Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovensko prehralo v zápase s Fínskom, rozhodol hetrik Kakka

Na snímke fínsky hokejista Niko Ojamäki (uprostred) a brankár Slovenska Marek Čiliak počas zápasu základnej A-skupiny Slovensko - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 11. mája 2019. V popredí Slovák Patrik Koch. Foto: TASR/Martin Baumann

Fínsky tréner Jukka Jalonen sa rozhodol od začiatku zápasu nasadiť na elitný slovenský útok svoju štvrtú lajnu s kapitánom Anttilom.

Košice 11. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v sobotu vo svojom druhom zápase A-skupiny domácich majstrovstiev sveta v Košiciach s Fínskom 2:4. Vyrovnanú partiu rozhodol v prospech "Suomi" hetrikom mladík Kaapo Kakko.

Pozrite si fotogalériu:


Zverenci trénera Craiga Ramsayho majú po úvodnom dvojzápase na konte tri body. V nedeľu majú voľný deň, v pondelok o 20.15 h ich čaká tretí náročný duel za štyri dni s Kanadou. Fíni si po dni voľna zmerajú sily s USA (16.15).

Viacerí hráči skončili po zápase s väčšími či menšími šrámami. Najhoršie dopadol obranca Marek Ďaloga, ktorý išiel po zásahu pukom do tváre do nemocnice. Druhý bek Erik Černák tiež dostal zásah do tváre, no duel dohral. Útočník Adam Liška mal po zásahu hokejkou do ruky poranené prsty.

2. zápas A-skupiny:

Slovensko - Fínsko 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)

Góly:
11. Černák (Sekera, Pánik), 40. Marinčin (Studenič, Jaroš) - 15. Lindbohm (Savinainen, Rajala), 17. Kakko (Mikkola, Manninen), 50. Kakko (Mikkola), 60. Kakko (Manninen). Rozhodovali: Nikolic (Rak.), Sidorenko (Biel.) - Jensen (Dán.), McCrank (Kan.), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 7421 divákov.

Slovensko: Čiliak - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Ďaloga, Fehérváry, Čajkovský, Koch - Pánik, Krištof, Tatar - Studenič, Sukeľ, Nagy - Lantoši, Zigo, Daňo - Liška, Buc, Lunter

Fínsko: Lankinen - Lehtonen, Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto - Savinainen, Ilomäki, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Ojamäki, Tyrvainen, Kiviranta - Anttila, Lammikko, Sallinen

Hlas po zápase (zdroj: RTVS):

Craig Ramsay, tréner SR: "Ako sme očakávali, Fíni hrali rýchlo, dôrazne a naplno. Majú nádhernú prácu s hokejkami, neustále atakovali puk. Nám trvalo takmer jeden a pol tretiny, aby sme sa dostali do tempa. Myslím si, že keď sa nám to podarilo, hrali sme už veľmi dobre. Na konci druhej tretiny sme dokázali vyrovnať a v tretej sme si vytvorili naozaj dobré šance. Som na chalanov hrdý, ukázali sme, že môžeme hrať s každým."

Erik Černák, obranca, vyhlásený za najlepšieho hráča SR: "Fíni hrali kvalitný hokej, rozumeli si na ľade. Bolo vidieť, že sú zvyknutí na väčšie klzisko. Hrali jednoducho, nevymýšľali, no na to sa my nemôžeme vyhovárať."

Christián Jaroš, obranca SR: "Myslím si, že sme hrali dobrý hokej. Chceli sme vyhrať a hoci sa nám to nepodarilo, tak bolo v našej hre veľa pozitív, ktoré si môžeme vziať do ďalších zápasov."

Martin Fehérváry, obranca SR: "Po dvoch zápasoch máme tri body, čo je určite lepšie ako nula, no aj dnes sme chceli vyhrať. Podali sme dobrý výkon, škoda, že sme to nedotiahli do úspešnejšieho konca."

Ladislav Nagy, útočník SR: "Fíni boli na tom v prrvej tretine lepšie korčuliarsky. Pri treťom góle sme prestali hrať, mysleli sme si, že bude faul, škoda takého gólu, mohli sme udrieť z presilovky. Musíme sa z toho poučiť a ideme ďalej, musíme sa pripraviť na Kanadu a najmä lepšie začať."

Marek Čiliak, brankár SR: "Zápas nevyšiel, škoda gólu za stavu 2:2. Taký je hokej, ideme ďalej. Každému gólu sa dá predísť, musíme si to rozobrať a poučiť sa do ďalších zápasov, ísť krok za krokom. Bod sme si zaslúžili, diváci nás ženú dopredu, nehráme pod stresom, ale užívame si to."

Martin Marinčin, obranca a autor gólu SR: "Rozhodcovia nám neuznali presilovku, vtedy sme dostali gól na 2:3 a ťažko sa doháňal výsledok. Nemáme sa za čo hanbiť, Fíni hrali veľmi dobre, v minulosti by sme dostali šesť gólov. Fanúšikovia nás hnali dopredu, myslím si, že sme odohrali dobrý zápas."

