Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci sa na budúci rok stretnú v Ostrave s USA namiesto Kanady

Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z víťazstva 4:1 po zápase základnej B - skupiny Slovensko - Nórsko na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 23. mája 2023 v lotyšskej Rige. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa informácií od organizátorov MS 2024 musia túto rošádu do 14 dní schváliť všetky zainteresované strany.

Praha 29. mája (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia bude hrať o rok na MS v Ostrave a napokon sa v skupine nestretne s novými šampiónmi. Podľa čerstvého rebríčka IIHF sa mala stretnúť s oboma finalistami z Tampere, ale prišla avizovaná výmena tímov na niektorej príbuznej pozícii. Organizátori na pondelkovom mítingu s vedením IIHF a s majiteľmi televíznych práv presadili výmenu USA za Kanadu. Podľa informácií od organizátorov MS 2024 musia túto rošádu do 14 dní schváliť všetky zainteresované strany.

Budúcoročný šampionát prebehne od 10. do 26. mája. Slovenská reprezentácia sa v základnej A-skupine pobije o postup okrem USA aj s vicemajstrami z Nemecka, Švédskom, Lotyšskom, Francúzskom, Kazachstanom a nováčikmi z Poľska. Tí budú mať v Ostrave rovnako ako Slováci takmer domáce prostredie. Česko nastúpi v Prahe spolu s Kanadou, Fínskom, Švajčiarskom, Dánskom, Nórskom, Rakúskom a Veľkou Britániou.

"Radi by sme sa priblížili návštevnosti z roku 2015 a nadviazali na úspešný šampionát. Ako pražská, tak aj ostravská skupina sľubujú súboj atraktívnych tímov. To, že Česi budú hrať v Prahe a slovenská reprezentácia v Ostrave, sľubuje opäť vysokú návštevnosť v oboch arénach. Navyše sa môžeme po viac ako dvoch dekádach tešiť na Poliakov a veríme, že vzhľadom k malej vzdialenosti pomôžu zaplniť ostravskú arénu. Som si istý, že nás v oboch mestách čaká zaujímavé predstavenie, na ktoré sa teším," uviedol v tlačovej správe prezident organizačného výboru MS 2024 Petr Bříza.

"Ako organizátor disponujeme možnosťou jednej zmeny. Prioritou číslo jedna bolo umiestnenie českého tímu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto smere nám rebríček priniesol šťastie. Preto sme sa mohli zamerať na druhú prioritu - účasť kanadského tímu v Prahe a zámorského v Ostrave. Teraz budeme čakať štrnásť dní na schválenie všetkých zainteresovaných strán Rady IIHF a oboch zámorských štátov. Naše predbežné rokovania s reprezentantmi ´javorových listov´ sú také, že pokiaľ budú hrať v hlavnom meste, môžeme očakávať príchod hviezd a využiť tak potenciál svetových šampiónov," doplnil generálny sekretár Českého zväzu ľadového hokeja Jan Černý.

Súboje v základných skupinách sa odohrajú od piatku 10. mája do utorka 21. mája, štvrťfinále je na programe o dva dni neskôr, semifinále v sobotu a zápasy o medaile v nedeľu 26. mája. Konkrétny program predstavia organizátori v lete.

Definitívne zloženie dvoch osemčlenných základných skupín MS 2024 v Česku vyzerá takto:

Ostrava: USA, Nemecko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francúzsko, Kazachstan, Poľsko

Praha: Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, Česko, Dánsko, Nórsko, Rakúsko, V. Británia.