Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nitra si v dueli s Trenčínom vybojovala plný bodový zisk

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Aktívnejší v úvodnej tretine boli Nitrania.

Nitra 21. januára (TASR) - Hokejisti HK Nitra zvíťazili v piatkovej predohrávke 50. kola Tipos extraligy doma nad HK Dukla Trenčín 2:1.

HK Nitra - HK Dukla Trenčín 2:1

(2:0, 0:0, 0:1)

Góly: 2. Tvrdoň (Bajtek), 20. Volko (Múčka) - 45. Valach (Bezúch, Minárik). Rozhodovali: Baluška, Adamec - Crman, Vyšný, vylúčení: 1:2, presilovky a oslabenia: 0:0, 887 divákov.

Nitra: Honzík – Mezei, Š. Nemec, Švarný, Raskob, Vitáloš, Bodák, Rais – A. Sýkora, Baláž, Holešinský – Buček, Rockwood, Hrnka – Tvrdoň, Bajtek, Volko – Múčka, Šramaty, Drábek

Trenčín: Bowns – Kudla, Lemcke, Crinon, Martiška, Nemčík, Starosta, E. Švec – Tybor, Mahbod, Berisha – Honzek, Valach, Hudec – Bezúch, Minárik, Krajč – J. Švec, Rehuš, Krajčovič - Paukovček


Aktívnejší v úvodnej tretine boli Nitrania. Domácim stačilo iba 76 sekúnd na to, aby išli do vedenia zásluhou Tvrdoňa. Na rozdiel dvoch gólov mohol zvýšiť v 6. minúte Sýkora, avšak v dobrej pozícii namieril iba do Bownsa. Podobne dopadla aj šanca Mahboda na opačnej strane, ktorý trafil Honzíka. V 15. minúte mal najväčšiu šancu Trenčanov Krajč, ale únik nezakončil úspešne. Lepšie sa darilo v poslednej minúte domácemu Volkovi, ktorý využil nešikovnú clonu Nemčíka a nedal Bownsovi šancu - 2:0.

Brankár hostí sa zapotil aj v 24. minúte, keď sa pred ním ocitol sám s pukom Holešinský, no britský gólman odolal. V prostrednej časti ešte zaujala príležitosť Bezúcha, ktorý vystrelil na vyrážačkovú stranu Honzíka, český brankár bol však rýchlejší.

Mikrosúboj dvojice Bezúch - Honzík vyšiel brankárovi Nitry lepšie aj na začiatku tretej tretiny. V 45. minúte však už kapituloval po strele Valacha. "Corgoni" mohli ďakovať Honzíkovi v posledných sekundách zápasu pri hre Trenčína bez brankára, keď zneškodnil prudkú strelu Mahboda a zabezpečil Nitre plný bodový zisk.

Banská Bystrica zdolala Liptovský Mikuláš v 32. kole TEL 3:1

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák
Hokejisti HC´05 Banská Bystrica zvíťazili v piatkovom zápase 32. kola Tipos extraligy nad posledným MHK 32 Liptovský Mikuláš 3:1.

HC´05 Banská Bystrica - MHK 32 Liptovský Mikuláš 3:1

(2:0, 1:1, 0:0)

Góly: 14. Cardwell (Berger), 19. Šoltés (Berger), 24. Melcher (Björkung) - 28. Handlovský (Walega, Ventelä). Rozhodovali: Goga, Rojík - Durmis, Kacej, vylúčení na 2 min: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 730 divákov.

Banská Bystrica: Weninger – Cardwell, Bačik, Björkung, Ďatelinka, Crevier-Morin, Kostromitin, Bdžoch – Michaud, Berger, Šoltés – Lamper, Bubela, K. Jendroľ – Vašaš, G. Gabor, Melcher – Rákoš, Bodnár, Matej Bača

L. Mikuláš: Kozel – Ventelä, Varttinen, Šepelev, Salija, Krempaský, Mezovský, J. Nemec – Kriška, Walega, Handlovský – Čuvilov, Elo, J. Jurík – Matúš Paločko, Uhrík, Haluška – Ďurina, Babka ml., Dunčko


