Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovan Bratislava zdolal Dinamo Minsk 3:2 po nájazdoch

Radosť hráčov Slovana Bratislava - strelec gólu Václav Nedorost vpravo, v zápase KHL medzi HC Slovan Bratislava a Dinamo Minsk. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodujúci nájazd Slovana strelil Ladislav Nagy.

Bratislava 29. septembra (TASR/Teraz.sk) – Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v pondelňajšom stretnutí KHL nad Dinamom Minsk 3:2 po nájazdoch, o ten rozhodujúci sa postaral Ladislav Nagy. Po nepriaznivej sérii piatich prehier si "belasí" pripísali už druhé víťazstvo v rade a s pätnástimi bodmi im v tabuľke Západnej konferencie patrí priebežná 7. priečka. Premiérové víťazstvo pred bratislavským publikom si od svojho nástupu do funkcie pripísal fínsky kormidelník Slovana Petri Matikainen.

Po opatrnom začiatku oboch tímov sa 8025 prítomných divákov dočkalo aj gólových šancí. Na domácej strane hýril zvýšenou aktivitou najlepší kanonier tímu Ladislav Nagy, defenzíva Slovana sa zasa mala čo obracať za elitnou prvou formáciou hostí na čele s Jonathanom Cheechoom. Skóre duelu otvoril v 28. minúte po ukážkovej presilovkovej kombinácii Nedorost, no už o dve minúty neskôr odpovedali hostia rovnakou zbraňou s presnou koncovkou Szczechuru. Slovan poslal do tesného vedenia v 42. minúte svojím prvým gólom v sezóne Andrej Šťastný, no deväť minút pred koncom odpovedal na druhej strane Gavrus. O osude stretnutia rozhodli napokon až samostatné nájazdy, ten rozhodujúci premenil Nagy.

Najbližšie si "belasí" zmerajú sily s lotyšským klubom Dinamo Riga, ktorý privítajú v Slovnaft aréne v stredu o 19.00 h.

Priemiérové víťazstvo Matikainena

Tréner Slovana Bratislava Petri Matikainen v zápase KHL medzi HC Slovan Bratislava a Dinamo Minsk.
Foto: TASR/Michal Svítok
Oba tímy začali pondelňajšie zápolenie v opatrnom tempe. Slovan nenaštartovala ani úvodná presilovka pri vylúčení Nogačjova, no postupom času sa hra rozbehla. V 6. minúte si Nagy prebral Nedorostovu prihrávku na pravom krídle a hoci jeho následný strelecký pokus vyrazil Milčakov pred seba, najlepší kanonier "belasých" nedokázal umiestniť puk do bránky ani po následnej aktivite z druhej vlny. O dve minúty dala o sebe vedieť aj prvá útočná formácia hostí na čele s Cheechoom, kanadský útočník preveril Janusa strelou švihom po prihrávke Szczechuru. V ďalšom priebehu pridali obe mužstvá na obrátkach a keďže ani jedno z nich sa výlučne nesústredilo na bránenie stredného pásma, zvýšila sa aj početnosť gólových príležitostí. V 10. minúte do takej vyústil tlak hostí. Bailen našiel krížnou prihrávkou pred Janusom voľného Ellisona, domáci brankár však jeho strelu z prvej zlikvidoval pravým betónom. Následne si Cheechoo vynútil faul výborným pohybom v útočnej tretine, presilovková aktivita Dinama ale zostala bez gólovej odozvy. Do konca prvej tretiny to ešte niekoľkokrát vrelo pred oboma bránkoviskami, no ani Netíkov pokus či zakončenia Meleška s Ellisonom k úvodnému gólu neviedli.

Fotogaléria HC Slovan Bratislava - Dinamo Minsk:



Ten mohol už po 51 sekundách od návratu zo šatní streliť opäť Nagy. Z pravej strany si nakorčuľoval pred bránku a hoci sa dočkal aj ideálnej prihrávky, puk za Milčakovov chrbát neprepasíroval. Aktivita najlepšieho domáceho kanoniera mala vzostupnú formu, no ani na konci 24. minúty po dvoch pokusoch nepriniesla gól. Svoje ďalšie možnosti spálil aj o tri minúty neskôr po návrate Vondrku z trestnej lavice, keď Slovan zatlačil súpera, dezorientovanej defenzíve Minska výrazne pomohol Milčakov. Počas následnej presilovky bol však už aj on prikrátky na ukážkovú kombináciu tria Nagy - Vondrka - Nedorost s gólovou koncovkou tretieho menovaného - 1:0. Rovnakú lahôdku predviedli v 31. minúte na druhej strane aj hostia, po presných prihrávkach Cheechooa a Kaľužného vyrovnal Szczechura do prázdnej bránky. Po tomto momente tempo hry trochu upadlo, vzruch priniesla až posledná minúta druhej časti. Konzultácia hlavného arbitra s videorozhodcom priniesla negatívny verdikt pri góle, ktorý domáci dosiahli vysokou hokejkou a v záverečnom nápore sa nepresadili ani hostia na opačnom konci klziska.

