Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

TEL: Po 3. kole vedie Nitra, otočila duel s nováčikom

Na snímke gólová radosť Zvolena počas zápasu 3.kola hokejovej Tipos extraligy HKM Zvolen - HC Slovan Bratislava vo Zvolene 28. septembra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Slovan podľahol Zvolenu 2:4.

Zvolen 28. septembra (TASR) - Hokejisti HKM Zvolen zdolali v utorkovom súboji 3. kola Tipos extraligy HC Slovan Bratislava 4:2. V repríze minulosezónneho semifinále položili domáci základ víťazstva už v prvej tretine, ktorú vyhrali 3:1. Pri všetkých štyroch góloch HKM bol center Juraj Mikúš, ktorý zaznamenal gól a tri asistencie.

HKM Zvolen - HC Slovan Bratislava 4:2

(3:1, 1:0, 0:1)

Góly: 8. Kubka (J. Mikúš, Marcinek), 14. Saracino (J. Mikúš, Kubka), 20. J. Mikúš (Török, Roy), 33. M. Jedlička (Viedenský, J. Mikúš) - 11. Preisinger (S. Takáč, Harris), 45. Golian (Jääskeläinen, Rapuzzi). Rozhodovali: Jobbágy, M. Novák – Janiga, P. Jedlička, vylúčení: 7:8 na 2 min, navyše 52. Yogan (Slovan) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 1052 divákov.

HKM Zvolen: Rahm - Hraško, Hain, Roy, Kotvan, Kubka, S. Barcík, Meliško - M. Jedlička, Viedenský, Zuzin - Török, Puliš, Ully - Saracino, J. Mikúš, Marcinek - Chlepčok, Gubančok, Csányi

Slovan Bratislava: Gudlevskis - J. Valach, Maier, MacKenzie, Golian, Sersen, Gachulinec, Štajnoch - Zigo, Preisinger, T. Matoušek - Gašpar, Harris, S. Takáč - Jääskeläinen, Rapuzzi, Yogan - Lukošík, Kytnár, J. Sukeľ

Na snímke fanúšikovia Zvolena počas zápasu 3.kola Tipos extraligy HKM Zvolen - HC Slovan Bratislava vo Zvolene 28. septembra 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Zvolenčania sa od úvodu zahryzli do súpera, ale šance si vytvorili až v piatej minúte počas presilovky. Najväčšiu mal Ully, no zblízka sa nepresadil. Zaujímavé bolo aj nahodenie Chlepčoka, keď Gudlevskis vyrazil puk do žŕdky. V druhej presilovke za sebou sa neujal teč Zuzina, ale po jej skončení napokon tečovaný puk skončil v bránke Slovana, keď od modrej vystrelil Kubka - 1:0. Slovanisti hrali v 11. minúte v početnej výhode až o dvoch hráčov a využili ju. Takáčovi síce zneškodnil Rahm tutovku, keď puk vyrazil do žŕdky, ale následne ho stratil z dohľadu, čo využil i so šťastím Preisinger - 1:1. Domáci odpovedali o tri minúty neskôr po rýchlej kombinačnej akcii. Z ľavej strany našiel Mikúš na pravej Saracina a ten pohotovo zakončil - 2:1. Hostí mohla mrzieť nevyužitá možnosť MacKenzieho v oslabení, ktorý šikovne v medzikruží zakončil spoza protihráča. Napokon im dal majster gól do šatne. Do úniku sa dostal Mikúš a 55 sekúnd pred prestávkou parádne zavesil do horných poschodí Gudlevskisovej bránky.

