Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenskí mladíci zdolali Dánov a postúpili do elitnej kategórie

Na snímke radosť hráčov Slovenska po strelení gólu (vpredu strelec gólu Jakub Kopecký) počas zápasu turnaja A-skupiny I. divízie MS do 18 rokov Slovensko - Dánsko v piatok 15. apríla 2022 v Piešťanoch. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Posledný duel na turnaji odohrajú v nedeľu proti Kazachstanu, v tabuľke ich nemôže už nikto predbehnúť.

Piešťany 15. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti do 18 rokov sa po troch rokoch vrátili do elitnej kategórie MS. V piatok vo svojom štvrtom zápase domáceho turnaja A-skupiny I. divízie MS zdolali v Piešťanoch Dánsko 3:1, na čele tabuľky majú plný počet 12 bodov. Posledný duel na turnaji odohrajú v nedeľu proti Kazachstanu, v tabuľke ich nemôže už nikto predbehnúť.

Spolu so Slovákmi postúpi do A-kategórie aj druhý tím piešťanského turnaja, jeho meno bude známe až v nedeľu. Okrem zápasu Slovenska s Kazachstanom sa budú hrať duely Francúzsko - Japonsko a severské derby Dánsko - Nórsko.

Slováci zostúpili do I. divízie v sezóne 2018/2019, keď na MS vo Švédsku nezvládli stretnutia o udržanie so Švajčiarskom. Po prehre 1:2 na zápasy uplynuli od posledného vystúpenia slovenskej reprezentácie na MS tejto vekovej kategórie už tri roky.

Plány na rýchly návrat späť medzi elitu skrížila Slovákom pandémia koronavírusu. Turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov sa mal pôvodne konať v Spišskej Novej Vsi v roku 2020, bol zrušený a pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu sa neuskutočnil ani o rok neskôr.

4. zápas turnaja A-skupiny I. divízie MS:

SLOVENSKO - Dánsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Góly: 8. Honzek (Repčík), 55. Kopecký (Čiernik, Štrbák), 57. Čiernik (Dvorský) - 7. Linde. Rozhodovali: Huber - Riecken (obaja Rak.), Fraley (V. Brit.), vylúčení: 5:5, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 2738 divákov.

SR: Eliaš - Štrbák, Žabka, Moško, Nátny, Chromiak, Eperješi – Mišiak, Honzek, Repčík – Molnár, Dvorský, Čiernik – Kopecký, Šotek, Suchý – Gabriel, Jenčko, Križan

Dánsko: Steinbergs – Als, Stenbakken, Villadsen, Just, Nielsen, Grossmann, Rasmussen – Moelgaard, Schioldan, Linde – Mondrup, Petersen, Olsson – Thomsen, Ebener, Marloth – Pedersen, Gade, Marklund


Slováci začali dobre, súpera dostávali pod tlak, v piatej minúte Nátneho strela takmer prepadla brankárovi za chrbát. O dve minúty neskôr však Dáni udreli, keď Linde nádhernou strelou prekonal Eliaša - 0:1. O 98 sekúnd však bolo vyrovnané, Honzek si našiel pred bránkou odrazený puk a poslal ho do siete. Po tomto góle Slováci ešte viac zvýšili tempo, kombináciami na jeden dotyk zatlačili súpera do defenzívy, ale do vyloženej šance sa nedostali. V závere 1. tretiny sa však museli ubrániť pri početnej výhode Dánov.

V druhom dejstve si najskôr oba tímy zahrali presilovú hru, ale bez úspechu. Ďalších desať minút slovenskí hokejisti tlačili Dánov, dostávali sa do zakončenia, ale všetky strely brankár Steinbergs dobre videl. Severania mali obrovskú šancu v 33. minúte, keď Moelgaard z bezprostrednej blízkosti netrafil bránku. Potom mali opäť viac z hry Slováci, ale chýbal im nápad najmä vo finálnej fáze. Dáni dobre bránili priestor pred bránkoviskom a nedovolili súperovi dostať sa k odrazeným pukom.

Aj tretiu tretinu odštartoval tlak Slovákov, no ten utlmil faul Dvorského a Dáni nebezpečne pohrozili v presilovke. Potom pokračovalo dobýjanie tvrdej dánskej defenzívy, severania nepúšťali slovenských mladíkov do vyložených šancí. A keď aj nejaká strela prešla, vyriešil to spoľahlivý Steinbergs. Na triumf napokon pomohlo Slovákom šťastie. V presilovke sa puk po nevydarenej strele Čiernika dostal na hokejku Kopeckého a ten jemným tečom rozhodol. V závere už Dáni rezignovali, po ich ďalšom faule spečatil konečný výsledok Čiernik.

Hlasy po zápase:

Ivan Feneš, tréner SR: "Bol to náročný zápas, ale verili sme, že to zlomíme. Trvalo to dlho, ale na to sa história pýtať nebude. Som rád, že máme postup v suchu, ale oslavy idú bokom. Chceme vyhrať aj v nedeľu, už len pre divákov."

Alex Čiernik, útočník SR, strelec gólu na 2:1: "Hrali sme ťažko, Dáni boli tvrdí. Ale dali sme sa pred treťou tretinou dokopy. Sme šťastní, že sme vyhrali a ideme vyhrať aj v nedeľu."

Dalibor Dvorský, útočník SR: "Bolo to ťažký zápas a trápili sme sa prakticky celý čas. Nehrali sme dobre, ale nakoniec sme to zlomili. Turnaj nekončí, pôjdeme naplno aj v nedeľu."

Peter Repčík, kapitán SR: "Zápas sme zvládli, to je dôležité. Aj keď sme nehrali až tak dobre. Pomohli nám skvelí diváci. Dáni dobre bránili, ale s Nórmi sme to mali ťažšie."

Tabuľka po 4 zápasoch:

1. SLOVENSKO 4 4 0 0 0 22:8 12 *

2. Nórsko 4 3 0 0 1 22:10 9

3. Francúzsko 4 2 0 0 2 12:17 6

4. Kazachstan 4 2 0 0 2 12:18 6

5. Dánsko 4 1 0 0 3 12:12 3

6. Japonsko 4 0 0 0 4 8:23 0

* postup do A-kategórie MS