Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zvolen vyhral v zápase s HC´05 Banská Bystrica

Na snímke Peter Krieger (Zvolen) počas prvého súboja štvrťfinále Play off Tipos extraligy HKM Zvolen – HC 05 Banská Bystrica vo Zvolene 25. marca 2022. Foto: TASR Ján Krošlák

Dôležité góly strelil v piatok večer Juraj Mikúš. Najprv vyrovnal na 1:1 a v druhej tretine pridal druhý gól počas presilovky na 2:1 s prívlastkom víťazný.

Zvolen 25. marca (TASR) - Hokejisti Zvolena ovládli prvý štvrťfinálový duel Kaufland play off Tipos extraligy na domácom ľade, keď zdolali susedného rivala z Banskej Bystrice 5:1. Na ich výkone nebolo badať, že dvanásť dní nehrali súťažný zápas.

Hostia spod Urpína síce rýchlo viedli, ale úradujúceho majstra stav 0:1 nevyviedol z miery. „Po dvanásťdňovej pauze sme dobre vstúpili do zápasu, išli nám aj nohy, čo ma teší. Dôležité bolo, že za stavu 0:1 bol pokoj na striedačke i na ľade. Išli sme za svojím cieľom. Tempo na jednej i druhej strane bolo veľmi dobré. Teší má aj dobrá organizácia našej hry v strednom pásme. Bystričanov sme k nejakým veľkým veciam nepúšťali. Vyšli nám presilovky a oslabenia. Rozhodujúce však bolo, že v hre piatich proti piatim sme boli trpezliví a zodpovední,“ hodnotil výhru tréner Zvolena Peter Oremus.

Dôležité góly strelil v piatok večer Juraj Mikúš. Najprv vyrovnal na 1:1 a v druhej tretine pridal druhý gól počas presilovky na 2:1 s prívlastkom víťazný. „Prvých desať minút nás Bystričania trošku zaskočili, neboli sme vo svojej koži. Súper bolo rozohraný po sérii s Trenčínom, viac im to korčuľovalo, zostali sme jemne zaskočení, ale prvý gól nám pomohol a odštartovali sme to. Určite rozhodli presilovky, v ktorých sme sa až trikrát presadili,“ prezradil dvojgólový zvolenský útočník, pričom nezabudol vyzdvihnúť účasť 3650 divákov na štadióne: „Ja si takúto atmosféru vo Zvolene ešte nepamätám. Hlavne po skončení zápasu sme si užili ďakovačku. Verím, že našich divákov budeme tešiť aj naďalej.“

Banskobystričanov hnevali najmä početné vylúčenia. Tri góly inkasovali počas oslabení a ďalší pár sekúnd po skončení jedného z trestov. „Sami sme si spravili tento zápas veľmi ťažkým. Mali sme príliš veľa zbytočných vylúčení, napríklad za vyhodenie puku. Súper to potrestal, dostal sa do vedenia 4:1 a prakticky bolo po zápase. Prvých tridsať minút zápasu bolo z našej strany celkom dobrých, boli sme v hre. Žiaľ, rozhodli naše zbytočné vylúčenia,“ uviedol po prehre banskobystrický tréner Antti Karhula.

V podobnom duchu hodnotil prehru aj jediný úspešný strelec v tíme ´baranov´ Patrik Lamper: „Mali sme veľa oslabení a Zvolenčania to využili. Musíme si dávať na to pozor a vyvarovať sa zbytočných faulov. Tie vyplynuli z menšieho nekorčuľovania, akoby sme sa niečoho báli. Nešli nám nohy, potom hlava. Musíme hrať najmä v piatich proti piatim. Je to play off, hrá sa na víťazné zápasy, nie na skóre. Do sobotňajšieho zápasu pôjdeme s čistou hlavou, chceme sa viac tlačiť do bránky a dať aj nejaké špinavé góly.“


HKM Zvolen – HC´05 Banská Bystrica 5:1 (1:1, 3:0, 1:0)


Góly: 15. Mikúš (Saracino, Hraško), 24. Mikúš (Zuzin, Puliš), 31. Osterberg (Leskinen, Krieger), 33. Kotvan (Puliš, Zuzin) - 8. Lamper (Crevier-Morin, Bubela). Rozhodovali: T. Orolin, Snášel ml. – Stanzel, Šoltés, vylúčení: 15:17 na 2 min, navyše Hraško (Zvolen) 10 min za provokáciu, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 3650 divákov.