Aj v 2. tretine videli diváci dobrý hokej, útoky sa striedali na oboch stranách. Zaujal prienik Saracina, ktorý sa natlačil pred bránku, ale do jej odkrytej časti nedokázal zakončiť. Bratislavčania v presilovke pohrozili Takáčom, dve strely mu zneškodnil Rahm. Potom prišiel tlak Zvolena, ktorý vyústil do ďalšej početnej výhody, v nej neuspel Puliš z kruhu. Potom bol nebezpečný teč domáceho Csányiho, na opačnej strane sa na dvakrát nepresadil pred bránkou úplne voľný Matoušek. HKM napokon využil presilovku v 33. minúte. Po vydarenej kombinácii v tretine zakončil z kruhu nekompromisne Jedlička - 4:1. Slovan sa potom snažil znížiť, ale do vyloženej príležitosti sa nedostal ani v početnej výhode.
Na snímke zľava Matt MacKenize, brankár Kristers Gudlevskis (Slovan) a Nick Saracino (Zvolen) počas zápasu 3.kola Tipos extraligy HKM Zvolen - HC Slovan Bratislava vo Zvolene 28. septembra 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Hru v piatich proti štyrom však využil v tretej časti, konkrétne v 45. minúte. Golian vystrelil spoza kruhov a prepálil Rahma. "Belasí" poriadne ožili, mali prevahu i šance, tie nevyužili najmä Harris, Štajnoch a Jääskeläinen. Zvolen sa spoliehal na rýchle protiútoky, po jednom z nich Marcinek našiel pred bránkou Saracina, no Gudlevskis podržal svoj tím. V závere hrali hostia bez brankára v šestici, no drámu v podobe tretieho gólu už neprivodili.

Povedali po zápase:

Peter Oremus, tréner HKM Zvolen: "Vrátili sme sa do situácie, ktorú sme zažívali vo vlaňajšej sezóne. Ukázalo sa, že v kabíne je stále sila, lebo zdolať Slovan nie je jednoduché. Organizácia našej hry počas všetkých troch tretín bola naozaj dobrá. Chalani výborne zahrali oslabenia i presilovky a v hre piatich proti piatim sme súpera prevýšili. Preto je v šatni radosť. Naše víťazstvo je zaslúžené. Tento výkon však ešte musíme zopakovať i v ďalších stretnutiach. Mikúš zaknihoval štyri kanadské body, ale dopracoval sa k nim po dobrej kolektívnej robote."

Juraj Mikúš, útočník Zvolena: "Slovan bol na naše šťastie nedisciplinovaný, takže nás dostal na koňa. Celý zápas sme v podstate kontrolovali, hoci hostia boli nebezpeční. V druhej tretine mal Slovan pár šancí, hral až do samého konca, ale ubojovali sme to. Dôležité boli naše dva góly za stavu 1:1. Dnes nám to išlo. Ja som rád za gól, vytrel som ním hosťom ako sa povie zrak, hoci si ma doberali pred zápasom."
Na archívnej snímke Andrej Podkonický.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Andrej Podkonický, tréner Slovana Bratislava: "Pre mňa to bol špecifický zápas, keďže vlani som pôsobil ešte vo Zvolene. Nebolo to pre mňa jednoduché, no plne som sa sústredil na Slovan, hoci sa na tie emócie pri zisku titulu nedá zabudnúť. A čo sa týka zápasu, nezachytili sme úvod. Síce sme vyrovnali na 1:1, ale prvú tretinu Zvolen dominoval, nevedeli sme si s tým dať rady. Súper mal aj veľa presiloviek, čo nás tiež pribrzdilo. Od druhej tretiny sme zlepšili výkon, vytvorili sme si dostatok šancí, škoda, že sme nedali skôr druhý gól, napríklad v strednom dejstve z presiloviek. Domáci brankár Rahm dokazoval, že rovnako ako vlani, je pilierom svojho mužstva. Zachytal znovu vynikajúco."

Zápas Nitry so Spišiakmi sa rozhodol až po nájazdových rozstreloch


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V 3. kole hokejovej Tipos extraligy zvíťazil HK Nitra nad nováčikom súťaže HK Spišská Nová Ves 3:2 v nájazdovom rozstrele. Domáci po polovici stretnutia dohnali dvojgólové manko, v nájazdoch rozhodol o ich výhre Róbert Varga.

