Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Chicago vyrovnalo v prestrelke na 2:2, bodovali všetci Slováci

Michal Handzuš (vpravo) sa teší z gólu, vľavo Zdeno Chára. Foto: TASR/AP Photo

Handzuš otvoril skóre zápasu, Hossa asistoval, dvakrát na gól prihral aj Chára.

Boston 20. júna (TASR) - Hokejisti Chicaga vyhrali v noci na štvrtok v gólovo bohatom štvrtom zápase finále play off zámorskej NHL na ľade Bostonu 6:5 po predĺžení a vyrovnali tak stav série na 2:2. V dueli sa bodovo presadili všetci traja slovenskí zástupcovia, o triumfe hostí rozhodol v 70. minúte obranca Brent Seabrook.

Úvodný gól Chicaga zaznamenal pri vlastnom oslabení slovenský center Michal Handzuš, pre ktorého to bol tretí presný zásah vo vyraďovačke (3+8) a prvý vo finále. V druhom útoku sa Handzuš predstavil s krajanom Mariánom Hossom, ktorý sa do zostavy vrátil po jednozápasovej absencii pre nešpecifikované zranenie v hornej časti tela a zaznamenal bod za asistenciu. Spolu má už v nadstavbe 16 bodov (7+9) a v kanadskom bodovaní je šiesty. V drese Bostonu bol pri dvoch góloch slovenský kapitán Zdeno Chára, v 20 dueloch tohtoročného play off tak má na konte 14 bodov (2+12).

Chára bol tradične jedným z najvyťaženejších hráčov domácich, na ľade strávil spolu 28:15 minút a okrem dvoch asistencií mal aj jednu strelu a tri mínusové body. Hossa odohral vyše 19 minút a brankára súpera ohrozil štyrmi strelami, Handzuš mal na konte vyše 16 minút s dvoma strelami a "pluskou".

Jubilejný 200. zápas v play-off NHL okorenila česká legenda Bostonu Jaromír Jágr dvoma gólovými prihrávkami, svoju bodovú bilanciu zvýšil na 199. Takúto porciu duelov v nadstavbe má na konte iba 21 hráčov v histórii. Dvoma gólmi sa v drese "medveďov" prezentoval Patrice Bergeron. Chicago bolo vo všetkých tretinách strelecky aktívnejšie, súpera prestrieľalo celkovo 47:33.

Finálová séria o Stanleyho pohár sa teraz presúva späť na ľad Chicaga, piaty vzájomný duel je na programe v noci na nedeľu opäť o 2.00 SELČ. Zo štyroch doterajších finálových duelov až trikrát muselo rozhodnúť predĺženie, čo sa naposledy stalo v roku 1993.



Chicago začalo aktívnejšie

Zdeno Chára (33) sleduje, ako sa Jonathan Toews (19) raduje z gólu.
Foto: TASR/AP Photo
Chicago v snahe vyrovnať finálový súboj začalo štvrtý duel výrazne aktívnejšie a gólman Rask mal v úvodných minútach plné ruky práce. Snahu hostí pribrzdilo zbytočné vylúčenie Oduyu, ale "jastrabov" dostal napriek tomu do vedenia pri vlastnom oslabení v 7. minúte Handzuš - Saad vo vlastnom pásme zobral puk Seguinovi, v brejku dokázal cez Cháru prihrať slovenskému útočníkovi a ten strelou z prvej dostal puk s pomocou pravej žrde do bránky. Boston sa z nevydareného úvodu spamätával iba postupne, ale v závere prvej tretiny prevzal iniciatívu a výsledkom bol vyrovnávajúci gól na 1:1 v presilovke, keď Saad čistý puk z obranného pásma nevyhodil a jeho chybu potrestal Peverley. V druhej časti hry videli diváci ofenzívne divadlo na oboch stranách a s gólmi sa rozrthlo vrece.

Najskôr dvakrát udrelo Chicago a v priebehu 128 sekúnd si vypracovalo dvojgólový náskok. Bodové suchoty vo finále pretrhol kapitán hostí Toews v 27. minúte šikovným tečovaním strely Rozsívala od modrej čiary na 2:1 a o chvíľu neskôr Kane po obliehaní súperovej bránky bekhendom pridal tretí gól Blackhawks. Kouč "medveďov" Julien reagoval oddychovým časom v snahe zastaviť nápor hostí. Boston potom viacerými zákrokmi podržal brankár Rask a na druhej strane oživil nádeje domácich Lucic, keď usmernil do siete Chárov nahodený puk od mantinelu a znížil na 2:3. Radosť tribún ale trvala iba 49 sekúnd a Krüger po rýchlom brejku a prihrávke Frolíka opäť zariadil dvojgólový náskok pre Chicago.

