Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Dánsko zvíťazilo nad Kazachstanom 9:1 v A-skupine

Na snímke uprostred dánsky útočník Patrick Bjorkstrand oslavuje úvodný gól v zápase A-skupiny na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji Dánsko - Kazachstan vo fínskych Helsinkách v sobotu 14. mája 2022. Foto: TASR/AP

Dáni nastúpia na ďalší duel v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Švajčiarsku, hráči Kazachstanu budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti Francúzsku.

Helsinki 14. mája (TASR) - Hokejisti Dánska zvíťazili vo svojom prvom zápase na MS vo Fínsku nad Kazachstanom vysoko 9:1. Ide o najvyšší výsledok doterajšieho priebehu šampionátu. Tromi gólmi sa na ňom podieľal útočník Joachim Blichfeld.

Dáni nastúpia na ďalší duel v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Švajčiarsku, hráči Kazachstanu budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti Francúzsku.


A-skupina (Helsinki):



Dánsko - Kazachstan 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)

Góly: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Poulsen (Jakobsen), 30. Blichfeld (Ehlers, Lassen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) - 59. Savickij (Šestakov). Rozhodovali: Dehaen (Fr.), Ansons – Zunde (Lot.), Niittylä (Fín.), vylúčení: 4:8 na 2 min., presilovky: 4:0, oslabenia: 0:1, 3035 divákov.

Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen, Blichfeld – Storm, Scheel, Regin – Bau Hansen, Meyer, Asperup – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Bjorkstrand

Kazachstan: Šutov (27. Rumjancev) – Svedberg, Sam. Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov, Beketajev – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis, Valk, Rachmanov – Starčenko, Savickij, Sagadejev – Petuchov, Paňukov, Gurkov – Asetov




Už úvod zápasu naznačil, že sa zrodí vysoké víťazstvo na úkor Kazachstanu. Po góloch Bjokrstranda, Scheela a Blichfelda bolo v 5. minúte už 3:0. Herne nebola prvá tretina až taká jednoznačná, Dáni však boli na koni a držali hru pod kontrolou.

Po ďalších dvoch góloch, o ktoré sa postarali Storm a Poulsen, prišlo k výmene brankárov v kazašskom tíme. Ani to však príliš nepomohlo zmeniť obraz hry. Rumjancev si čisté konto udržal iba do 30. minúty, v ktorej inkasoval od Blichfelda - 6:0. Dáni hrali efektívne a gólom Larsena na 7:0 uzavreli druhú tretinu.

Tretiu začali presným zásahom veterána Regina už v 48. sekunde a Blichfeld v 51. minúte skompletizoval hetrik - 9:0. Diváci videli aj desiaty gól zápasu, ten však padol do dánskej bránky. Favorit si neudržal čisté konto, keď Savickij v oslabení v 59. minúte prekonal Dahma a stanovil konečné skóre.


Hlasy (zdroj: IIHF):



Sebastian Dahm, brankár Dánska: "Takýto vstup do turnaja nám zvýši sebadôveru. Náš súper sa dostal do problémov, z ktorých mal problém dostať sa. Naša silná stránka je naša obrana, takže to pre súpera nie je jednoduché, keď sa dostaneme do vedenia. Ukázali sme veľa dobrých prvkov vrátane dobrých presiloviek."

Curtis Valk, útočník Kazachstanu: "Musíme sa z toho otriasť najrýchlejšie ako sa dá. Do ďalších zápasov musíme mať oveľa lepší prístup než dnes."