Zvolen: Rahm – Roy, Diakov, Hain, Kotvan, Kubka, Hraško, Kubka – Osterberg, Krieger, Leskinen – Puliš, Viedenský, Zuzin – Saracino, Mikúš, Jedlička – Török, Marcinek, Csányi

Banská Bystrica: Weninger (33. Belányi) - Cardwell, Bačik, Björkung, Crevier-Morin, Ďatelinka, Kostromitin – Výhonský, Bubela, Bača – Urbánek, Berger, Šoltés – Fossier, Tamáši, Kabáč – Lamper, Paukovček, Gabor

/stav série: 1:0/




Derby prilákalo na zvolenský štadión 3650 divákov a tí videli najprv opatrný začiatok. Až v piatej minúte sa z ničoho nič ocitol pri ľavej žrdi domáci Viedenský, ku ktorému dorazil odrazený puk, no zaskočený touto situáciou ho neupratal do prázdnej bránky. Úradujúci majster potom nevyužil presilovku, v nej hrozili Leskinen s Pulišom. Do vedenia išli napokon Bystričania, Lamper nastrelil puk spoza kruhu na bránku a Rahm lacný puk podcenil, hokejkou si ho zrazil medzi žrde – 0:1. Hostia mohli ísť aj do vyššieho vedenia, lenže taktiež nevyužili početnú výhodu s dobrými možnosťami Bergera a Bubelu. Na opačnej strane Viedenský dvakrát neuspel pred odkrytou svätyňou Weningera a gólmana HC ´05 nepokorili ani voľný Zuzin či na dvakrát dotieravý Puliš. Podarilo sa to až v pätnástej minúte pohotovému Mikúšovi z medzikružia, ktorý zakončil bez prípravy po peknej prihrávke Saracina – 1:1. Do prestávky bol ešte zaujímavý prienik Lampera, Rahm už nekapituloval.

Na snímke fanúšikovia Zvolena počas prvého súboja štvrťfinále Play off Tipos extraligy HKM Zvolen – HC 05 Banská Bystrica vo Zvolene 25. marca 2022.
Foto: TASR Ján Krošlák


V strednom dejstve sa darilo Zvolenu využívať presilovky. Do vedenia 2:1 ho dostal Mikúš, ten mal pred sebou prázdnu bránku a z kruhu sa nemýlil po perfektnej prihrávke Zuzina. Bystričania v početnej výhode pohrozili iba Gaborom, no museli čeliť prečísleniu súpera dvoch na jedného, Saracino minul odkrytú veľkú časť svätyne Weningera. V presilovej hre štyroch na troch dvakrát neuspel Mikúš, no v piatich proti trom predsa len padol gól, zblízka sa presadil pohodlne Osterberg – 3:1. O necelé dve minúty bolo 4:1, pretože sa ujala strela Kotvana od modrej. Hostia reagovali striedaním Weningera, medzi žrde išiel Belányi, a následne ožili, skúšali to najmä Šoltés i Berger počas presilovky a po nej ešte Kabáč z medzikružia, na Rahma recept nenašli.

Na začiatku tretej tretiny Zvolenčania nepohrdli presilovkou piatich proti trom. V nej najprv Belányi bravúrne vychytal Zuzina, Mikúša i Viedenského, ale tretí uvedený hokejista predsa len skóroval z dorážky po strele Puliša – 5:1. Hokejisti spod Urpína mali možnosti na korigovanie nepriaznivého stavu, snažil sa najmä Šoltés, v dobrej pozícii zakončoval i Výhonský, dravý prienik predviedol Kabáč, proti bol švédsky gólman HKM. V závere na druhej strane neuspel v úniku po naskočení z trestnej lavice Hain. Nervózny duel vyvrcholil v závere viacerými šarvátkami.