Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovákom ušlo víťazstvo nad Nemeckom, chcú lepšie premieňať šance

Na snímke vľavo hráč Slovenska Martin Faško-Rudáš a vpravo hráč Nemecka Mario Zimmermann počas prípravného zápasu Slovensko - Nemecko v Michalovciach 8. februára 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

V zostave slovenského tímu figurovalo päť reprezentačných nováčikov - Pavol Funtek, Dávid Romaňák, Branislav Ligas, Adam Lukošik a Dominik Jendek.

Michalovce 8. februára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali s Nemeckom 2:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch v prípravnom zápase v Michalovciach. Slovákov poslal do vedenia v 4. minúte Jozef Baláž, po gólovej otočke Nemcov vyrovnal v 55. minúte Maroš Jedlička na 2:2. V nájazdoch si rozhodujúci zásah pripísal Tim Wohlgemuth.

V zostave slovenského tímu figurovalo päť reprezentačných nováčikov - Pavol Funtek, Dávid Romaňák, Branislav Ligas, Adam Lukošik a Dominik Jendek. V pozícii kapitána bol premiérovo obranca Mário Grman. Duel sa pre problém s ľadom začal s takmer 20-minútovým oneskorením.

Tímy proti sebe nastúpia aj vo štvrtok od 17.30 v košickej Steel aréne.



prípravný zápas:

Slovensko - Nemecko 2:3 pp a sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 4. Baláž (Jendek, Golian), 55. Jedlička (Kollár) - 34. Leonhardt (Jentzsch, Zitterbart), 43. Rossmy, rozh. sam. nájazd Wohlgemuth. Rozhodovali: Staňo, Hronský - Bogdaň, D. Konc ml, vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky a oslabenia 0:0, 3011 divákov.

Slovensko: Hlavaj - Grman, Ivan, Bučko, Golian, Mudrák, Funtek, Romaňák, Ligas - Faško-Rudáš, Kollár, Jedlička - Fominych, Baláž, Jendek - Lukošik, Roman, Sýkora - Marcinek, Čacho, Hrehorčák

Nemecko: Ančička - Zimmermann, Szuber, Zitterbart, Mik, Wirt, Ugbekile, Pilu, Sennhenn - Jentzsch, Wohlgemuth, Schinko - Eder, Blank, Ehl - Soramies, Samanski, Rossmy - Fleischer, Leonhardt, Lobach


Nemci si sľubnú príležitosť vypracovali už počas prvého striedania, ale brankár Hlavaj sa nenechal prekvapiť. V 4. minúte išli domáci reprezentanti do vedenia po tom, čo Baláž vyhral buly pre Goliana, po jeho strele sa tiesnený Jendek dostal pred bránkou k puku a posunul ho nekrytému Balážovi - 1:0. Hlavaj podržal svoj tím aj v pri šanciach Jentzscha a Zitterbarta. V 12. minúte si slovenský tím vytvoril tlak, ale Grman ani Faško-Rudáš z neho druhý gól nepridali.

Na snímke vľavo brankár Slovenska Samuel Hlavaj a vpravo center Nemecka Danjo Leonhardt počas prípravného zápasu Slovensko - Nemecko v Michalovciach 8. februára 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc


Slováci si v druhej tretine zahrali tri presilovky, ale využiť ich nedokázali. Nemci sa dostali k jednej, keď v 32. minúte hákoval Funtek a po sérii streleckých pokusov Leonhardt prekonal Hlavaja - 1:1. Domáci reprezentanti sa následne dostali k závaru pred brankárom Ančičkom, no ten si poradil. V závere druhej tretiny sa do sľubnej príležitosti dostal nemecký útočník Schinko, no neuspel.

Hlavaj si v 42. minúte ešte poradil s pokusom Edera, ale zaváhanie obrancu Romaňáka zblízka využil Rossmy - 1:2. Nemci sa krátko na to radovali aj tretíkrát, ale Eder dosiahol gól kopnutím a tak neplatil. Slovákom k vyrovnaniu nepomohla následná presilovka a po nej zvládli oslabenie počas vylúčenia Kollára. Duel poslal do predĺženia gól Jedličku, ktorý v 55. minúte pohotovou strelou z mínusového uhla zaskočil Ančičku - 2:2.

V predĺžení sa Schinko dostal pred Hlavaja, ktorý zmaril jeho šancu pohotovým zákrokom lapačkou. V samostatných nájazdoch sa presadili Szuber, Kollár a Wohlgemuth, ktorý rozhodol o víťazstve Nemecka.

hlasy po zápase:



Peter Frühauf, asistent trénera SR: "Pre nás to bola výborná previerka našich hráčov. Videli sme, že keď v tíme nie sú skúsenejší hráči, tak mladší majú niekedy problém so systémom aj rýchlosťou, čo je však pochopiteľné vzhľadom na ich vek. Hráči musia pochopiť, v akej rýchlosti sa hrá na medzinárodnej úrovni. Ďalší zápas nebude pomalší. Spočiatku sme volili komplikované riešenia jednoduchých situácií na streleckej osi. Je ťažké za pár dní nacvičiť presilovky, keď ste spolu iba pár dní. Preto sme dnes mali tri presilovkové formácie. Myslím si, že vo štvrtkovom zápase to bude lepšie, pretože hráči si už dnes vyskúšali veľa vecí a mentálne budú oveľa silnejší. Určite potrebujeme dať gól z presilovky a viac sa tlačiť do bránky. V ofenzíve aj v defenzíve boli hráči, ktorí nás dnes pozitívne zaujali a nikto dnes nesklamal. Hráči si prešli školou rýchlosti a zvládli to."

Jozef Baláž, útočník SR, strelec prvého gólu: "Bol to dlhý zápas, začalo sa to už tou dierou v ľade. Viedli sme, Nemci to potom otočili a my sme boli radi, že sme to na konci vyrovnali. Škoda, že sme potom nestrelili víťazný gól my. Môj gól bol tímová práca. Začalo sa to už od buly, potom prišla dobrá strela od obrancu a potom prihrávka od spoluhráča. Myslím si, že si pred druhým zápasom pozrieme video, na ktorom rozoberieme vychádzanie z obranného pásma. Presvedčili sme sa, aké dôležité sú modré čiary, obranná aj útočná."

Maroš Jedlička, útočník SR, strelec druhého gólu: "V prvej tretine sme sa trochu hľadali, potom sme už hrali dobre. Škoda, že to nevyšlo. Musíme lepšie premieňať šance, ktoré sme mali. Pred mojím gólom som sa ani nepozrel na bránku, iba som do toho buchol a padlo to tam."

Samuel Hlavaj, brankár SR: "Toto bol pre mňa prvý zápas po troch týždňoch a bolo to dosť náročné. Rýchlo som sa však rozchytal, išli na mňa nejaké strely, mal som zákroky a to ma nakoplo. Diváci boli výborní, užili sme si to."

Dominik Jendek, útočník, debutant v tíme SR:
"Začali sme veľmi dobre. Vedeli sme, že to bude náročný zápas a že Nemci budú rýchlo korčuľovať. To sa aj potvrdilo, často nás napádali. Veľmi ma teší moja asistencia, ale mrzí ma, že sme nezvíťazili. Puk sa správne odrazil, posunul som ho do priestoru, v ktorom Jožko Baláž skóroval."