Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hokejisti USA zvíťazili nad Lotyšskom 4:1

Na snímke hokejsti USA zľava Alex Galchenyuk, Nate Schmidt, Seth Jones, John Hayden a Adam Gaudette sa tešia po strelení gólu počas zápasu základnej B - skupiny USA - Lotyšsko na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Tampere v piatok 13. mája 2022. Foto: TASR/AP

Američania hrajú svoj ďalší duel v nedeľu o 15.20 SELČ proti Rakúsku, Lotyši sa už v sobotu o 19.20 stretnú s Fínmi.

Tampere 13. mája (TASR) - Hokejisti USA vyhrali v piatok na úvod bojov v B-skupine MS vo fínskom Tampere nad Lotyšskom 4:1.

Američania hrajú svoj ďalší duel v nedeľu o 15.20 SELČ proti Rakúsku, Lotyši sa už v sobotu o 19.20 stretnú s Fínmi.



B-skupina (Tampere):



USA - Lotyšsko 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)

Góly: 8. Barber (Bellows, Peeke), 11. S. Jones (Schmidt, Galchenyuk), 12. Bordeleau (S. Jones), 21. Lafferty (Megna) - 42. Džerzinš (Rih. Bukarts, Čukste). Rozhodcovia: Rohatsch (Nem.), Vikman (Fín.) - Merten (Nem.), SYNEK (SR), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 7938 divákov.

USA: Mann - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Bordeleau, Galchenyuk - Barber, Meyers, Bellows - Lettieri, Gaudette, Farrell

Lotyšsko: Merzlikins - Jaks, Zile, Kulda, Mamčics, Čukste, Sotnieks, Bergmanis, Smons - Balcers, Abols, Keninš- Krastenberg, Džerinš, Rih. Bukarts - Marenis, Batna, Rob. Bukarts - Dzierkals, Smirnovs, Jelisejevs

Lotyšskí hokejisti držali v úvode zápasu s rýchlym súperom krok, hrali koncentrovane a dokonca v kontrách hrozili. Mann zlikvidoval ich dve veľké šance a keď Barber po sérii tečov otvoril skóre, jeho spoluhráči prvú tretinu ovládli. Skórovali aj v dvoch ďalších situáciách, najprv v presilovke, potom v oslabení a v 12. minúte bolo 3:0. Američania po dosiahnutí štvrtého gólu postupne vypúšťali tempo i dôraz a v tretej časti dokonca za úvodných osem minút ani nevystrelili na bránku. V tejto fáze sa Lotyšom podarilo v početnej výhode skorigovať, ale potom sa už zápas dohral v menej záživnom formáte.


Hlasy po zápase (zdroj: iihf.com):



Seth Jones, obranca a kapitán USA, strelec druhého gólu: "Výborne sme sa pohybovali v presilovkách, neustále sme na súpera tlačili. Neprestávali sme strieľať a protivníka sme unavili. Skóre sme otvorili so šťastím, no neustále sme sa starali o rozruch pred bránkou súpera."

John Hayden, útočník USA: "V krátkom čase na prípravu je vždy dôležité vytvoriť chémiu medzi hráčmi. Odštartovali sme turnaj dobre. Ukázali sme aj obetavosť v obrane, najmä v presilovke piatich proti trom, keď Megna predviedol skvelý blok."