HK Nitra - HK Spišská Nová Ves 3:2 pp a sn

(0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 32. Hrnka (Buček, Tvrdoň), 46. Krivošík (Nemec, Vitáloš), rozh. sam. nájazd Varga - 10. Olejník (Ščurko, Petgrave), 21. Zekucia (Vrábeľ, Štrauch). Rozhodovali: Goga, Stano - Vyšný, Frimmel, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 1172 divákov.

Nitra: Honzík – Mezei, Raskob, Pupák, Š. Nemec, Vitáloš, Bodák, J. Štefanka ml., Socha – Tvrdoň, Hrnka, Buček – Krivošík, Rockwood, Holešinský – Bajtek, Baláž, R. Varga – Múčka, Sýkora, Drábek

Spišská Nová Ves:
Melicherčík – Petgrave, Zekucia, Malina, Beaudry, Romaňák, Ordzovenský, Petrek – Štrauch, Kuru, Vrábeľ – Olejník, Tyczynski, Ščurko – Džugan, Černý, Giľák – Tomala, M. Halama, Vartovník - Hamráček


Úvodná tretina bola v znamení veľkého množstva nepresností. Najmä na hokejkách nitrianskych hokejistov bolo cítiť nepohodu. V 10. minúte stratili “corgoni” puk v útočnom pásme, čo v prečíslení dvoch proti jednému využil na otvárací a zároveň premiérový gól v najvyššej súťaži Olejník - 0:1. Rovnakou mincou mohol odpovedať už o minútu neskôr domáci Drábek, ktorý však svoj únik nezakončil razantne.

Už po 45 sekundách prostrednej časti vyhrávali hostia o dva góly. Od modrej čiary prekvapil Honzíka strelou obranca Zekucia. Nitrania mohli znížiť v 23. aj 27. minúte, no strely Bučeka a Raskoba zastavila konštrukcia brány. V 32. minúte však už brankár Melicherčík inkasoval, keď Hrnka prepasíroval puk pomedzi jeho betóny - 1:2. Vzápätí sa ocitol v samostatnom úniku Ščurko, ale bekhendový blafák zlikvidoval ľavým betónom Honzík.

Nitrania začali preberať iniciatívu a v 46. minúte boli odmenení. Švihom vystrelil Nemec, následne sa puk odrazil ku Krivošíkovi a ten vyrovnal na 2:2. V 58. minúte ten istý hráč ponúkol rozhodujúci gól Rockwoodovi, ale tiesnený Kanaďan neprekonal Melicherčíka a zápas dospel do predĺženia.

V ňom premrhali Spišiaci presilovú hru a o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy. Extra bod napokon zostal pod Zoborom zásluhou rozhodujúceho nájazdu z hokejky Vargu.

Povedali po zápase:
Na archívnej snímke tréner HK Nitra Antonín Stavjaňa 24. septembra 2021 v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "My sme videli oba zápasy Spišskej. Vedeli sme, že sú nebezpeční a aj to potvrdili, keďže išli do vedenia 2:0. My sme začali zápas laxne. Nakoniec sme radi za dva body, ale s takýmto prístupom sa nám to určite v budúcnosti vypomstí."

Miroslav Mosnár, tréner Spišskej Novej Vsi: "Na môj vkus sme hrali celý zápas veľmi pasívne. Môžeme ďakovať nášmu brankárovi za to, že sme získali aspoň bod. Niektorí hráči by si mali vstúpiť do svedomia, pretože nemôžeme hrať každý druhý zápas. Nehrajú sa zápasy iba doma, ale aj vonku. Verím, že pod dnešnom zápase si to trochu uvedomia a budú podávať stabilnejšie výkony."

Liptáci majú za sebou prvé víťazstvo v sezóne


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván
Hokejisti MHK 32 Liptovský Mikuláš zvíťazili v utorkovom zápase 3. kola Tipos extraligy nad HK Dukla Trenčín 4:0. Pre Liptákov to bolo prvé víťazstvo v sezóne, ich brankár Tomáš Vošvrda vychytal premiérové čisté konto v sezóne a celkovo 15. v najvyššej slovenskej súťaži.