Michal Krištof, útočník SR: "Myslím si, že sme hrali dobre. Viedli sme 1:0, potom sme dostali gól po hlúpom faule. Súper dal viac gólov ako my, ale nemáme sa za čo hanbiť."

Tomáš Tatar, útočník SR: "Dostali sme gól, ale myslím si, že sa predtým nezapískalo zakázané uvoľnenie. Ale netreba sa vyhovárať. Dokázali sme fanúšikom, že vieme bojovať za Slovensko. Nemáme sa za čo hanbiť, odohrali sme dva výborné zápasy proti favoritom."


Fínsky tréner Jukka Jalonen sa rozhodol od začiatku zápasu nasadiť na elitný slovenský útok svoju štvrtú lajnu s kapitánom Anttilom. Prvú väčšiu šancu mali "Suomi", keď sa Ojamäki ocitol pred Čiliakom, no ten si s jeho tečom poradil. Na druhej strane mal blízko ku gólu Tatar, ktorému prihral pred bránku Pánik, no Lankinen si s jeho strelou poradil. Chvíľu nato namieril tesne vedľa Lantoši. Slováci sa od úvodu snažili vysoko forčekovať a nepúšťať súpera cez stredné pásmo, čo sa im celkom darilo.

Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia po strelení úvodného gólu v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 11. mája 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


Veľká šanca na otvorenie skóre prišla v 9. minúte, keď si sadol na trestnú Ojamäki. Lankinen mal čo robiť s Černákovou delovkou spomedzi kruhov a následnou dorážkou Tatara, no puk pokryl. Obranca Tampy Bay si to však vynahradil dve sekundy po presilovke, keď z pravého kruhu vymietol ľavý horný roh fínskej bránky - 1:0. Domáce vedenie však vydržalo len štyri minúty, Fíni využili svoju tradične silnú zbraň. V úvode presilovky sa síce trápili a mohli inkasovať po akcii Buca s Lunterom, no 19 sekúnd pred jej koncom vyrovnal po dorážke Lindbohm - 1:1. "Suomi" o dve minúty už viedli. Mikkola rýchlo po buly posunul puk zadovkou Kakkovi a ten prepálil všetko, čo mu stálo v ceste - 1:2.

Na snímke prekonaný slovenský brankár Marek Čiliak v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 11. mája 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


V úvode druhého dejstva vyrazili do brejku Studenič s Nagyom, ale druhý menovaný sa už nedostal k zakončeniu. Na druhej strane si pred Čiliakom našiel odrazený puk Lammikko, brankár SR už ležal na ľade, ale stihol vyraziť. Fíni si potom zahrali dve presilovky v rozmedzí štyroch minút a v oboch mohli zvýšiť svoje vedenie, no strely Rajalu i Jokiharjua opečiatkovali iba bránkovú konštrukciu. Slováci sa ťažie dostávali do pásma a nedarilo sa im dlhšie udržať puk. Stratila sa ľahkosť, kŕčovito vyznela aj ich druhá presilovka s jedinou šancou Sukeľa. V 35. minúte zasiahla strela Rajalu do tváre Ďalogu, na ľad vytryskla krv a slovenskému obrancovi museli pomôcť na striedačku spoluhráči a lekár. Ďaloga putoval do nemocnice a duel nedohral. V závere druhého dejstva si utvorila veľký nápor druhá slovenská lajna. Po niekoľkých šanciach sa dostal k strele Marinčin, najprv trafil len žrď, no obišiel bránku a dorážku už prepasíroval do siete. Rozhodca gól uznal až po zhliadnutí videa, v Steel aréne vypukla druhýkrát obrovská eufória, no netrvala dlho. Fínsky tréner Jalonen totiž podal protest a opäť sa išiel skúmať záznam. Nehralo sa niekoľko minút, diváci skandovali "my sme tu doma" a nakoniec sa aj tretíkrát tešili z toho istého gólu - 2:2.

Na snímke fínsky brankár Kevin Lankinen a slovenský hokejista Martin Marinčin počas zápasu základnej A-skupiny Slovensko - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 11. mája 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


V úvode tretieho dejstva mali prevahu hokejisti Fínska, ktorí dobrým pohybom a forčekingom nútili súpera k chybám. Dlho sa hralo v obrannom pásme Slovenska, ale súper si väčšie šance nevypracoval. Hráči si dopriali oddych pri výmene rozbitého plexiskla. Do tempa sa rýchlejšie dostali Slováci, vypracovali si dlhý tlak, no dve šance Tatara, po jednej Marinčina a Jaroša však v bránke neskončili. Naopak, Fíni udreli v 50. minúte, keď si Kakko pri bránke obhodil Fehérváryho a bekhendom prekvapil Čiliaka - 2:3. Slováci sa okamžite snažili o vyrovnanie, pomôcť im mohla ďalšia presilovka, no viacero šancí nedotiahli do konca. Päť minút pred koncom mal výbornú šancu Tatar, ale nesklepol puk do siete, v nej neskončila ani strela Krištofa. V závere upravil do prázdnej bránky na konečných 4:2 pre Fínov mladík Kakko, ktorý sa tešil z hetriku.