V úvode duelu boli o niečo viac aktívnejší hostia, ale nevyužili šance. Po góle volal najmä únik Matúša Paločka, Weninger bol proti. Na opačnej strane mal dobrú možnosť zblízka Berger a ešte väčšiu v úniku z ľavej strany Rákoš, ktorý iba tesne minul bránku. Gólom sa neskončil ani pekný prienik Michauda. V 13. minúte sa na útočnej modrej čiare uvoľnil mladý bystrický útočník Jendroľ, išiel sám na Kozla, ale neprekonal ho. Podarilo sa to až v presilovke Cardwellovi. Napriahol od modrej čiary, Gabor dobre stál pred brankárom a puk si tak našiel cestu medzi žrde - 1:0. Do prestávky pridali "barani" aj druhý gól. Berger našiel v medzikruží Šoltésa, ten predviedol kvalitnú prácu s hokejkou i úspešnú koncovku pod hornú žŕdku - 2:0.

Banskobystričania na začiatku druhej tretiny využili ďalšiu presilovku. Ťažili z dobrej práce Melchera pri ľavej žrdi, do ktorej najprv poslal puk, no odrazený napokon dotlačil do bránky a zvýšil na 3:0. Následne mali hostia až tri početné výhody po sebe. Tú prvú aj využili. Po strele Walegu sa z dorážky presadil Handlovský – 3:1. Potom podržal domácich brankár Weninger. Zlikvidoval kvalitné strely z kruhu v podaní Walegu, Handlovského a Krišku. Rodák spod Urpína Handlovský v drese Liptákov neuspel ani zblízka. Bystričania pohrozili v oslabení šikovným prienikom Vašaša, Kozel však jeho strelu kryl a tím podržal aj v poslednej minúte pred prestávkou, kedy hrali ´barani´ presilovku piatich proti trom. Už keď boli hostia na ľade štyria, skóroval Lamper, ale jeho gól videorozhodca neuznal, pretože si najprv hokejkou odtlačil betón gólmana a až následne poslal puk do bránky.

Na začiatku tretej tretiny pohrozil v oslabení útočník Liptákov Kriška. Väčšiu aktivitu mali bystrickí hokejisti, korí mohli pridať štvrtý zásah najmä v presilovke. V nej nevyužil dve šance aktívny Michaud a zblízka sa nepresadil ani Berger. S pribúdajúcim záverom museli hrať hostia vabank, odvolali brankára, hrali v šestici, mali tlak, no veľkú príležitosť nedokázal pretaviť do gólovej podoby Šepelev.

Hokejisti Banskej Bystrice si v 32. kole Tipos extraligy poradili na domácom ľade s posledným Liptovským Mikulášom. Vyhrali 3:1 a druhýkrát po sebe bodovali naplno. Išlo zároveň aj o druhé víťazstvo trénera Anttiho Karhulu.

Fínsky kouč však priebeh duelu zhodnotil na pozápasovom brífingu rozpačito: "Bol to pre nás ťažký zápas. Prvých 40 minút sme nemali takú energiu, akú sme si predstavovali. V tretej tretine sa to zlepšilo. Veľmi nám pomohol tretí gól v presilovke, to bolo kľúčové z pohľadu vývoja zápasu. Viedli sme 3:0. Neviem si však vysvetliť, prečo nám prvé dve tretiny chýbala energia. Podstatné napokon je, že berieme tri body."

Liptáci prehrali piaty duel v sérii, ale pod Urpínom podali sympatický výkon. Boli viac než vyrovnaným súperom favorizovanej Banskej Bystrici. "Zaslúžili sme si bodovať. Nepodali sme zlý výkon. Herne i takticky sme hrali dobre, ale jeden gól je málo na to, aby sme mohli vyhrať. Trápi nás efektivita. V závere sme hrali dlho v šiestich proti piatim, ale chýbalo nám hokejové majstrovstvo. Snažili sme sa, dreli, no inkasovali sme nešťastné góly. Moji zverenci mali veľa príležitosti, ktoré žiaľ nevyužili. Navyše mali sme až šesť vylúčených hráčov, čo je veľa. Bystričania hrajú veľmi dobre presilovky, dali nám z nich dva góly. Boli tam nešťastné vylúčenia vyplývajúce z hry jeden na jedného. V rovnovážnom stave piatich proti piatim hráme dobre. V prvej tretine sme súpera pustili trikrát pred bránku a inkasovali sme dvakrát. Ťažko sa potom chalanom otáča stav 0:2. Musíme popracovať na tom, aby sme sa vyhli zbytočným vylúčeniam a drobným chybičkám, pretože za ne veľmi pykáme," uviedol po prehre v Banskej Bystrici tréner Liptovského Mikuláša.