MHK 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Trenčín 4:0

(2:0, 2:0, 0:0)

Góly: 7. Paločko (Obdržálek), 13. Uhrík (Urban), 23. Urban (Kriška), 36. Kriška (Paločko, Obdržálek). Rozhodovali: D. Konc st., Hronský - M. Ordzovenský, Ševčík, vylúčení: 3:4 na 2 min., navyše Crinon (Tren.) 10 min. osob. trest za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 500 divákov, zmeny: 23. Valent (Tren.) namiesto Bownsa.

MHK 32 Liptovský Mikuláš: Vošvrda - Ventelä, Šepelev, Kurali, Salija, Ilenčík, Mezovský, S. Droppa - Paločko, Hovorka, Obdržálek - Michalík, Walega, Jurík - Kriška, Urban, Uhrík - Haluška, Petráš, Kalousek

HK Dukla Trenčín: Bowns (23. Valent) - Crinon, Kudla, Nátny, Starosta, Lemcke, Nemčík, Martiška - Valach, Mikyska, Honzek - Rehuš, Paukovček, Krajč - Beták, J. Švec, Minárik - Kráľovič, J. Haščák, Stránský


V bránke hostí absolvoval extraligový debut britský brankár Bowns, ale nebude naň spomínať v dobrom. Liptáci nastúpili s cieľom vybojovať prvé víťazstvo v sezóne a vykročili za ním už v prvej tretine. Na konci ofenzívnej akcie v 7. minúte bol Paločko, ktorý sa ideálne zorientoval pred Bownsom - 1:0. Hostia, ktorým pre zdravotné problémy chýbalo viacero hráčov, sa tiež snažili o ofenzívu, ale brankár Vošvrda bol pozorný. Jeho náprotivok druhýkrát kapituloval v 13. minúte, keď nestačil na Uhríkovu strelu spoza hráča - 2:0. Krátko na to čelil domáci brankár neprehľadnej situácii, v ktorej boli blízko ku gólu Paukovček aj Krajč, ale skóre nezmenili.

V 23. minúte dosiahli domáci dôležitý gól na 3:0 po tom, ako Kriška vzal puk Kudlovi a prihrávkou našiel nepokrytého Urbana - 3:0. Po tomto góle došlo k striedaniu trenčianskych brankárov a Valent nahradil Bownsa, ktorý si z extraligového debutu odniesol 70-percentnú úspešnosť zásahov. Krátko na to sa domáci dostali k prvej presilovke v zápase, v ktorej sa brankár Valent musel mať napozore a podržal svoj tím. V ďalšom oslabení v 36. minúte však už nestačil na strelu Krišku - 4:0. Trenčania sa v početnosti striel dokázali domácim vyrovnať, ale svojimi pokusmi nedokázali prekvapiť pozorného Vošvrdu.

Hostia sa v tretej tretine snažili vrátiť sa do zápasu, ale brzdila ich aktívna defenzíva Liptákov a aj vlastné fauly. Vošvrda podržal Liptákov pri sľubnej šanci Mikysku v 45. minúte, na opačnej strane Paločkovu šancu zmaril Valent. Trenčania mali v záverečnej časti streleckú prevahu, no ani Minárikova šanca gól nepriniesla a tak si "vojaci" pripísali druhú prehru v sezóne.

Duel Bystričanov s Novými Zámkami začal zostra


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Hokejisti HC ‘05 Banská Bystrica si pripísali druhé víťazstvo v novom ročníku Tipos extraligy. V utorkovom stretnutí 3. kola triumfovali na ľade HC Nové Zámky 3:2. Autorom víťazného gólu hostí bol v 54. minúte Chase Berger.

