Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Hokejisti Banskej Bystrice podľahli Trenčínu

Na snímke zľava Chase Berger (Banská Bystrica) a brankár Trenčína Michal Valent v zápase 26. kola Tipos extraligy v hokeji HC ‘05 Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín v Banskej Bystrici 12. decembra 2021. Foto: TASR Ján Krošlák

Banskobystrickým hokejistom nevyšiel úvod stretnutia. V tretej minúte prekonal vlastného brankára Boldižár, keď sa zle zorientoval.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) - Hokejisti HC´05 B. Bystrica prehrali v zápase 26. kola Tipos extraligy doma s Duklou Trenčín 0:3.



HC´05 Banská Bystrica – HK Dukla Trenčín 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)



Góly: 3. Stránsky, 24. Honzek (Martin Chovan, J. Švec), 29. Tybor (Bezúch, M. Valach). Rozhodovali: D. Konc st., Müllner – Kacej, M. Orolin, vylúčení: 2:3, vyššie tresty: 11. Gabor – Crinon (obaja 5 + DKZ za pästný súboj), presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Banská Bystrica: Belányi – Kostromitin, Breton, Cardwell, Žiak, Boldižár, Španko – Fossier, Berger, Šcerbak – Výhonský, Tamáši, Kabáč – Galbavý, Bubela, Šoltés – Vašaš, G. Gabor, Rákoš – Melcher od 14. min.

Trenčín: M. Valent – Kudla, Martin Chovan, Starosta, Crinon, Lemcke, Nemčík, E. Švec – Honzek, Mikyska, Berisha – Tybor, M. Valach, Bezúch – Stránský, L. Paukovček, Rehuš – D. Hudec, J. Švec, Beták – Krajčovič od 21. min.




Banskobystrickým hokejistom nevyšiel úvod stretnutia. V tretej minúte prekonal vlastného brankára Boldižár, keď sa zle zorientoval. Gól napokon pripísali Stránskemu, vôbec prvý v sezóne z jeho strany. Vyrovnanie mal potom na hokejke Berger, no z dvoch metrov nepokoril Valenta. Duel oživila v jedenástej minúte bitka bez rukavíc v podaní Gabora a Crinona, obaja skôr zápasili než boxovali, po trestoch išli predčasne pod sprchy. Snaha domáceho tímu o gól pokračovala, najbližšie bol k nemu voľný Cardwell, keď Valent zasahoval betónom. Dukla nevyužila pre zmenu presilovku.

Na začiatku strednej časti Vašaš z pravého kruhu sa snažil nájsť voľný priestor v trenčianskej bránke, puk si tam takmer našiel cestu. Zahrmelo však na druhej strane. Chovan vystrelil spoza kruhu a na teč Honzeka nemal Belányi nárok – 0:2. Bystričania mali väčšiu aktivitu, dostali sa do dobrých možností. Z prečíslenia neuspel Galbavý a Šoltés sa k dorážke tesne nedostal. Keď sa neujala ani strela Fossiera, prišiel ďalší trest. Po rýchlom protiútoku Bezúch vytiahol z bránky Belányiho, následne spätne prihral Tyborovi a ten sa pred prázdnou svätyňou HC ´05 nemohol mýliť – 0:3. Hokejisti spod Urpína sa sympaticky snažili niečo s nepriazňou osudu urobiť, ale koncovka bola žalostná, nevytvorili si vyloženú šancu ani v presilovke. Po jej skončení mohli znovu pykať po peknej akcii Valacha s Bezúchom, keď sa v tutovke ocitol Krajčovič, Belányii tentoraz podržal svoj tím.

V tretej tretine sa dlho nič nedialo, až prišla 46. minúta, kedy sa po chybe ´baranov´ dostal pred bránku D. Hudec a opečiatkoval spojnicu dvoch žŕdok. Trenčín hral potom presilovku, no počas nej mohol inkasovať. Výhonský sa pekne prepracoval pred Valenta, ale bekhendom ho nepokoril. Banskobystričania v polovici tejto časti nevyužili trištvrte minútovú početnú výhodu o dvoch hráčov a nedarilo sa im ani v následnej prevahe výraznejšie ohroziť gólmana Dukly. Hostia v závere ešte dobrými strelami Berishu a Mikysku preverili Belányiho, no stav 0:3 už nemenili.


Lehterä si pripísal prvý triumf s Trenčínom, brankár Valent s nulou



Hokejisti Trenčína si poradili pod taktovkou nového fínskeho trénera Tera Lehteräho pod Urpínom s Banskou Bystricou. V 26. kole Tipos extraligy vyhrali pri Hrone 3:0 a odpútali sa v tabuľke od domácich na rozdiel siedmich bodov.

Na snímke Patrik Kudla (Trenčín) a Alex Berton (Banská Bystrica) v zápase 26. kola Tipos extraligy v hokeji HC ‘05 Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín v Banskej Bystrici 12. decembra 2021.
Foto: TASR Ján Krošlák


Lehterä viedol mužstvo spod hradu Matúša Čáka iba v druhom stretnutí. Po prehre s posledným Liptovským Mikulášom dokázal zdolať Banskú Bystricu a zosadiť ju na predposlednú priečku v tabuľke. "Sme šťastní. V predchádzajúcom zápase sme mali 26 šancí, súper len 11, ale je to hokej a aj s takou štatistikou môžete prehrať a prehrali sme. Dnes sme mali ťažkú prvú tretinu, veľa strát pukov v strednom pásme, ale brankár Valent nás udržal v hre. Strelili sme šťastný gól, ktorý dodal hráčom sebadôveru. Druhú tretinu sme síce nezačali dohre, ale keď sme začali hrať trošku rozumnejšie, vytvorili sme si veľké množstvo šancí a mohli sme dať aj viac gólov. Aj keď sme viedli 3:0, stále to bolo náročné. Možno aj preto, lebo hráči nie sú na takýto stav zvyknutí. Popasovali sa s tým však dobre. Urobili výbornú robotu a som za nich veľmi šťastný,“ uviedol na pozápasovom brífingu v Banskej Bystrici trenčiansky kormidelník Tero Lehterä.

Prvé čisté konto v sezóne zaznamenal brankár Dukly Trenčín Michal Valent: "Dôležité je v prvom rade to, že sme vyhrali za tri body. Bol to aj dôležitý duel z pohľadu tabuľky, keďže obe mužstvá sú blízko seba. Moja nula je prácou celého tímu. Som rád, že sme to zvládli. Bystričania mali dosť striel. To je pre brankára vždy lepšie, ako keby som tam stál a čelil za celý zápas iba nejakým 14 strelám. Takže som rád, že sa Bystričania snažili a triafali ma.“

S koncovkou svojho tímu nebol na druhej strane spokojný banskobystrický tréner Ivan Droppa: "To čo my nedáme, to nie je ani možné. Nič proti Michalovi Valentovi, ale pomaly z každého brankára súpera spravíme reprezentačného gólmana. Boli sme len tieňom mužstva, ktoré vyhralo v piatok. Musíme každý jeden hráč v šatni nájsť vnútornú motiváciu, aby sa dostavili pravidelne dobré výsledky. Nemôžeme jeden zápas odohrať perfektne a päť zle, alebo dva dobre a osem zlých. Proti Trenčínu sme nedodržiavali, čo sme si povedali. Prvý gól sme si dali vlastný, pri druhom sme nepochopiteľne nedali puk z tretiny vonku a tretí gól sme inkasovali z druhej vlny.“