Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Lintner odporučí SZĽH poveriť Pro-hokej, aby aj naďalej riadil ligu

Na snímke riaditeľ akciovej spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner počas tlačovej konferencie pred začiatkom play off hokejovej Tipsport Ligy v Bratislave vo štvrtok 28. februára 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

SZĽH údajne Pro-Hokeju vypovedal zmluvu, na sociálnej sieti o tom informoval bývalý slovenský reprezentant Boris Valábik. Predstavitelia zväzu predtým informovali, že majú záujem riadiť súťaž.

Bratislava 28. februára (TASR) - Slovenskí hokejoví fanúšikovia sa pred začiatkom Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/19 môžu tešiť na niekoľko noviniek. Riadiaci orgán najvyššej slovenskej súťaže Pro-Hokej po prvý raz v histórii zmenil systém vyraďovačky, prvou fázou odštartovala kvalifikácia play off. Riaditeľ Pro-Hokeja Richard Linter prezradil novinky v súvislosti s predajom suvenírov, reagoval aj na informácie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), ktorý chce ligu riadiť v nasledujúcom období. Podľa Lintnera je táto zmena nelogická a bude predmetom rokovania.

SZĽH údajne Pro-Hokeju vypovedal zmluvu, na sociálnej sieti o tom informoval bývalý slovenský reprezentant Boris Valábik. Predstavitelia zväzu predtým informovali, že majú záujem riadiť súťaž. "V princípe ide o to, že posledná zmluva, ktorá je aktuálna a platí do 31. marca, tak v nej sme sa zaviazali, že o téme ďalšej spolupráce budeme počas celého trvania zmluvy diskutovať. Z našej strany nie je dôvod, aby sme o tom nediskutovali. My máme záujem a odporúčame, aby riadením ligy bol minimálne na ďalšiu sezónu poverený Pro-Hokej. My už teraz chystáme ďalší ročník, všetko musí byť pripravené do vypršania starej zmluvy. Riešili sme už aj hrací kalendár a formát súťaže. Neistota, ktorá vzniká tým, že musíme čakať, kto bude na júnovom kongrese zvolený do funkcií, to je pre fungovanie ligy neprijateľné. My ako Pro-Hokej navrhujeme, aby sme ďalej rokovali a hľadali spôsob, ako celé fungovanie vylepšovať," uviedol Lintner. Riaditeľ spoločnosti pripomenul, že Pro-Hokej má poverenie od jednotlivých klubov obchodovať s vysielacími a marketingovými právami a aj na ďalší rok. "Všetko je preto predčasné. Máme celé tri mesiace na to, aby sme sa s predstaviteľmi SZĽH na túto tému rozprávali."



Predstavitelia zväzu by chceli v najvyššej slovenskej súťaži obmedziť počet cudzincov a dať viac priestoru hráčom do 20 rokov. "O tejto téme komunikujem s kolegami z iných líg, pretože to je téma všade. Vymieňame si skúsenosti. Vždy sme našli viac argumentov na to, prečo počet cudzincov neobmedzovať, ako naopak. Ale ja som o tomto ochotný diskutovať. Ale treba si uvedomiť, že liga dnes produkuje polovicu hokejistov v reprezentácii, tak ako nikdy predtým, takže podľa mňa otvárame témy, ktoré nie sú až také akútne. Priemerný počet cudzincov na mužstvo je pod priemerom európskych líg, tak isto aj vekový priemer. Ale ok, ak táto téma príde, sme pripravení o nej komunikovať," povedal Lintner.

Novinkou v Tipsport Lige je kvalifikácia play off. Už od piatka 1. marca sa do nej zapoja tímy umiestnené na 7. až 10. mieste po základnej časti. Hrať sa bude systémom 7. - 10. (MHC Mikron Nové Zámky vs. HC 07 Detva) a 8. - 9. (DVTK Miškovec vs. MAC Budapešť), na tri víťazné zápasy z piatich možných. Na klzisku lepšie umiestneného celku po základnej časti sa odohrá 1., 2. a resp. 5. stretnutie, 3. a 4. zápas sa hrá na zimnom štadióne horšie umiestneného družstva po základnej časti. Víťazi budú známi najneskôr do 7. marca, dôležitú 7. a 8. pozíciu obsadia víťazné celky z kvalifikácie podľa lepšieho umiestnenia po základnej časti. "Sme hrdí na to, že aj v tejto sezóne ponesú vyraďovacie boje v Tipsport Lige názov našej spoločnosti - Kaufland play off. Vzájomná spolupráca je dlhodobo vynikajúca a má pre nás hlboký význam. Teší nás, že aj takýmto spôsobom budeme opäť bližšie k našim zákazníkom. Už teraz sa nevieme dočkať na atraktívne Kaufland play off, ktoré v tomto ročníku ešte viac ozvláštni nový model kvalifikácie," prezradil vedúci marketingu Kaufland Slovenská republika Martin Gärtner.

