvátka, ktorú spustili L. Hudáček s Krugom a po ňom Viedenský dvakrát poslal na ľad Moorea. Američania si potom zahrali dvojminútovú presilovku, súpera ich však k ničomu nepustil. V ďalších minútach už hrali oba tímy zo zabezpečených obrán a tak ubudlo aj šancí. V 55. minúte podržal Slovákov brankár J. Hudáček, ktorý vychytal v dobrej šanci Coylea a o chvíľu neskôr zmaril aj tutovku Mosesa, ktorý sa ocitol v samostatnom nájazde. Na druhej strane nepochodil Lušňák. V riadnom hracom čase už gól nepadol a tak duel pokračoval v predĺžení. V ňom rozhodol o triumfe USA Eichel.

POVEDALI PO ZÁPASE
Vladimír Vůjtek, tréner SR:
"Všetky zápasy sme odohrali výsledkovo natesno. Čakali sme však, že v nich získame viac bodov. Napokon by nám nestačili ani tie body s Nórskom, pretože Bielorusi hrali prekvapujúco veľmi dobre, dávali veľa gólov a uhrali 14 bodov ako štvrté mužstvo v skupine, čo som ešte na MS nezažil. Uspokojili ma posledné tri zápasy. S Fínskom sme prehrali až v záverečných deviatich minútach, s Ruskom a USA sme to dotiahli do predĺženia. Máme mužstvo, ktoré vie konnkurovať najlepším, ale niečo málo nám chýbalo..."
Marián Gáborík, útočník SR: "Sledovali sme zápas Nórska a Bieloruskom. Rozprávali sme sa, že bez ohľadu na jeho výsledok musíme zabrať a hrať proti USA pre divákov. Škoda gólu v predĺžení. Mrzí nás, že nám nevyšla rozlúčka s trénerom, ktorý urobil dobrú robotu počas svojho pôsobenia pri reprezentácii. Sme sklamaní, myslím, že diváci si zaslúžili viac zápasov. Kľúčová bola prehra s Nórskom."
Tomáš Kopecký, kapitán SR: "Chceli sme strašne vyhrať najmä kvôli trénerovi a fanúšikov. Žiaľ, nevyšlo nám to, ale myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Každý sme si povedali za stavu 0:3, že musíme začať hrať, dovtedy to bolo ustráchané. Druhú tretinu sme hrali asi najlepší hokej. Prevláda sklamanie, cieľom bolo štvrťfinále, ale taký je hokej. Niekedy ste hore a niekedy dole."
Libor Hudáček, útočník SR: "Dlho som už nehral takýto zápas, v ktorom o nič nešlo. Dostali sme sprchu, inkasovali tri góly, ale potom sme si povedali, že diváci chcú vidieť iný hokej. Prišli nás povzbudiť, tak sme museli niečo ukázať. Dokázali sme to otočiť, v predĺženi to však vyšlo Američanom. Škoda, že nám Nóri nepomohli, ale my sme to hlavne mali uhrať lepšie."
Vladimír Dravecký, útočník SR: "Ťažko sa mi tento šampionát hodnotí. Nepostúpili sme zo skupiny, mal sme zvládnuť zápas s Nórmi a šampionát by sa možno vyvíjal ináč. Od duelu s Fínskom sme už podávali dobré výkony. Odviedli sme maximum, dali do toho všetko, aj dnes sme chceli vyhrať, i keď už o postup nešlo."
Dominik Graňák, obranca SR: "Zápas by som nehodnotil ako nevydarený, ale dvojbodový zisk by bol určite veselší. Je to sklamanie, že sme nepostúpili. Bola by veľká náhoda, ak by zahrali v náš prospech výsledky súperov. Škoda, že nám ušli zápasy v prvej polovici turnaja."
Július Hudáček, brankár SR: "Začali sme vlažne, bolo 0:2, tréner videl, že to nie je ono. Mužstvo potrebovalo nejaký impulz, ten prišiel a potom sme už hrali dobre. Keď sme dali na 3:4, zbytočne sme sa začali naháňať s mladými Američanmi. Tú minútu a pol do konca druhej tretiny sme mali uhrať a tak by sa asi skončil aj celý zápas. Škoda, mohli sme to uhrať na víťazstvo."
Todd Richards, tréner USA: "Začalo sa to pre nás dobre, dali sme dva góly, výkon v prvej tretine sa mi určite páčil. V druhej sme pridali tretí gól, no zabrzdilo nás vylúčenie pre príliš veľký počet hráčov na ľade. Tam sa súper chytil, zápas sa otvoril. Slováci majú rýchlych, šikovných hráčov, začalo sa im dariť a my sme spanikárili. Prestali sme hrať tvrdo a nevedeli sme ich zachytiť, čo malo súvis s ich rýchlosťou. Navyše, Slováci boli schopní nasať energiu od divákov v hľadisku. Mojim hráčom patrí uznanie, že dokázali vyrovnať. Páčilo sa mi, ako sme sa dokázali dať dokopy."


Zdroj: Youtube.com