Využitá presilovka Dinama

Aktívny vstup do tretej tretiny korunovali "belasí" vedúcim gólom, odrazený puk doklepol za Milčakova pri ľavej žŕdke stojaci Šťastný - 2:1. Slovan sa následne zameral na plnenie si defenzívnych povinností, no z protiútokov naďalej nebezpečne hrozil. V 50. minúte sa puk po rýchlom brejku Surového odrazil na hokejku Murleyho, no domáci útočník v dorážke opečiatkoval len hornú žŕdku hosťujúcej bránky. Už o niekoľko okamihov sa na druhej strane nechal vylúčiť práve Surový a hosťom stačilo na využitie presilovky len 24 sekúnd, keď Janusovi prekĺzla pomedzi betóny strela Gavrusa. Vyrovnanie síce dodalo Dinamu viac odvahy a ofenzívnej chute, no do konca tretiny už gól nepadol.

Rozhodujúci Nagy

V predĺžení sa hral otvorený hokej so šancami no oboch stranách. Posledná minúta patrila Slovanu, no do gólovej koncovky sa jeho hráči nedostali a o víťazovi museli rozhodnúť až samostatné nájazdy. V nich sa ujal okrem streleckého pokusu Netíka aj blafák Nagya, ktorý sa napokon stal rozhodujúcim.

Slovan Bratislava - Dinamo Minsk 3:2 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 28. Nedorost (Vondrka, Nagy), 42. Šťastný (Netík), roz. nájazd Nagy - 31. Szczechura (Kaľužnyj, Cheechoo), 51. Gavrus (Bailen, Milčakov). Rozhodovali: Anisimov, Stricker - Parfjonov, Sysujev, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8025 divákov

Slovan Bratislava: Janus - Sersen, Sigalet, Foster, Baranka, Štajnoch, Starosta, Brejčák - Nagy, Nedorost, Vondrka - Murley, Surový, Bartovič - Jeglič, Tičar, Hudáček - Netík, Šťastný, Lunter

Dinamo Minsk: Milčakov - Krajíček, Goroško, Bailen, Nogačjov, Šinkevič, Lisovec, Pavlovič - Cheechoo, Szczechura, Kaľužnyj - Vesce, Ellison, Linglet - Kulakov, Kitarov, Meleško - Zacharov, Razvadovskij, Gavrus

Hlasy po zápase:

Petri Matikainen, tréner Slovana Bratislava: "Myslím, že sme odohrali lepší zápas ako ten uplynulý domáci. Predovšetkým prvá polovica duelu bola z našej strany dobrá, mali sme veľa šancí a ujali sme sa vedenia. Následne sme však dovolili Dinamu vytvoriť si príležitosti, ale musím vyzdvihnúť výkon brankára Janusa, ktorý chytal veľmi dobre. Naša hra však stále nie je vyvážená, preto sa musíme sústrediť na jej stabilizáciu."



Ladislav Nagy, autor rozhodujúceho gólu: "Je dobré, že sme vyhrali a získali tak dva body, hoci sme siahali aj po troch. Škoda toho. Oni však majú vynikajúcu presilovku, v tejto štatistike sú prví v lige a potvrdili to. Aj s dvoma bodmi sme preto spokojní."

Jaroslav Janus, brankár Slovana: "Sú to dôležité dva body pre nás. Sme radi, že sme na domácom ľade konečne uspeli. Vyhrávali sme aj 2:1, ale dostal somm lacnejší gól. Bohužiaľ, aj to sa stáva. Máme však dva body, a to nás teší. Každý vydretý bod v KHL je dôležitý."



Andrej Šťastný, autor druhého gólu Slovana: "Povedali sme si, že musíme zapnúť aj kvôli divákom. Oni sú našim šiestym hráčom. Naša formácia mala šance už aj v minulom zápase, snažíme sa len využiť priestor na ľade a teraz nám to vyšlo."


Ľubomír Pokovič, tréner Dinama Minsk: "Dnešný zápas nám od druhej tretiny vcelku vyšiel. Mohli sme vyhrať, mali sme na to šance. Treba však otvorene priznať, že príležitosti mal aj Slovan. Myslím, že to bol rýchly a zaujímavý hokej aj pre divákov. Sme len málo od toho, aby sme boli úplne spokojní."



V. Nedorost: Stále máme čo zlepšovať







Tabuľka Západnej konferencie:

1. SKA Petrohrad 11 11 0 0 0 54:24 33

2. CSKA Moskva 10 9 0 0 1 33:13 27

3. Jokerit Helsinki 11 8 1 1 1 40:26 27

4. Dinamo Moskva 10 7 0 1 2 23:21 22

5. Dinamo Minsk 11 4 2 2 3 28:28 18

6. Severstaľ Čerepovec 11 4 1 1 5 29:29 15

7. Slovan Bratislava 10 4 1 1 4 24:26 15

8. Dinamo Riga 11 4 0 3 4 25:29 15

-------------------------------------------------

9. Torpedo N. Novgorod 10 3 1 3 3 24:25 14

10. Lokomotiv Jaroslavľ 10 3 1 1 5 27:30 12

11. Viťaz Podoľsk 9 3 1 1 4 23:32 12

12. Medveščak Záhreb 11 3 0 0 8 25:37 9

13. Atlant Mytišči 10 2 1 0 7 24:33 8

14. HK Soči 9 2 0 0 7 13:30 6