Samotné Kaufland play off Tipsport Ligy štartuje úvodnými štvrťfinálovými zápasmi 9. marca, pričom dnes je známe zloženie iba dvoch štvrťfinálových dvojíc: HK Nitra (3.) - HK Dukla Trenčín (6.) a HC Košice (4.) - HK Poprad (5.). Mužstvá umiestnené na 1., resp. 2. mieste v tabuľke po základnej časti (Banská Bystrica a Zvolen, pozn.) si na svojich súperov, ktorí vzídu z kvalifikácie, ešte musia počkať. "Už neoddeliteľnou súčasťou vyraďovacích súbojov v Tipsport Lige je súťaž Zlatá korčuľa, ktorá bude aj tento rok určená pre najužitočnejšieho hráča play off. O držiteľovi MVP ocenenia rozhodne vedenie súťaže až po záverečnom finálovom zápase," informoval generálny riaditeľ spoločnosti Tipsport SK Martin Tabák a dodal: "Sám som zvedavý, kto v aktuálnom ročníku vystúpi na najvyšší stupienok pre víťaza. Počas najbližších týždňov očakávam v TL búrlivú atmosféru na tribúnach štadiónov, ktoré budú bez pochyby naplnené. Rovnako si želám skvelé športové výkony hokejistov priamo na ľade, mnohé kvalitné zápasy a pekné góly."

Absolútny víťaz najvyššej súťaže by mal byť známy najneskôr 20. apríla. V aktuálnej sezóne sa nebude hrať play out o Tipsport Ligu, tento formát nahradila baráž. Tá sa odohrá medzi najhoršie umiestneným klubom po základnej časti Tipsport Ligy - MsHK Žilina a víťazom play off St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy - HK Dukla Ingema Michalovce/HK Martin (12. - 23. marca). Hrať sa bude na štyri víťazné stretnutia. Pre jedenásty Liptovský Mikuláš sa sezóna už skončila. Stretnutia kvalifikácie i samotného Kaufland play off majú jednotný hrací začiatok o 18.00 hod., barážové zápasy o Tipsport Ligu budú štartovať o 17.00 hod. Zmena časov je možná v prípade kolízie s prípravnými zápasmi slovenskej hokejovej reprezentácie pred MS.

Pred a počas play off si fanúšikovia budú môcť cez e-shop i mobilnú aplikáciu zakúpiť doteraz nepredajné suveníry, ktoré nikde inde nedostanú. Ide napríklad o originálne puky a veci zo sprievodných akcií akou bol Kauflad Winter Classic games.

Kvalifikácia o Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/19:

MHC Mikron Nové Zámky (7.) - HC 07 Detva (10.) 1., 2., 4., resp. 5., 7. marca
DVTK Miškovec (8.) - MAC Budapešť (9.) 1., 2., 4., resp. 5., 7. marca

Štvrťfinále Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/19:

HC '05 iClinic Banská Bystrica (1.) - ??? (8.) 9., 10., 13., 14., resp. 17., 19., 21. marca
HKM Zvolen (2.) - ??? (7.) 9., 10., 13., 14., resp. 17., 19., 21. marca
HK Nitra (3.) - HK Dukla Trenčín (6.) 11., 12., 15., 16., resp. 18., 20., 22. marca
HC Košice (4.) - HK Poprad (5.) 11., 12., 15., 16., resp. 18., 20., 22. marca

Baráž o Tipsport Ligu 2019/20:

MsHK Žilina - HK Dukla Michalovce/HK Martin 12., 13., 16., 17., resp. 19., 21., 23. marca

Termíny zostávajúcich častí Kaufland play off Tipsport Ligy:

Semifinále play-off 24. 3. - 6. 4. 2019
Finále play-off 9. - 20. 4. 2019