Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Slováci v kvalifikácii ZOH zabojujú proti Bielorusku, Rakúsku a Poľsku

Ilustračná foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tretím súperom sa stalo Poľsko, ktoré v G-skupine v nedeľu prekvapujúco zdolalo v rozhodujúcom zápase favorizovaný Kazachstan 3:2.

Bratislava 9. februára (TASR) - Slovenských hokejistov čakajú v tohtoročnej olympijskej kvalifikácii (27. - 30. augusta) súperi z Bieloruska, Rakúska a Poľska. Poliaci si cez víkend vybojovali účasť na predkvalifikačnom turnaji v kazašskom Nursultane. Na ZOH 2022 do Pekingu postúpi zo skupiny, ktorá sa bude hrať na Slovensku, iba jej víťaz.

Už skôr bolo isté, že Slovákov v kvalifikácii čakajú Bielorusi a Rakúšania. Z troch predkvalifikačných turnajov sa do tej "slovenskej" kvalifikoval ten víťaz, ktorý bol z troch postupujúcich najnižšie v renkingu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Nečakane sa ním napokon stalo Poľsko, ktoré v G-skupine v nedeľu prekvapujúco zdolalo v rozhodujúcom zápase favorizovaný Kazachstan 3:2. Pomohol im k tomu aj skvelý výkon brankára Johna Murraya, ktorý vykryl 51 striel súpera. "Chalani predomnou urobili skvelú prácu, mal som to jednoduchšie. Sme teraz neopísateľne šťastní," povedal Murray pre iihf.com. Okrem Poliakov si účasť vo finálovej časti kvalifikácie vybojovali z ďalších dvoch turnajov Slovinci a Maďari.

Istú účasť na ZOH v Pekingu majú okrem domácej Číny aj krajiny na prvých ôsmich miestach v rebríčku IIHF - Kanada, USA, Fínsko, Česko, Rusko, Švédsko, Švajčiarsko a Nemecko. Slovenských hokejistov o priamu účasť na ZOH pripravil najmä fakt, že počas uplynulých štyroch rokov sa na veľkom turnaji ani raz neprebojovali do štvrťfinále. Práve umiestnenia na MS v rokoch 2016, 2017, 2018 a 2019 spolu s umiestnením zo ZOH v Pjongčangu 2018 rozhodovali o priamom postupe na olympiádu.

Kvalifikačná fáza D-skupiny by sa mohla odohrať v Košiciach, metropolu východného Slovenska favorizujú aj predstavitelia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). V hre je však aj Bratislava, proces výberu stále prebieha. Termín turnaja umožňuje účasť aj hráčom z NHL, keďže predsezónne kempy tímov zo zámoria začínajú až v septembri.


zloženie skupín finálovej fázy kvalifikácie ZOH (27. - 30. augusta):

D - Slovensko, Bielorusko, Rakúsko, Poľsko (hrá sa na Slovensku)

E - Lotyšsko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko (hrá sa v Lotyšsku)

F - Nórsko, Slovinsko, Dánsko, Kórejská republika (hrá sa v Nórsku)