Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokejbalisti chcú vytvoriť rekord, hrať budú nepretržite 50 hodín

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ak hokejbalisti vydržia hrať celých 50 hodín a podarí sa im vytvoriť nový slovenský rekord, priblížia sa tak svetovému rekordu, ktorý patrí mestu Lethbridge v Kanade.

Nitra 30. júna (TASR) - Nitrianski hokejbalisti chcú vytvoriť nový slovenský rekord. Na ihrisku pod Zoborom budú v najbližších dňoch hrať hokejbal nepretržite 50 hodín. Maratón odštartuje v piatok 1. júla o 12.00 h nitrianska hokejbalová mládež, koniec je naplánovaný na nedeľu 3. júla popoludní. Informoval o tom podpredseda Nitrianskej hokejbalovej organizácie Juraj Halmo. Športový areál pri Základnej škole kráľa Svätopluka sa zmení na stanové mestečko, ktoré bude zázemím pre 13 tímov prevažne z Nitry.

V piatok je pripravený exhibičný zápas, v ktorom sa bývalí hokejisti Boris Valábik a Marián Gáborík postavia proti hráčom HK Nitra. Korčule vymenia za tenisky hokejisti Tomáš Hrnka, Marek Tvrdoň, Adrián Holešinský, Filip Krivošík aj Marek Slovák. Chýbať nebude ani Stano Petrík, najlepší hokejbalista sveta z roku 2015, či bratia Marek a Ivan Gajdošovci, ktorí len pred pár dňami reprezentovali Slovensko v Kanade na majstrovstvách sveta v hokejbale.

Maratón v hokejbale sa v Nitre nekoná po prvý raz. "V roku 2018 sme ako jediní na Slovensku hrali hokejbal nepretržite 36 hodín, čím sme sa zapísali do Knihy slovenských rekordov. Po štyroch rokoch sme si povedali, že latku posunieme vyššie, na 50 hodín," povedal Halmo.

Cieľom organizátorov je priblížiť tento šport širokej verejnosti. Podľa Halma je hokejbal perspektívny kolektívny šport, ktorý má v Nitre vytvorené výborné podmienky. Deti sa budú môcť počas piatku a soboty zoznámiť s hokejbalom prostredníctvom rôznych športových aktivít.

Tímy budú hrať turnajovým spôsobom každý s každým, vo formáte traja hráči, jeden brankár. "Keďže ide o vytvorenie rekordu v nepretržitom hraní hokejbalu, ihrisko nemôže byť prázdne. Nie je priestor ani na rozcvičku tímov na ploche, povolená je len krátka pauza potrebná pre výmenu mužstiev," vysvetlil Halmo. Jeden zápas potrvá 33 minút, celkovo odohrajú tímy viac ako 80 zápasov.

Ak hokejbalisti vydržia hrať celých 50 hodín a podarí sa im vytvoriť nový slovenský rekord, priblížia sa tak svetovému rekordu, ktorý patrí mestu Lethbridge v Kanade. Hokejbalový maratón tam v roku 2008 trval 105 hodín a 17 minút.