Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Novosibirsk získa 3,5 miliardy rubľov na výstavbu arény pre MS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Očakáva sa, že práce na výstavbe novej arény na brehu rieky Ob začnú v marci, alebo v apríli 2019.

Novosibirsk 30. októbra (TASR) - Ruské mesto Novosibirsk dostane 3,5 miliardy rubľov z federálneho rozpočtu na výstavbu ľadovej arény, v ktorej sa v roku 2023 bude hrať svetový šampionát v hokeji do 20 rokov. Uviedol to na stretnutí v hostiteľskom meste Alexander Žukov, hovorca Štátnej dumy.

Očakáva sa, že práce na výstavbe novej arény na brehu rieky Ob začnú v marci, alebo v apríli 2019. V novej hale budú hrať počas MS všetky svoje zápasy Rusi, hrať sa však bude aj v hale Siberia, súčasnom domovskom stánku klubu KHL Sibir Novosibirsk. Aj ten prejde rekonštrukciou, hotová by mala byť v júli 2022.

Mesto však minie ďalšie miliardy aj na zlepšenie okolia v blízkosti novej arény. Vybuduje sa vedľa nej stanica metra, cesty, chodníky pre chodcov, čističky odpadových vôd a ďalšiu infraštruktúru. Finančné prostriedky bude mesto potrebovať aj na nákup novej verejnej dopravy, ktorej opotrebenie v Novosibirsku dosahuje 90 percent a na nákup špeciálnych zariadení na čistenie ciest a ulíc od snehu.

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel vyjadril presvedčenie, že v Novosibirsku vytvoria všetky podmienky pre MS: "Šampionát bude vynikajúcou športovou príležitosťou pre mnohých mladých ľudí. Som presvedčený, že za týmto účelom sa v meste vytvoria všetky podmienky, pretože šport by mal v prvom rade slúžiť na zjednotenie všetkých nás," citoval Faselove slová portál championat.ru.