Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Pohronské derby pre Zvolen, Šiška: Parádna tretia tretina

Na snímke gólová radosť Zvolena počas zápasu 17. kola Tipos extraligy HKM Zvolen - HC 05 Banská Bystrica vo Zvolene 16. novembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Banskobystričania vyrukovali na Zvolen so zmenou na kapitánskom poste. "Céčko" odovzdal Michal Kabáč skúsenejšiemu Ivanovi Ďatelinkovi.

Zvolen 17. novembra (TASR) – Aj druhé pohronské hokejové derby v tejto sezóne Tipos extraligy medzi Zvolenom a Banskou Bystricou prilákalo na štadión veľa divákov. Pod Pustým hradom ich bolo takmer štyri tisíc a prišli si na svoje. Duel 17. kola najvyššej súťaže vyhrali napokon Zvolenčania 6:3, avšak po zápase priznali, že derby nemalo favorita a odohrával sa vyrovnaný súboj.

"Bol to veľmi dobrý zápas z oboch strán. Divákom sa musel páčiť, podľa mňa bol pre nich atraktívny, aj sa to zdramatizovalo v určitej chvíli. Napokon to bolo so šťastným koncom pre nás, takže sa z toho tešíme. Hlavne ma teší, že tretia tretina bola od nás parádna. Zvládli sme ju ako tím a to z nás robí silnejších," prezradil zvolenský útočník Juraj Šiška, ktorý dal posledný šiesty gól mužstva.

Pohronské derby si na domácom štadióne užil prvýkrát a atmosféra ho očarila: "Ja som si tento derby zápas užil, prišlo veľa ľudí. Aj v Banskej Bystrici to bolo v tejto sezóne vybičované. Je cítiť tú rivalitu. Prežívam to prvýkrát a je to skvelé. Diváci nás hnali dopredu. Mali sme výborný začiatok, potom trošku ako keby sme poľavili, dostali sme nejaké góly, ale v tretej tretine sa ukázal náš tímový duch. Verím, že nás to pozdvihne hore a podarí sa nám vyhrať aj pár zápasov vonku."

Banskobystričania vyrukovali na Zvolen so zmenou na kapitánskom poste. "Céčko" odovzdal Michal Kabáč skúsenejšiemu Ivanovi Ďatelinkovi. Zmenu vysvetľoval po zápase bystrický tréner Rudolf Jendek: "Bolo to moje rozhodnutie. Považujem Ivana za takého otca tohto tímu. Dlhé roky tu je kapitán. Myslím si, že pomôže aj Kabáčovi, aby on mohol byť ten adekvátny nasledovník. Boli to dlhé rozhovory aj s oboma hráčmi. Po dlhej úvahe sme k tomu pristúpili, aby sme trošku odľahčili Miša Kabáča a mohol sa viac venovať svojej hre."

Ivan Ďatelinka je staronovým kapitánom "baranov", keďže túto úlohu zastával dlhé roky predtým. Rozhodnutie Jendeka prijal a aj ho okomentoval: "Bola to voľba trénera. Ja to rešpektujem. Mám ťažkú úlohu, nielen teda ja, ale všetci. Musíme sa s tým popasovať. Celé sa to riešilo cez reprezentačnú pauzu. Sedeli sme k tomu, povedali si určité veci. Verím, že to padne na úrodnú pôdu. Ja som povedal už pred sezónou, že ´Kabimu´ pomôžem v jeho úlohe kapitána, no teraz potrebuje trošku odľahčiť. Nehovorím teda, že ´céčko´ budem mať do konca sezóny. Potrebujeme sa všetci herne zdvihnúť. A ak toto má pomôcť, tak nech to tak je."

Ďatelinka sa vyjadril aj k vybičovanému derby stretnutiu vo Zvolene: "Po prvej tretine sme prehrávali 1:3, takže sme si povedali nejaké veci. Do druhej tretiny sme vstúpili dobre. Vyrovnali sme na 3:3. Mali sme momentum, boli o kúsok lepší, ale v tretej tretine to súper pekne trafil v presilovke a potom sme spravili hlúpe chyby. Ak ich budeme robiť, nebude sa nám ľahko vyhrávať. To je vec, ktorú musíme odstrániť."

Pohronské derby oživila v tretej tretine za stavu 5:3 bitka. Zvolenský obranca Sládok si najprv vyšliapol na Kabáča, ktorý ho napokon zrazil k zemi na ľadovú plochu a následne to vyskúšal aj na Gabora. Tu už však zasiahol čiarový arbiter a ten v podstate spacifikoval obrancu HKM. Jozef Sládok sa k týmto okamihom vyjadril po zápase s chladnou hlavou: "Bol som trošku vyhecovaný. Počul som tam od oboch bystrických hráčov nejaké komentáre, z toho to vzniklo. Ja som hlavne nechcel dovoliť ataky na našich hráčov. Bol tam atak na Petra Zuzina, je to náš kapitán. Odskočili sme pritom na dva góly, takže nechcel som dopustiť, aby Bystričania začali poľovať na našich top hráčov. Chcel som to nejako stopnúť. Myslím si, že aj ľudia boli radi. Atmosféra bola výborná. Z mojej strany to pri tých bitkách nebolo nič osobné. Obaja, tak Kabáč ako aj Gabor sú veľkí chlapi, čo ma teší. Ja rád hrám proti Bystrici a nemyslím si, že by bolo niečo extra zákerné. Bolo to v pohode."

Sládok neopomenul ani samotný duel, pričom vyzdvihol domácu nezdolanosť Zvolena v tejto sezóne: "Bol to náročný zápas ako každý s Banskou Bystricou, bolo to derby. My sme radi, že sme udržali na domácom ľade neporaziteľnosť. Je výborné, že doma vyhrávame, len treba, aby sme nosili aj nejaké body z vonku. Je tam nejaký problém, neviem v čom. Už párkrát sme boli blízko k výhram na ľade súperov, ale napokon nám závery duelov nevyšli a zbytočne sme stratili body. Na druhej strane sme radi, že doma víťazíme, ale musíme zbierať body aj vonku."