Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Holanďania majú postup vo vrecku, De Boer: Môžeme zdolať každého

Rakúsky futbalista Martin Hinteregger (vpravo) bojuje o loptu s Georginiom Wijnaldumom z Holandska počas zápasu v základnej C-skupiny Holandsko - Rakúsko na ME vo futbale 17. júna 2021 v Amsterdame. Foto: TASR/AP

"Oranjes" potvrdili v skupine pozíciu favorita, k trojbodovému zápisu proti Rakúsku ich už v 11. minúte nasmerovala premenená penalta Memphisa Depaya po faule Davida Alabau na Denzela Dumfriesa.

Amsterdam/Bukurešť 18. júna (TASR) - Futbalisti Holandska si v predstihu zabezpečili postup do osemfinále EURO 2020. Po triumfe v prvom dueli nad Ukrajinou 3:2 si vo štvrtok v Amsterdame poradili s Rakúskom 2:0 a už ich nik nemôže zosadiť z prvej priečky v C-skupine. Trojbodové tímy Rakúsko a Ukrajinu čaká v pondelok v Bukurešti priamy súboj o druhú priečku v tabuľke.

"Oranjes" potvrdili v skupine pozíciu favorita, k trojbodovému zápisu proti Rakúsku ich už v 11. minúte nasmerovala premenená penalta Memphisa Depaya po faule Davida Alabau na Denzela Dumfriesa. Práve Dumfries v druhom polčase zaznamenal svoj druhý gól na šampionáte a poistil náskok svojho tímu. Holandský kouč Frank de Boer netajil spokojnosť a naznačil, že jeho tím má na turnaji vysoké ambície: "Viem, že keď hráme na hranici našich možností, môžeme zdolať akéhokoľvek súpera. Nebudem hovoriť o tom, kam až by sme sa mohli dostať. Ideme od zápasu k zápasu a uvidíme, na čo to bude stačiť."

Na Holanďanov čaká na záver skupiny zápas so zatiaľ bezbodovým outsiderom skupiny Severným Macedónskom a De Boer si bez rizika môže dovoliť nechať oddychovať opory. Je totiž jasné, že 27. júna jeho mužstvo čaká v Budapešti osemfinálový súboj proti jednému z mužstiev z tretích priečok. "Musíme sa ešte rozhodnúť, ako pristúpime k poslednému duelu. Či budeme ešte pracovať na našom systéme a zlepšovať ho v ostrom stretnutí, alebo dáme niektorým hráčom extra čas na oddych," povedal holandský kormidelník, ktorého zverenci si preferované rozostavenie 3-5-2 osvojili a zatiaľ na šampionáte nezakopli.

Rozhodca Orel Grinfeeld využíva systém VAR počas zápasu v základnej C-skupiny Holandsko - Rakúsko na ME vo futbale 17. júna 2021 v Amsterdame.
Foto: TASR/AP


Rakúšania sa bez suspendovaného Marka Arnautoviča o prekvapenie na ihrisku favorita nepostarali, stále však živia nádej na postup. "Vedeli sme, že Holandsko má silný tím a nepodarilo sa nám ich zaskočiť. Vo finálnej fáze sme nehrali podľa našich predstáv. Za jedenástku beriem plnú zodpovednosť, naozaj ma to veľmi mrzí. Som však hrdý na náš tím. Teraz ideme do Bukurešti s cieľom zdolať Ukrajinu a pokračovať na šampionáte," vyhlásil kapitán Alaba. Tréner Franco Foda verí, že duel s Ukrajinou nebude pre jeho mužstvo posledný na ME 2020: "Stále to máme všetko vo vlastných rukách. V rozhodujúcom dueli si musíme vypracovať viac šancí ako proti Holandsku a najmä ich premeniť." Rakúšania potrebujú Ukrajinu zdolať, aby skončili na druhom mieste a mali istotu postupu. V prípade remízy budú mať na konte štyri body a dúfať v postup z tretej priečky.

Hráči Holandska oslavujú po konci zápasu víťazstvo v základnej C-skupiny Holandsko - Rakúsko na ME vo futbale 17. júna 2021 v Amsterdame.
Foto: TASR/AP


Ukrajina sa udržala v hre o vyraďovačku triumfom nad Severným Macedónskom 2:1. Gólmi už v prvom polčase ho zariadili Andrij Jarmolenko a Roman Jaremčuk, ktorí skórovali aj proti Holandsku a obaja majú na šampionáte na konte po dva presné zásahy. Vyrovnali ukrajinské maximum kouča Andrija Ševčenka, ktorý sa dvakrát presadil na EURO 2012. "Sme spokojní a kratučko sa môžeme tešiť. Od zajtra sa však už musíme sústrediť na jedinú vec - aby sme uspeli v rozhodujúcom zápase," vyhlásil bezprostredne po stretnutí Jarmolenko.

Severní Macedónci nevystúpili z tieňa outsidera skupiny, o ich jediný zásah sa vo štvrtok postaral v druhom polčase Ezgjan Alioski: "Možno sme mohli ešte viac útočiť a tvrdšie bojovať o body. Už v prvom polčase sme však dvakrát inkasovali a potom je už ťažké otáčať zápas proti kvalitnému súperovi."