Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hokejový agent Marcel SAKÁČ: Šatan s Ramsayom urobili kusisko roboty

Hokejový agent Marcel Sakáč ml. v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Krátko pred odletom na tohtoročný draft NHL vo Vancouvri sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV zhovárali s hokejovým agentom Marcelom Sakáčom mladším.

Bratislava 21. júna (Teraz.sk) – Už tento víkend je na programe tohtoročný draft NHL. V posledných rokoch bol jeho pravidelnou súčasťou aj slovenský hokejový agent Marcel Sakáč ml., ktorý nebude chýbať ani na tom víkendovom v kanadskom Vancouvri. V televíznom štúdiu TABLET.TV sme sa s ním rozprávali aj o tom, aké šance pri výbere klubov z najprestížnejšej súťaže na svete dáva talentovaným slovenským hráčom, kto bude podľa neho draftovou jednotkou, ale aj to, o akých peniazoch sa dá hovoriť v súvislosti s jeho profesiou. Okrem toho sme v skratke prebrali i jeho hráčsku kariéru, počas ktorej sa stretol v jednom tíme s hviezdnym Paulom Kariyom a taktiež prezradil, či to mal vďaka slávnemu menu jednoduchšie ako ostatní, alebo mu bolo skôr na príťaž.

Počas vlaňajšieho draftu NHL sa šťastie usmialo na piatich hokejistov SR – obrancu Martina Fehérváryho (Washington, 2. kolo/ 46. miesto), útočníkov Martina Pospíšila (Calgary, 4./105.) a Miloša Romana (Calgary, 4. /122.) a brankárov Dávida Hrenáka (Los Angeles, 5. /144.) s Romanom Durným (Anaheim, 5./147.). Aké šance dáva slovenským nádejam Marcel Sakáč ml. tento rok? „V prvom rade treba povedať, že je veľmi dôležité, aby boli nejakí Slováci rok čo rok draftovaní. Robí to dobré meno nášmu hokeju a ide vlastne o akési odzrkadlenie práce, ktorá sa robí v rámci hokeja na Slovensku. Osobne si myslím, že Miro Šatan a tréner Ramsay urobil kus práce, veľký priestor dostávajú mladí hráči, čo tu nikdy predtým v takej miere nebolo. A práve to je podľa mňa jediná cesta, ako možno posúvať náš hokej ďalej. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, pozrime sa na Mariána Gáboríka alebo Maja Hossu, ktorí dostali v seniorských tímoch šancu už ako 16-17-roční a čo z nich napokon vyrástlo. Tento trend musíme opäť nastoliť. Práve v týchto rokoch sú totiž hráči zaujímaví pre draft, v dvadsiatich už môže byť neskoro. Čo sa týka tohtoročného draftu a šancí slovenských hokejistov súvislosti s ním, nerád by som bol v tomto smere konkrétny, ono sa to môže celé zvrtnúť úplne inak. Myslím si však, že traja-štyria slovenskí hokejisti by draftovaní byť mohli,“ rozhovoril sa Sakáč.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MARCELOM SAKÁČOM MLADŠÍM:



Počas májových MS na Slovensku sa v súvislosti s draftom 2019 najčastejšie skloňovali dve mená – Kappo Kakko, ktorý na šampionáte reprezentoval Fínsko, a Jack Hughes, ktorý pre zmenu hájil farby USA. A práve jeden z nich by sa mal stať tohtoročnou draftovou jednotkou. „Obidvaja sú fantastickí hokejisti, no typovo sú úplne rozdielni. Môj tip na draftovú jednotku je Hughes. Predsa len je to Američan a ide o severoamerickú súťaž. Mne osobne veľmi pripomína Patricka Kanea z Chicaga,“ zahral sa na proroka 47-ročný rodák z Bratislavy.

Sakáč sa na prácu hokejového agenta vrhol krátko po skončení hráčskej kariéry, pričom dnes má za sebou už viac než 15-ročnú prax. V prípade kontraktov, ktoré vybavujú špičkoví futbaloví agenti spod Tatier, ako sú Juraj Vengloš alebo Karol Csontó, sa dá hovoriť o miliónových sumách, a tak nás zaujímalo, či to je tak aj pri hokeji? „To zasa nie, futbal je predsa len trochu niekde inde. Na druhej strane, ak si zoberieme špičkových slovenských hokejistov z nedávnej minulosti, ktorých generácia pomaly končí, tak by sme sa mohli baviť aj o vyšších sumách. V súčasnej dobe však môžeme zatiaľ hovoriť o tom, že talenty pod Tatrami sú, len im treba dať priestor. Myslím si, že potom budeme mať opäť hokejistov, ktorí budú patriť k najlepším v NHL,“ pokračoval Sakáč.

Kariya nad všetkými vynikal


Marcel začínal s hokejom v bratislavskom Slovane, no v pomerne mladom veku sa rozhodol skúsiť šťastie v zámorí. Aj vďaka tomu sa v sezóne 1991/92 stretol v tíme Penticton Panthers pôsobiacom British Columbia Hockey League (BCHL) s Kanaďanom Paulom Kariyom, ktorý sa neskôr vypracoval na hviezdu NHL. „Najmä vďaka nemu a Brendanovi Morrisonovi som tam zažil dve veľmi vydarené sezóny. S nimi to bolo vážne o čosi jednoduchšie. Kariya už vtedy nad všetkými vyčnieval. Svedčí o tom aj fakt, že už ako šestnásťročný reprezentoval Kanadu na MS do 20 rokov, kde hral po boku ďalšej neskoršej hviezdy Erica Lindrosa. On bol skutočne niekde inde v porovnaní s jeho rovesníkmi, bol to geniálny hráč. Potom to dokázal aj v NHL, kde dlhé roky ťahal Anaheim a začlenil sa k lídrom celej súťaže. Absolútne ho nelimitovalo, že bol nižší a subtílnejší, pretože to kompenzoval vynikajúcim korčuľovaním, prehľadom, streľbou a prihrávkami. V skratke, bol to komplexný hokejista, čo ho katapultovala medzi superstar NHL,“ vrátil sa myšlienkami bezmála tri desaťročia dozadu Sakáč.

Marcel Sakáč starší patril svojho času k najlepším československým brankárom. Na konte má dva tituly majstra sveta (1972 a 1977) a taktiež sa môže pýšiť tromi titulmi majstra Československa (s Jihlavou 1968/69 a 1969/70 a Slovanom 1978/79). Mal to jeho syn vďaka slávnemu menu počas hráčskej kariéry ľahšie alebo práve? „Predovšetkým musím povedať, že som vďačný aj hrdý na to, ako sa volám a nemyslím si, že by mi bolo moje meno niekedy na obtiaž. Na druhej strane je pravda, že veľa ľudí či trénerov sa ma snažilo s otcom porovnávať, keďže bol dvojnásobný majster sveta a viacnásobný majster Československa. Vždy som im však tvrdil, že on bol brankár, kým ja som útočník a porovnávanie teda nie je na mieste,“ uzavrel s úsmevom Marcel Sakáč mladší.