Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Hokejisti Bostonu zdolali Washington, Ovečkin dosiahol ďalšiu métu

Slovenský hokejový obranca v drese Washingtonu Zdeno Chára (uprostred), brankár Washingtonu Iľja Samsonov a hráč Bostonu Bruins Brad Marchand (vľavo) v treťom zápase semifinále Východnej divízie NHL Boston Bruins - Washington Capitals v Bostone v stredu 19. mája 2021. Foto: TASR/AP

Slovenský obranca Zdeno Chára odohral za Washington proti svojmu bývalému klubu 20:04 minúty.

New York 20. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili v treťom súboji 1. kola play off NHL nad Washingtonom 3:2 po predĺžení. Vďaka presnému zásahu Craiga Smitha z 86. minúty vedú nad Capitals v semifinálovej sérii Východnej divízie 2:1 na zápasy.

Slovenský obranca Zdeno Chára odohral za Washington proti svojmu bývalému klubu 20:04 minúty, mal plusový bod a na brankára vyslal dve strely. Brankár Jaroslav Halák nebol ani na striedačke Bruins.

Aj tretí zápas tak muselo rozseknúť predĺženie. V prvom boli úspešnejší Capitals, no ďalšie dve pre seba rozhodli hráči Bruins a otočili tak vývoj dramatickej série. V noci na štvrtok im k tomu pomohlo nedorozumenie Washingtonu. Brankár Iľja Samsonov chcel nechať puk za bránkou obrancovi Justinovi Schultzovi, no ten jeho zámer úplne nepochopil, predbehol ho Smith a rýchlo zasunul puk za vracajúceho sa Samsonova. "Zakrúžil som späť do pásma, ich gólman bol za bránkou. Neviem, či si nerozumeli, ale vyzeralo to tak. Skúsil som do toho skočiť, zobral som puk a mal som akurát dosť času, aby som zakončil. Bol to skvelý pocit," uviedol strelec víťazného gólu pre nhl.com.

Samsonov predvádzal do rozhodujúceho momentu výborný výkon a dokopy kryl až 40 striel súpera. "Treba zdvihnúť hlavy, ešte nás čaká veľa hokeja. Dnes odviedol skvelú prácu a bez neho by sme sa ani nedostali do toho bodu. Myslím si, že by to mal vedieť, určite o tom budeme hovoriť," povzbudil ho obranca John Carlson. Samsonov je tretí brankár Caps v treťom zápase série. Vítek Vaněček nastúpil v úvodnom stretnutí, no utrpel v ňom zranenie v dolnej časti tela, do druhého zápasu tak odštartoval Craig Anderson, ale rovnaké problémy ho vyradili z tretieho duelu.

Jeden gól v stretnutí zaznamenal kapitán Caps Alexander Ovečkin, ktorý tak v základnej časti a play off nazbieral dokopy už 800 presných zásahov, čo sa mu podarilo ako šiestemu hráčovi histórie. Pred ním prekonali túto métu len Wayne Gretzky (1016), Gordie Howe (869), Brett Hull (844), Jaromír Jágr (844) a Mark Messier (803). Ovečkin dal 730 gólov v ZČ a 70 v play off.

Colorado si poradilo so St. Louis 6:3 aj vďaka štyrom kanadským bodom Nathana MacKinnona. Center prvého útoku zaznamenal hetrik, ku ktorému pridal asistenciu a jeho tím vedie v sérii Západnej konferencie 2:0 na zápasy. Joonas Donskoi pridal ku dvom presným zásahom aj asistenciu, brankár Philipp Grubauer kryl 32 striel súpera.

Do vedenia 2:0 na zápasy sa dostala aj Carolina, ktorá v noci na štvrtok zdolala Nashville 3:0. Hrdinom zápasu bol brankár Hurricanes Alex Nedeljkovic, ktorý zneškodnil 32 striel a v druhom stretnutí play off v kariére si pripísal premiérové čisté konto. V úvodnom stretnutí vychytal triumf 5:2. "Je to proste ďalší zápas, neviem, čo iné k tomu mám povedať. Snažíte sa hrať čo najuvoľnenejšie, no zároveň to mať pod kontrolou," uviedol dvadsaťpäťročný brankár. "Všetko sa to začína s rozbehnutým brankárom. Potom si veríte vyvíjať tlak na ich hráčov. Vieme, že ak sa dostanú do šance, Ned nás zachráni. Je super, keď máte takého brankára," povedal útočník Sebastian Aho, ktorý v 9. minúte pri presilovke otvoril skóre stretnutia a v 20. upravil do prázdnej bránky na 2:0. Tretí gól pridal 15 sekúnd po ňom Warren Foegele.

Nashville mal v zápase sedem presiloviek, no vypracovali si počas nich len desať striel na bránku. "Je jasné, že sa všetci musíme zlepšiť. Ja nastupujem na presilovky, takže musím odviesť lepšiu prácu. Je to nesmierne dôležitá súčasť hry a najmä teraz v play off," sypal si popol na hlavu kapitán tímu Roman Josi.

