Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Hokejisti HC'05 Banská Bystrica zvíťazili nad HC Košice 4:1

Na snímke brankár Banskej Bystrice Filip Belányi počas hokejového zápasu 34. kola Tipos extraligy HC'05 Banská Bystrica - HC Košice 24. januára 2021 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hokejisti Banskej Bystrice si tak pripísali cenné tri body do tabuľky, v ktorej sa posunuli na desiate miesto.

Banská Bystrica 24. januára (TASR) - Hokejisti HC'05 Banská Bystrica zvíťazili v 34. kole Tipos extraligy nad HC Košice 4:1.

HC'05 Banská Bystrica – HC Košice 4:1

(1:1, 3:0, 0:0)

Góly: 20. Lamper (Žiak, Kriška), 24. D'Aoust (Mlynarovič, Vašaš), 31. Bdžoch (Mlynarovič, D'Aoust), 39. Lamper (Kriška) - 12. Eliáš (D. Růžička, Poirier), Rozhodovali: Baluška, M. Novák – Synek, Durmis, vylúčení na dve min.: 3:6, vyššie tresty: Klhůfek (Košice) 10 minút za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, bez divákov

Banská Bystrica: Belányi – Breton, Crevier-Morin, Cardwell, Ďatelinka, Žiak, Bdžoch, Ganz – Faško-Rudáš, Ihnačák, J. Sukeľ – D'Aoust, Mlynarovič, Vašaš – Lamper, Dvorský, Kriška – Vyhonský, Tamáši, Kabáč

Košice: Sedláček (41. Riečický) – Pavlin, Baránek, Michalčin, D. Růžička, T. Slovák, Deyl, Novota – Jenyš, B. Mráz, Klhůfek – Poirier, Réway, Lapšanský – Belluš, Havrila, Frič – J. Milý, Eliaš, Jokeľ – Vrábeľ (od 32. min)


Úvod do stretnutia mali lepší Košičania, už v prvej minúte nevyužil dve dobré príležitosti Klhůfek a po teči Lapšanského rozhodcovia najprv uznali gól i s potvrdením videoarbitra, no Bystričania siahli po trénerskej výzve a boli úspešní, keďže Poirier mal nedovolený kontakt s brankárom v bránkovisku. HC '05 následne ožilo, v presilovke mal šancu Lamper, no mieril iba do Sedláčka. Na opačnej strane sa v oslabení dostal do sóla Klhůfek, ale nepochopiteľne nezakončil a zbieral sekundy. Početnú výhodu napokon využili hostia v dvanástej minúte. Z dorážky uspel Eliáš po predchádzajúcej strele Růžičku. Prvá tretina sa dohrávala až po prestávke pre dieru na zvolenskom ľade, kde hrá Banská Bystrica dočasne domáce zápasy. A dokázala počas tohto času vyrovnať. Najprv Faško-Rudáš strieľal vedľa zoči – voči Sedláčkovi, avšak v následnej presilovke sa ujal Lamperov teč po strele Žiaka.
Na snímke zľava Jacob Cardwell (Banská Bystrica) a Martin Réway (Košice) počas hokejového zápasu 34. kola Tipos extraligy HC'05 Banská Bystrica - HC Košice 24. januára 2021 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Stredné dejstvo vyšlo trojnásobnému majstrovi podľa predstáv. Až trikrát sa v ňom presadili a súperovi nedovolili skórovať. Po rýchlom protiútoku zariadil vedenie 2:1 presnou strelou z pravej strany D'Aoust a na 3:1 zvyšoval po parádnej prihrávke Mlynaroviča od zadného mantinelu tvrdým príklepom pohotový Bdžoch z kruhu. Košičania mali potom možnosť na zníženie, Lapšanský neuspel zblízka a mrzieť ich mohla i nevyužitá presilovka, počas ktorej paradoxne hrozili Banskobystričania. V úniku sa na dvakrát nepresadil Tamáši a gólom neskončilo ani prečíslenie Krišku s Ihnačákom. Štvrtý gól napokon pridal v 39. minúte Lamper z uhla z čiary, keď si Sedláček zrazil puk za seba.

Do tretej tretiny tak nastúpil do bránky hostí Riečický a musel sa mať na pozore počas presilovky ''baranov'. Tí ju však zahrali zle, hrozili až po nej Faškom-Rudášom, D'Aoustom a Cardwellom, gólman 'oceliarov' bol proti. Na opačnej strane mal veľa práce Belányi, zblízka sa ho snažili pokoriť Vrábeľ, Beluš a Havrila. Hokejisti spod Urpína potom dostali možnosť hrať v početnej výhode viac než päť a pol minúty, tridsať sekúnd z toho o dvoch hráčov, no nedokázali pridať piaty gól. Mrzieť ich to nemuselo, pretože žiadny už ani neinkasovali a pripísali si tak cenné tri body do tabuľky, v ktorej sa posunuli na desiate miesto.
Na snímke nový tréner HC 05 Banská Bystrica Tuukka Poikonen počas hokejového zápasu 34. kola Tipos extraligy HC'05 Banská Bystrica - HC Košice 24. januára 2021 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Tuukka Poikonen, nový tréner Banskej Bystrice: „Do prvej prestávky sme nehrali podľa našich predstáv. Až po nej sme začali hrať presne to, čo sme chceli a zaslúžili sme si toto víťazstvo. Zjednodušili sme hru, tak sme chceli hrať. Vždy je dobré produkovať jednoduchý hokej, čo je aj našim cieľom do budúcna. Máme i nové veci týkajúce sa systému, na to si ešte musia hráči zvyknúť."

Jan Šťastný, tréner Košíc: „Dobre sme vstúpili do zápasu. Podarilo sa nám streliť gól, ale ten po preskúmaní videa najprv platil, potom neplatil. Znova sme však dali gól z presilovej hry, čo sme aj chceli. Rovnako tak viac korčuľovať a diktovať tempo hry. Častými prerušeniami sa nám to nedarilo, predčasne sme išli do šatní a v nej sme potom akoby už zostali. Domáci po tej predčasnej prestávke vyrovnali, dostali krídla a od toho času oni diktovali tempo hry a my sme ťahali za kratší koniec. Chceli sme sa dostať do zápasu ešte v tretej tretine, ale častými vylúčeniami sa nám nedarilo dostať sa do kontaktu. Domáci nás obrovskou bojovnosťou a chuťou do hokeja prevýšili.

Patrik Lamper, dvojgólový strelec Banskej Bystrice: „Nezačali sme dobre, nehrali sme to, čo sme mali, ale po prvej prestávke sme si niečo povedali v šatni, zlepšili sme hru a zaslúžene napokon vyhrali. Moje dva góly ma tešia, ale dôležité sú tri body, pretože pre nás je už teraz každý zápas play-offový.