Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Šéf bieloruského zväzu Baskov rezignoval po treste od IIHF

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Disciplinárna komisia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) uložila po osemmesačnom vyšetrovaní Baskovovi päťročný zákaz činnosti.

Minsk 11. septembra (TASR) - Šéf Bieloruskej hokejovej asociácie (BIHA) Dmitrij Baskov rezignoval na svoju funkciu. V rozhovore pre štátnu televíziu to v piatok potvrdil s tým, že chce zabrániť ďalším sankciám proti bieloruskému hokeju.

Disciplinárna komisia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v stredu uložila po osemmesačnom vyšetrovaní Baskovovi päťročný zákaz činnosti. Opierala sa o viaceré dôkazy, podľa ktorých sa šéf BIHA snažil priamo ovplyvniť ostatné osoby, aby podporili bieloruskú vládu, vyhrážal sa a diskriminoval bieloruských športovcov pre ich politické názory. Tým porušil pravidlo 1.2.2.1 etického kódexu IIHF.

Podľa disciplinárnej komisie Baskov zneužil svoju pozíciu hokejového reprezentanta, aby podporil súčasného prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka, čím porušil aj článok päť Olympijskej charty, v spojení s článkom 2.1 disciplinárnych predpisov IIHF a pravidlo 1.2.2.4 etického kódexu IIHF. Informovala o tom agentúra AP.