Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hokejisti do 20 rokovali odštartovali záverečnú prípravu na MS

Na archívnej snímke slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov a vpravo tréner Ernest Bokroš. Foto: TASR – Martin Palkovič

Sústredenie v Piešťanoch potrvá do štvrtka, keď realizačný tím určí dvadsať hráčov, ktorí následne v sobotu odletia do kanadského Nanaima.

Pieśťany 10. decembra (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov nedeľňajším večerným zrazom odštartovala prvú fázu záverečnej prípravy pred MS, ktoré budú od 26. decembra hostiť kanadské mestá Vancouver a Victoria. Tréner Ernest Bokroš mal v pondelok na rannom tréningu k dispozícii 24 hráčov. Z nominácie chýbala iba dvojica Marek Korenčik a Daniel Demo zo švédskej Luley, ktorá sa k tímu mala pripojiť až večer.

"Ide o prvý kemp, v ktorom sme okrem hráčov z projektu privítali aj hráčov z Európy. Zámerom tohto kempu je zmonitorovať chlapcov po zdravotnej a fyzickej stránke. Samozrejme, nejakú predstavu o kádri už máme, takže vytvárať určité dvojice či trojice hráčov môžeme už v tejto fáze prípravy," načrtol zámer prípravy v Piešťanoch kouč Bokroš.

Sústredenie v Piešťanoch potrvá do štvrtka, keď realizačný tím určí dvadsať hráčov, ktorí následne v sobotu odletia do kanadského Nanaima. Tam bude mať slovenská "dvadsiatka" rozložený svoj tréningový stan. Až priamo v Kanade sa k dvadsiatke hráčov z Európy pripojí okteto hokejistov pôsobiacich v zámorí – Miloš Roman, Adam Ružička, Patrik Hrehorčák, Oliver Okuliar, Maxim Čajkovič, Andrej Kukuča, Michal Ivan a Martin Pospíšil.

Súčasťou prípravného kempu v Kanade bude aj dvojica prípravných zápasov. Najprv sa 19. decembra Slováci v Nanaime stretnú s Českom, o dva dni neskôr vo Victorii s domácou Kanadou. "V zámorí budeme trénovať s piatimi kompletnými päťkami a tromi brankármi. Následne, tak ako každý rok, nás bude čakať ťažká a nevďačná úloha vyradiť piatich hráčov," povedal Bokroš pre zväzový portál hockeyslovakia.sk.

Práve vybrať finálnu "dvadsaťtrojku" hokejistov, ktorá sa zúčastní MS, je podľa Bokroša to najťažšie: "Vždy bude niekto ukrivdený. Či už hráč, rodič, alebo klub. Pravda je však taká, že my pracujeme so zhruba 40-50 hráčmi, ktorí čo i len trochu spĺňajú medzinárodné kritéria. I tak však musíme z týchto hráčov dvadsaťpäť vyradiť. A to je vždy ťažké a kruté."

Vzhľadom na vysoký počet hráčov pôsobiacich v zahraničí Bokroš priznáva, že rozdieloví hráči pôsobili mimo projektu Orange 20. Napriek tomu však centralizovaná príprava podľa jeho slov splnila svoj účel. "Musím povedať, že tento rok bola kvalita viac vonku než doma. Avšak ďalší chlapci dostali šancu. Mali sme tu brankárov, ktorí by bez projektu nikdy nechytali mužskú súťaž. Chlapci odchytali vyše tridsať zápasov v seniorskom hokeji. Keby nebol projekt, tak by boli chytali len v juniorskej súťaži, čo je obrovský rozdiel. Áno, súhlasím, výsledky v extralige neboli v tejto sezóne také, ako sme si predstavovali, na druhej strane podstatná je pre nás príprava na vrchol sezóny."

Až osem hokejistov z minuloročného kádra "dvadsiatky" sa môže predstaviť aj na tohtoročnom svetovom šampionáte juniorov. Jedným z nich je aj obranca Martin Fehérváry, legionár zo švédskeho HV 71. "Pre každého chalana, ktorý majstrovstvá sveta už absolvoval, to bola výborná skúsenosť. Myslím si, že týmito skúsenosťami môžeme pomôcť nielen ostatným hráčom, ale hlavne celému tímu," povedal pre web SZĽH Fehérváry, ktorý na nedeľňajšom večernom zraze chýbal, keďže zo Švédska priletel len v nedeľu v noci. Napriek tomu sa už v pondelok ráno hlásil v Piešťanoch, kde s tímom absolvoval aj prvú tréningovú jednotku. V nabitom harmonograme však bol priestor aspoň na chvíľu zastaviť sa doma: "Po dlhšom čase som znova na Slovensku. Chvíľu som bol už aj s rodinou, za čo som taktiež rád."

Miloš Fafrák zatiaľ na svetovom šampionáte do 20 rokov nehral, no vzhľadom na svoju bodovú produkciu v projekte HK Orange 20, by mohol patriť k oporám tímu: "Myslím si, že naša sila je hlavne v ofenzíve. Máme veľa útočníkov, ale aj na ostatných postoch je to dobré. Myslím si, že máme celkovo kvalitný tím a aj kolektív, a na tom chceme stavať."