Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Holanďania sú blízko k prvenstvu v skupine, Wales musí zdolať Poľsko

Na snímke poľský futbalista Robert Lewandowski (vľavo) a holandský futbalista Virgil van Dijk sa zdravia na konci zápasu 5. kola A-divízie 4. skupiny Ligy národov Francúzsko - Rakúsko 22. septembra 2022 vo Varšave. Holandsko zvíťazilo nad Poľskom 2:0. Foto: TASR - AP

Poliaci sa vyhnú zostupu, ak neprehrajú vo Walese.

Varšava 23. septembra (TASR) - Futbalisti Holandska sú blízko k postupu na finálový turnaj Ligy národov. Vo štvrtok potvrdili post lídra 4. skupiny A-divízie víťazstvom vo Varšave nad domácim Poľskom 2:0 a z prvej priečky by ich mohla zosadiť iba prehra o viac ako dva góly v záverečnom domácom stretnutí s Belgickom v nedeľu. Poliaci sa vyhnú zostupu, ak neprehrajú vo Walese.

"Bol to pre nás náročný test. Som však veľmi spokojný s hrou, akou sme sa tu prezentovali. Neinkasovať gól proti hráčom ako sú Lewandowski či Milik, to je fajn," povedal po dueli v Poľsku holandský kormidelník Louis van Gaal. V jeho zostave debutoval v bránke už 38-ročný Remko Pasveer z Ajaxu Amsterdam a pri svojej reprezentačnej premiére si udržal čisté konto. Hostia otvorili skóre po štrnástich minútach, keď sa na pravej strane uvoľnil Steven Berghuis, poslal prízemnú prihrávku do malého vápna a Cody Gakpo už len usmernil strelu do odkrytej bránky. Poľsko si vypracovalo jednu z mála šancí v 53. minúte, ale Piotr Zielinski zblízka minul. O sedem minút prišiel trest a po ďalšej peknej akcii Holandska, tentokrát z ľavej strany, poistil triumf "oranjes" Steven Bergwijn.

Poliaci domácich fanúšikov výkonom sklamali. "Bola to dnes z našej strany bezmocnosť," priznal kanonier Robert Lewandowski. "Chýbal nám nápad a druhý gól nás zrazil na kolená. Holanďania majú skúsenosti a kvalitu a ukázali to aj v tomto stretnutí." Poliaci sú momentálne na tretej priečke so štyrmi bodmi a ak nechcú spadnúť do B-divízie, v nedeľu musia získať aspoň bod v Cardiffe proti domácemu Walesu. "Pozitívne je, že to máme stále vo vlastných rukách," tvrdí tréner Poľska Czeslaw Michniewicz.

Belgičania ešte živia teoretickú nádej na prvé miesto v skupine vďaka triumfu nad Walesom 2:1. Už v prvom polčase sa na o to na bruselskom štadióne postarali gólovo Kevin De Bruyne a Michy Batshuayi, obaja si pripísali na konto aj po jednej asistencii. "V prvom polčase predviedli hráči presne to, čo som od nich žiadal. V druhom sme už pod dojmom dvojgólového náskoku poľavili a to by nemalo stávať," uviedol belgický kouč Roberto Martinez, ktorého potešil debut oba 18-ročného obrancu Zena Debasta z Anderlechtu: "Veľmi na mňa zapôsobil. Nemyslím si, že som niekedy videl hráča, ktorý by debutoval vo veku 18 rokov lepšie ako on. Pozeral som sa naňho a hovoril si, že toto nemôže byť jeho prvý zápas v reprezentácii..."

Wales potrebuje v nedeľu doma zdolať Poľsko, aby sa zachránil v elitnej divízii. "Prehrali sme, ale ukázali sme bojovného ducha a to si musíme zobrať do ďalšieho stretnutia. Dal som síce gól, ale dôležitejšie by boli body pre náš tím. Belgicko je doma vždy veľmi náročný súper," zhodnotil pre portál uefa.com waleský útočník Kieffer Moore.



Tabuľka 4. skupiny A-divízie:

1. Holandsko 5 4 1 0 13:6 13

2. Belgicko 5 3 1 1 11:7 10

3. Poľsko 5 1 1 3 5:12 4

4. Wales 5 0 1 4 6:10 1