Milana Jančušku trápi aj veľká maródka v tíme: "Máme šiestich zranených hráčov. Postupne sa už dostávajú do tréningového procesu. Niektoré zranenia sú však dlhodobé, ťažké, takže z tohto pohľadu je ťažké nastúpiť do tréningového procesu. Trvá to nejaký čas. Napokon ani forma nepríde za týždeň. Je to náročné pre hráčov po zranení, ktorí budú vchádzať do zápasov i z hľadiska toho, aby sa dostali do patričnej formy."


Košice podľahli Spišskej Novej Vsi


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Hokejisti HK Spišská Nová Ves zvíťazili v 32. kole Tipos extraligy nad HC Košice 5:1. V treťom vzájomnom zápase prebiehajúcej sezóny 2021/22 prvýkrát vyhrali Spišiaci, predtým sa po víťazstvách 7:1 a 5:1 tešili Košičania.

HK Spišská Nová Ves - HC Košice 5:1

(2:0, 1:1, 2:0)

Góly: 7. Štrauch (Ordzovenský, Kuru), 16. Romaňák (Nieminen, Beaudry), 39. Giľák (Vartovník, Salituro), 53. Nieminen (Ščurko) 60. Vartovník (Rapáč, Česánek) - 32. Jokeľ (Bartánus, Romančík). Rozhodovali: Štefik, Valach - Jurčiak, Ševčík, vylúčení: 4:6 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 0:1, 850 divákov.

Spišská Nová Ves: Melicherčík - Ordzovenský, Malina, Beaudry, Romaňák, Chatrnúch, Česánek - Giľák, Salituro, Džugan - B. Rapáč, Kuru, Nieminen - Ščurko, Rauter, Štrauch - Tomala, Vartovník, Grec

Košice: Košarišťan - Snuggerud, Saucerman, Cibák, Romančík, Novota, Deyl, Jacko - Lapšanský, Chovan, Klhůfek - Paršin, Slovák, Pereskokov - Rogoň, Mrázik, Bartánus - Jokeľ, Linet, Milý


V zostave domácich absentovali potrestaní obrancovia Petgrave a Atwal, pre otras mozgu chýbal aj útočník Vrábeľ a nehral ani zranený Majdan.

Spišiaci boli v prvej tretine strelecky aktívnejší a ich prevaha sa prejavila aj na skóre. Prvé oslabenie v zápase zvládli bez inkasovaného gólu a v následnej presilovke gólovo udreli. V 7. minúte najskôr Salituro nepremenil sľubnú šancu, no krátko na to Štrauch prekonal Košarišťana - 1:0. V 13. minúte mohol vyrovnať Slovák, ale svoj únik nedoviedol do gólového konca. V 16. minúte sa Košičania dostali pod tlak a Romaňák usmernil puk do ich bránky - 2:0.

V úvode druhej časti "oceliari" zlepšili pohyb a častejšie sa dostávali do gólových príležitostí. Šance Pereskokova či Paršina však brankár Melicherčík zmaril. Po viacerých vylúčeniach sa skóre zmenilo v presilovke Spišiakov, avšak gól padol do ich bránky. Po chybe domácich sa do šance dostal Jokeľ a svojím druhým gólom v sezóne upravil na 2:1. Presilovku v 39. minúte však už Spišiaci využili, keď Giľák zvýšil na 3:1.

V tretej časti sa gólové príležitosti striedali na oboch stranách. V 53. minúte zakončil kombináciu domácich Nieminen - 4:1. Hostia sa v závere odhodlali k hre so šiestimi korčuliarmi, ale gól padol do ich bránky. Na 5:1 uzavrel gólom do prázdnej bránky Vartovník.