HC Nové Zámky - HC ‘05 Banská Bystrica 2:3

(0:0, 1:2, 1:1)

Góly: 24. Jackson (Mišiak), 52. Šiška (Klempa, T. Varga) - 29. Vašaš (Gabor, K. Jendroľ), 33. Fossier (Šoltés), 54. Berger (Boldižár, Šoltés). Rozhodovali: Baluška, Müllner - Durmis, Hercog, vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše Crevier-Morin (B. Bystrica) 5 min za napadnutie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1158 divákov.

HC Nové Zámky: Engstrand - Hatala, Holenda, Ligas, Bull, Knižka, Reini, Hrabčák, Šeliga - Mišiak, Jackson, Farley - Števuliak, Šiška, Klempa - T. Varga, Barto, Kurbatov - F. Tóth, Ferenyi, Ondrušek

HC ‘05 Banská Bystrica: Belányi - Breton, Crevier-Morin, Cardwell, Ďatelinka, Lopejský, Bdžoch, Boldižár - Bubela, Ihnačák, Mistele - Fossier, Berger, Šoltés - Vašaš, Gabor, K. Jendroľ - Výhonský, Sojka, Kabáč


Duel mal ostrý štart, už po 40 sekundách Kanaďan Crevier-Morin tvrdým zákrokom "zostrelil" domáceho Mišiaka, ktorý zostal ležať na ľade. Obranca "baranov" za to dostal od rozhodcov 5-minútový trest, no domáci dlhú presilovku nevyužili. Belányi podržal svoj tím pri delovke Reiniho, Šiška na dorážku nedočiahol. Naopak, v oslabení mohli udrieť hostia, pri šanci Bergera výborne zasiahol Engstrand. Ten podržal Nové Zámky aj pri zakončení Ihnačáka, ktorý už-už dvíhal ruky nad hlavu. O šance nebola v zápase núdza, domáci sa mohli ujať vedenia pri strele Reiniho, no Belányi bol pozorný.

Novozámčania sa dočkali až v 24. min, po prihrávke Mišiaka premenil samostatný únik Jackson - 1:0. Odpoveď hostí bola pomerne rýchla, o päť minút neskôr sa rútil Gabor sám na Engstranda a aj keď v súboji dvoch švédskych rodákov neuspel, odrazený puk poľahky poslal do odkrytej bránky Vašaš - 1:1. Domáci kontrovali strelami Števuliaka a Klempu, po ktorej sa rozozvučala horná žŕdka, no boli to Bystričania, ktorí skórovali. V 33. min zatlačili súpera a ujala sa strela Šoltésa od modrej čiary, ktorú úspešne tečoval Fossier. O vyrovnanie sa na konci 2. tretiny snažil Farley, vo výbornej pozícii mu strelu zrazil obranca Breton.

Domáci sa o druhý gól pokúšali aj v tretej časti, Farley a Jackson išli vo dvojici sami na Belányiho, no brankár HC ‘05 proti zakončeniu druhého menovaného vytiahol parádny zákrok betónom. Vytúženého gólu sa dočkali až v 52. min z hokejky Šišku, ktorý zakončil bez prípravy po prihrávke Klempu - 2:2. Zápas smeroval do dramatickej koncovky. V 54. min išli hostia opäť do vedenia zásluhou Bergera, ktorý úspešne tečoval nahodenie Šoltésa od modrej čiary. Nové Zámky už nenašli sily na odpoveď, k vyrovnaniu im nepomohla ani záverečná power play bez brankára.

HK Poprad rozbil Prešov 4:2


Na snímke vľavo útočník Filip Mešár (HK Poprad), uprostred brankár Nikita Bespalov, vpravo hore obranca Matúš Rais, vpravo dole útočník Tommi Jokinen (HC Grotto Prešov) v zápase 3. kola hokejovej Tipos extraligy HC Grotto Prešov - HK Poprad v utorok 28. septembra 2021 v Prešove.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Hokejisti HK Poprad zvíťazili v utorkovom dueli 3. kola Tipos extraligy na ľade HC Grotto Prešov 4:2.

