Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Riga je prísna, v krčmách len prvé tretiny večerných zápasov

Na snímke fanúšik sleduje zápas základnej B-skupiny Lotyšsko - Kazachstan na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige na terase v jednom s miestnych podnikov v centre mesta v sobotu 22. mája 2021. Foto: TASR/AP

Špeciálny režim majú aj fotografi. Hodinu a štvrť pred zápasom sa musia nahlásiť v aréne, kde uvedú, na akom mieste chcú fotiť počas každej tretiny.

Riga 24. mája (TASR od vyslaného redaktora M.Runáka) - Bezpečnostné zóny v lotyšskej metropole sú počas hokejových MS rozdelené na niekoľko častí. Tá najprísnejšia, v ktorej sú hráči, je úplne uzavretá. Hokejisti nemôžu prísť s nikým do kontaktu, sú hermeticky izolovaní. Všetky výpravy sú v rovnakom hoteli, každý hráč má svoju izbu. Po prílete do Rigy a pretestovaní museli hráči tráviť čas na izbe až do oznámenia výsledkov, stravu im nosil personál hotela do izby. Po dvoch dňoch už mohli všetky výpravy jesť spoločne, ale každý tím dostal svoju miestnosť. Túto výnimku im povolila lotyšská vláda.

Novinár sa k hráčom nedostane. Tréningy môžu médiá sledovať priamo v hale, ale rozhovory sú zakázané. A to aj po zápasoch. Tlačové konferencie prebiehajú iba online, bežný kontakt médií s aktérmi je úplne vylúčený. Lotyši tieto nariadenia dodržiavajú striktne.

V inej bubline pracujú médiá mimo arén. Majú svoj vlastný hotel, kde taktiež platia opatrenia. Jedlo sa smie konzumovať iba na izbách, alebo vonku na terase. Na rozdiel od hráčov sa však môžu voľne pohybovať po meste. Každý novinár musí mať stiahnutú aplikáciu, ktorá monitoruje jeho kontakty. V prípade, že by sa dostal do blízkosti niekoho, kto nahlásil príznaky ochorenia, aplikácia ho ihneď upozorní.

Pred príletom do Rigy museli zástupcovia médií absolvovať PCR test v domovskej krajine a rovnako aj po prílete do Lotyšska priamo na letisku. Až do oznámenia o výsledku museli zostať na svojich izbách v hoteli. Niektorých dokonca telefonicky skontrolovala lotyšská polícia.

Testovanie musí každý novinár absolvovať pravidelne. Najskôr platilo, že každý druhý deň sa musí podrobiť antigénovému testu, keďže sa však situácia s koronavírusom v Pobaltí nezlepšuje, vláda rozhodla, že testovanie žurnalistov bude prebiehať každé tri dni, avšak s presnejšími a spoľahlivejšími PCR testami.

Tie prebiehajú priamo v arénach a ich organizácia zatiaľ funguje bezchybne. Žiadne rady, žiadne čakacie lehoty. Každý novinár po registrácii a zaplatení dostane pin-kód, pomocou ktorého si z automatu v tlačovom stredisku vyzdvihne testovaciu sadu. Tá obsahuje ampulku s roztokom, ktorú treba naplniť slinami. Po zabalení a vyplnení údajov putuje krabička späť do automatu. Výsledok príde každému v priebehu 6 hodín, novinár dostane náramok, ktorý ho oprávňuje vstúpiť do arény. Náramky sú označené dátumom, vydávajú ho len po odovzdaní negatívneho testu, nie staršieho ako 72 hodín.

Špeciálny režim majú aj fotografi. Hodinu a štvrť pred zápasom sa musia nahlásiť v aréne, kde uvedú, na akom mieste chcú fotiť počas každej tretiny. Organizátori tak majú o každom prehľad. Burácanie domácich fanúšikov pri zápasoch je možné zachytiť len na terasách reštaurácií, kde skoro v každej majú nainštalovanú veľkú obrazovku. Avšak tradičný šašlik s pivom si v prípade večerného zápasu Lotyši užijú len počas prvej tretiny, úvodné buly je o 20.15 miestneho času a po 21.00 už musia byť všetky reštaurácie zatvorené.