Marián Hossa ide na ľad pred zápasom s Bostonom.
Foto: TASR/AP Photo


Puk sa po Chárovej strele odrazil od plexiskla

V závere "bláznivej" prostrednej časti však odpovedal v presilovke zasa Boston - puk sa po Chárovej strele odrazil od zadného plexiskla späť pred bránku a Bergeron ho dorazil na 3:4. Vyrovnanie mal vzápätí na hokejke Jágr a po Kellyho pokuse zvonila konštrukcia bránky hostí, no Boston sa dočkal až na začiatku tretej tretiny, keď Bergeron svojim druhým gólom v zápase a deviatym v play-off v 43. minúte vyrovnal misky váh štvrtého finále. Chicago reagovalo mohutným náporom a okupáciou útočného pásma, Bickell po tlaku nastrelil hornú žrď, no defenzíva domácich odolávala.

Neubránila ale oslabenie o dvoch hráčov necelých deväť minút pred koncom - Hossovu delovku spomedzi kruhov Rask betónom vyrazil iba pred Sharpa a bolo to 5:4 pre "jastrabov". Dráma ale mala pokračovanie, pretože už o necelú minútu vyrovnal Boychuk. Skóre sa už v riadnom hracom čase nezmenilo a tak už tretíkrát smerovali vo finále oba tímy do predĺženia. V ňom mali dobré šance na rozhodnutie Marchand na jednej i Hossa na druhej strane, hrdinom sa ale stal obranca Seabrook a jeho presná delovka v 70. minúte duelu, ktorou rozhodol o triumfe Chicaga.


Finále play off NHL - 4. zápas:

BOSTON - CHICAGO 5:6 po predĺžení (1:1, 2:3, 2:1 - 0:1)
Góly:
15. Peverley (Ference), 35. Lucic (CHÁRA), 38. Bergeron (CHÁRA, Jágr), 43. Bergeron (Jágr), 53. Boychuk (Horton, Krejčí) - 7. HANDZUŠ (Saad), 27. Toews (Rozsíval), 29. Kane (Bickell, Rozsíval), 36. Krüger (Frolík, Bolland), 52. Sharp (HOSSA, Keith), 70. Seabrook (Bickell, Kane). Rozhodovali: O'Halloran, McCauley - Sharrers, Racicot, vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 33:47, 17.565 divákov.

Boston: Rask - Ference, Boychuk, Seidenberg, CHÁRA, Krug, McQuaid - Jágr, Bergeron, Marchand - Horton, Krejčí, Lucic - Seguin, Kelly, Paille - Thornton, Peverley, Daugavinš

Chicago: Crawford - Keith, Seabrook, Leddy, Rozsíval, Hjalmarsson, Oduya - Kane, Toews, Bickell – HOSSA, HANDZUŠ, Sharp – Stalberg, Shaw, Saad – Frolík, Bolland, Krüger

/stav série: 2:2/




Hlasy po zápase:

Claude Julien, tréner Bostonu: "Nedá sa nič robiť, je to 2:2. Predpovede hovorili o tesnom finále a zatiaľ sa do bodky naplnili. Musíme sa teraz koncentrovať na víťazstvo v piatom zápase, pretože na to máme. Treba zahodiť uplynulé zápasy za hlavu, či výhry alebo prehry, a sústrediť sa iba na ten najbližší."

Joel Quenneville, tréner Chicaga: "Bol to skvelý večer. Góly sa sypali, pretože sme urobili pár brejkov, občas sa k nám odrazili voľné puky a vedeli sme ich upratať do bránky. Stratili sme párkrát v zápase momentum, ale pred predĺžením som tímu aj tak veril. Zvládli sme to a ideme ďalej."

Brent Seabrook, autor víťazného gólu Chicaga: "Veľký zápas! Toto bol jeden z tých duelov, v ktorých o góly nie je núdza. Som rád, že sme ich pár Raskovi dali. Oni museli odpovedať, padlo im to v presilovkách, ale my sme zakaždým zdvihli hlavy. Rozprávame o tom veľa celý rok a špeciálne v play-off - hlavne dostať čo najviac pukov do bránky."

Patrick Sharp, útočník Chicaga: "Je výborné, že sme tento zápas vyhrali a vraciame sa na domáci ľad. Ale netreba poľaviť a musíme to potvrdiť dobrým výkonom aj v našej aréne. Vieme, že to ešte bude ťažká séria, že to bude naďalej také vyrovnané ako doteraz."