HC Grotto Prešov - HK Poprad 2:4

(1:1, 0:1, 1:2)

Góly: 17. Charbonneau, 54. Rais (Čacho, Charbonneau) - 15. Skokan (Rymsha, Drgoň), 38. Ulrych (Bortňák, Basaraba), 57. Handlovský (Rymsha, Bjalončík), 60. Svitana (Livingston). Rozhodovali: P. Šefčík, Korba - Junek, J. Šefčík, vylúčení: 6:6 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1238 divákov.

HC Grotto Prešov: Bespalov - Rais, Bakala, Turan, Jendroľ, Růžička, Lalík, V. Fekiač, Matej Bača - Charbonneau, Čacho, Magdolen - Šimun, V. Fekiač, Zagrapan - Jokinen, Klíma, Krasničan - Pulščák, Miškuf, Halama

HK Poprad: Tomek - Brejčák, Drgoň, Rymsha, Dalhuisen, Novajovský, Ulrych, Demo - Livingston, Skokan, Svitana - Basaraba, Bjalončík, Vandas - Mešár, Bortňák, Handlovský - Paločko, Jevoš, Valigura - Šotek


Domáci sa chceli rehabilitovať za prehru 0:5 v Spišskej Novej Vsi a zároveň nadviazať na euforické domáce víťazstvo nad Banskou Bystricou (5:4). Vstup do zápasu však nemali ideálny, v prvej tretine ich brzdili oslabenia aj strelecká aktivita hostí. V 6. minúte si domáci brankár Bespalov poradil s pokusom Mešára, ktorý zakončil z tesnej blízkosti. Popradčanom vyšla presilovka o dvoch hráčov v 15. minúte, v ktorej Skokan prestrelil Bespalova - 0:1. Gólová odpoveď domácich prišla už o 76 sekúnd, keď Charbonneau zakončil efektnú individuálnu akciu - 1:1.
Na snímke radosť hráčov HK Poprad z gólu na 0:1 v zápase 3. kola hokejovej Tipos extraligy HC Grotto Prešov - HK Poprad v utorok 28. septembra 2021 v Prešove.
Foto: TASR - Milan Kapusta

V druhej tretine pribudlo vylúčených na oboch stranách, odzrkadlilo sa to aj na početnosti streľby, ale brankári boli pozorní. Sľubnejšie šance si vytvorili "kamzíci", Handlovský ani Livingston však Bespalova neprekonali. Na opačnej strane si obrana hostí poradila s viacerými závarmi pred Tomekom. Po druhej tretine boli spokojnejší hostia, o čo sa v 38. minúte postaral obranca Ulrych - 1:2.

Domáci mali v 3. tretine ideálnu príležitosť vyrovnať počas 79-sekundovej presilovky o dvoch hráčov, ale tú nevyužili. Neskôr, v početnej výhode piatich proti štyrom obranca Rais prestrelil Tomeka - 2:2. V 57. minúte však už hostia znovu viedli, keď na 3:2 pre Poprad upravil Handlovský. Prešovčania sa v závere snažili dostať zápas do predĺženia, pokúsili sa aj hru so šiestimi korčuliarmi, ale v nej neskórovali. Naopak, Svitana uzavrel skóre zápasu - 2:4.

Tabuľka po 3. kole:



1. Nitra 3 2 1 0 0 10:5 8

2. Slovan 3 2 0 0 1 12:8 6

3. Banská Bystrica 3 2 0 0 1 11:9 6

4. Poprad 3 2 0 0 1 10:8 6

Zvolen 3 2 0 0 1 10:8 6

6. Spišská Nová Ves 3 1 0 1 1 9:8 4

7. Nové Zámky 3 1 0 0 2 8:8 3

8. Liptovský Mikuláš 3 1 0 0 2 7:7 3

9. Michalovce 2 1 0 0 1 5:7 3

10. Trenčín 3 1 0 0 2 5:9 3

11. Prešov 3 1 0 0 2 7:13 3

12. Košice 2 0 0 0 2 5:9 0