Hráči Winnipegu zvíťazili v úvodnom zápase série s Edmontnom 4:1, keď dokázali ubrániť víťaza Art Ross Trophy Connora McDavida i Leona Draisaitla. Najproduktívnejší hráči základnej časti skončili bez bodov. "Olejári" sa síce ujali vedenia v 29. minúte zásluhou Jesseho Puljujärviho, no o tri neskôr vyrovnal Tucker Poolman a Jets pridali v treťom dejstve ešte tri zásahy. Rozhodujúci strelil v 50. minúte Dominic Toninato, keď šikovne tečoval puk za brankára. Hra najprv pokračovala, ale video potom gól potvrdilo. Kyle Connor a Blake Wheeler sa v závere trafili do prázdnej bránky. Hostí podržal aj brankár Connor Hellebuyck s 32 zákrokmi: "Myslím si, že dnes to bol dobrý tímový výkon. Zvládli sme detaily a naša ofenzíva zapracovala, keď sme to potrebovali. Bolo to skvelé tímové víťazstvo."

"Myslím si, že v prvej tretine sme boli nervózni. Potom sme sa cez to dostali, v druhej sme prebrali taktovku a mali sme tam veľa dobrých vecí. Chceli sme z tej tretiny odísť s náskokom, ale nakoniec to tak nebolo. V tretej to bolo vyrovnané, no mali tam dobrý teč a z toho gól a tak to chodí," uviedol McDavid.

Bodku za skrátenou základnou časťou, v ktorej sa pre koronavírus muselo viacero zápasov presúvať, dal duel Calgary s Vancouverom, v ktorom triumfovali Flames 6:2. Už skôr však bolo isté, že sa ani jeden z tímov neprebojuje do play off. "Plamene" potiahli trojbodoví Brett Ritchie (1+2) a Derek Ryan (0+3). Dva góly strelil Matthew Tkachuk. Calgary tak vyhralo štyri z posledných piatich duelov sezóny. "Viem, že tieto zápasy už veľa neznamenali, ale všetci sme stále pracovali naplno a snažili sme sa vyhrať. Je dobré, že sme tie súboje vyhrali a že sme získali body," uviedol pre nhl.com Andrew Mangiapane. Flames nakoniec obsadili 5. miesto v Severnej divízii, Vancouver, ktorý tri týždne pauzoval pre nákazu koronavírusom, skončil posledný. "Na začiatku sezóny sme mali dosť náročný rozpis a potom nás zasiahol Covid, pre všetkých to bol náročný rok. Cez leto si potrebujeme oddýchnuť a potom sa vrátime do práce," povedal útočník Brock Boeser.

Slovenský center Adam Ružička odohral za Calgary 12:15 min, zaznamenal dve trestné minúty a jednu strelu na bránku.

Sumáre - 1. kolo play off NHL:



tretí zápas semifinále Východnej divízie:

BOSTON BRUINS - WASHINGTON CAPITALS 3:2 pp
(0:0, 1:2, 1:0 - 1:0) po 2. predĺžení
Góly: 30. Hall (Smith, Miller), 52. Marchand (Bergeron, McAvoy), 86. Smith – 29. Ovečkin (Mantha), 39. Dowd (Hathaway). Brankári: Rask - Samsonov, strely na bránku: 43:37, 4565 divákov. /stav série: 2:1/

druhý zápas semifinále Centrálnej divízie:

CAROLINA HURRICANES - NASHVILLE PREDATORS 3:0
(1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 9. Aho (Svečnikov, Hamilton), 60. Aho (Pesce), 60. Foegele (Fast). Brankári: Nedeljkovic - Saros, strely na bránku: 31:32, 12.000 divákov. /stav série: 2:0/

prvý zápas semifinále Severnej divízie:

EDMONTON OILERS - WINNIPEG JETS 1:4
(0:0, 1:1, 0:3)
Góly: 29. Puljujärvi (Barrie, Nurse) – 32. Poolman (Wheeler, Thompson), 50. Toninato (Stanley, Thompson), 59. Connor (Scheifele, Pionk), 59. Wheeler (Connor, Scheifele). Brankári: Smith - Hellebuyck, strely na bránku: 33:22, bez divákov. /stav série: 0:1/

druhý zápas semifinále Západnej divízie:

COLORADO AVALANCHE - ST. LOUIS BLUES 6:3
(2:0, 1:1, 3:2)
Góly: 1. Donskoi (Graves, Kadri), 19. MacKinnon (Makar, Donskoi), 24. Donskoi (MacKinnon, Rantanen), 56. MacKinnon (Toews, Landeskog), 58. Saad (Jost, Toews), 60. MacKinnon (Rantanen, Landeskog) – 37. Blais (Clifford, Krug), 51. Schenn (Bozak, Krug), 56. Hoffman (Mikkola, Thomas), Brankári: Grubauer - Binnington, strely na bránku: 35:35, 7739 divákov. /stav série: 2:0/

základná časť:

CALGARY FLAMES - VANCOUVER CANUCKS 6:2
(3:0, 2:2, 1:0)
Góly: 8. Tkachuk (Gaudreau, Välimäki), 13. Dube (Ryan, Ritchie), 17. Mangiapane (Backlund, Nordström), 26. Ritchie (Ryan, Dube), 31. Tkachuk (Gaudreau, Tanev), 44. Mackey (Ritchie, Ryan) – 29. Horvat (Boeser, Rathbone), 30. Miller (Boeser, Myers). Brankári: Markström - Holtby, strely na bránku: 28:21, bez divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Washington) 20:07 0 0 0 0 2 2
Adam Ružička (Calgary) 12:15 0 0 0 0 1 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/