Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

POZNÁME zostavu SR, ktorá nastúpi v pondelok proti Kanade

Na archívnej snímke tréner Craig Ramsay (vpravo) počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zverenci trénera Craiga Ramsayho chcú v pondelok večer proti hokejistom Kanady nadviazať na výborné výkony z úvodných dvoch vystúpení proti USA (4:1) a Fínsku (2:4) a uchmatnúť favoritovi nejaké body.

Košice 12. mája (TASR) - Aj tretí súper Slovenska v A-skupine domácich majstrovstiev sveta sa radí medzi favoritov na medaily. Zverenci trénera Craiga Ramsayho chcú proti hokejistom Kanady nadviazať na výborné výkony z úvodných dvoch vystúpení proti USA (4:1) a Fínsku (2:4) a uchmatnúť favoritom nejaké body. V stretnutí, ktoré sa hrá v pondelok o 20.15 h v košickej Steel Aréne, však nemôžu počítať so službami obrancu Mareka Ďalogu. Naopak, po chorobe je už k dispozícii útočník Libor Hudáček, do bránky sa postaví Patrik Rybár.

Pred pondelňajším duelom môže prísť aj k ďalším zmenám v zostave, prípadne premiešaniu útokov. "Pravdepodobne spravíme nejaké zmeny, ale ešte sa o tom bude rozprávať. Myslíme si, že dokážeme hrať s každým a už sme to aj ukázali," povedal tréner Ramsay. Realizačný tím by mal dopísať na súpisku Hudáčka, v prípade Dávida Bondru je to zatiaľ otázne. Ďaloga je totiž stále na pozorovaní a vedenie tímu uvažuje, že v prípade jeho konca na šampionáte by povolalo ďalšieho obrancu. "O zmenách sme zatiaľ debatovali len máličko, to si povieme až večer a možno až zajtra ráno. Najskôr musíme počkať, čo je s Marekom, uvidíme o pár dní. Zatiaľ je jasné len to, že proti Kanade budeme hrať so sedmičkou obrancov," povedal po nedeľňajšom popoludňajšom tréningu asistent trénera Róbert Petrovický. Pripravení nastúpiť sú aj útočník Adam Liška, ktorý má podvrtnutý malý kĺb na ruke, a obranca Erik Černák, ten utrpel tržnú ranu na hornej pere.



Tréneri sa zatiaľ nerozhodli ani o tom, na ktoré miesto zaradia Hudáčka, pôvodne s ním počítal do prvých dvoch formácií. "Libor je už pripravený, no je po chorobe a nebude to preňho jednoduché. Je to hráč, ktorý má svoju kvalitu. Nechceli sme, aby hral dva zápasy po sebe, preto sme ho nechali, aby ešte jeden deň potrénoval, zosilnel," povedal.

Slovákov čaká v pondelok tretí ťažký súper za štyri dni. Kanada prišla do Košíc so silným kádrom, v posledných dvoch dňoch ešte doplnila súpisku o útočníka Columbusu Blue Jackets Pierrea-Luca Duboisa a centra Colorada Avalanche Tysona Josta. V úvodnom zápase však "javorové listy" prehrali s Fínskom 1:3, ich jediný gól strelil Jonathan Marchessault. "Určite nie sú spokojní s tým, že prvý zápas prehrali. Dnes večer hrajú s Veľkou Britániou, pôjdeme sa na nich pozrieť. Myslím si, že sa už budú len zlepšovať, prišli im ďalší dvaja hráči. Je to kvalitný tím s hráčmi z NHL. Dnes si odpočinieme, zregenerujeme, pozrieme si zápas a rozoberieme nejaké veci a zajtra do toho pôjdeme s rovnakou vervou ako doteraz," dodal Petrovický.

Do bránky sa postaví opäť Rybár, ktorý vychytal triumf nad USA. "Nebola dohoda, že to bude takto. Rozhodlo sa o prvých dvoch zápasoch, aby sa vedelo, ako to pôjde a teraz je na mne, aby som išiel hrať s Kanadou. Uvidíme, ako to pôjde ďalej," povedal.

Vzájomná bilancia Slovenska s Kanadou je veľmi vyrovnaná. Súperi sa v histórii stretli dokopy 51-krát, pričom reprezentanti spod Tatier vyhrali 23 duelov, štyri sa skončili remízou a v 24 sa z víťazstva tešili "javorové listy". Strelecká bilancia naopak vyznieva pre Slovákov, ktorí strelili 161 gólov a inkasovali 150. Posledný vzájomný duel odohrali tímy v novembri 2016, na Nemeckom pohári v Augsburgu sa tešili z triumfu 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch Slováci. Šesť mesiacov predtým na MS v Petrohrade však prehrali vysoko 0:5. Posledný triumf na svetových šampionátoch zaznamenalo Slovensko nad Kanadou (4:3) vo štvrťfinále strieborných MS 2012 v Helsinkách.

"Videl som kúsok z ich zápasu s Fínmi a tí im toho príliš veľa nedovolili. No určite to bude náročný súper. Budeme bojovať, čo nám budú sily stačiť. Keď budeme hrať tak, ako sme hrali v prvom zápase proti Američanom, máme veľkú šancu uspieť," dodal útočník Róbert Lantoši.

Predpokladané zostavy:

Kanada: Murray - Montour, Chabot, Severson, Nurse, Stecher, Theodore, Fabbro - Stone, Strome, Marchessault - Reinhart, Couturier, Henrique - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Cirelli, Bertuzzi - Dubois, Just

Slovensko: Rybár - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Čajkovský, Fehérváry, Koch - Pánik, Krištof, Tatar - Nagy, Sukeľ, Studenič - Lantoši, Zigo, Daňo - Liška, Buc, Bondra - Hudáček