Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Holanďania zažehnali Van Gaalove obavy a balia sa do Kataru

Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Louis van Gaal na invalidnom vozíku sleduje kvalifikačný zápas G-skupiny Holandsko - Nórsko o postup na MS 2022 vo futbale 16. novembra 2021 v Rotterdame. Foto: TASR/AP

Nórsko skončilo až na tretej priečke a nezahrá si ani baráž.

Rotterdam 17. novembra (TASR) - Futbalisti Holandska sa po ôsmich rokoch vrátia na záverečný turnaj majstrovstiev sveta. Miestenku do Kataru 2022 si zabezpečili v posledný hrací deň skupinovej fázy európskej kvalifikácie víťazstvom nad Nórmi 2:0. Do Ruska 2018 sa Holanďania neprebojovali, na dvoch šampionátoch predtým (2010, 2014) získali strieborné a bronzové medaily.

"Oranjes" disponovali pred utorňajším rozuzlením G-skupiny dvojbodovým náskokom pred dvojicou najbližších prenasledovateľov. V priamej konfrontácii s Nórmi im stačila remíza. Turci ich v prípade rovnosti bodov mohli predstihnúť len v teoretickej rovine, keďže mali podstatne horšie skóre. V Rotterdame zažehnali akékoľvek pochybnosti gólmi v závere duelu Steven Bergwijn a Memphis Depay. Holandsko obsadilo prvé miesto o dva body pred Tureckom, ktoré zvíťazilo v Čiernej Hore 2:1 a zabojuje v play off.

Nórsko skončilo až na tretej priečke a nezahrá si ani baráž. V rozhodujúcom súboji doplatilo na absenciu zraneného kanoniera Erlinga Brauta Haalanda, ale aj na vlažný výkon v ofenzíve. Vyslalo len dve strely, obe v druhom polčase a ani jednu do priestoru bránky. Celkovo však duelu chýbali výraznejšie momenty, ani jeden tím sa príliš nepúšťal do útočenia. Vynikol jedine Bergwijn na pravom krídle, prvý zásah dal a na druhý prihral Depayovi, ktorý sa s dvanástimi gólmi stal spoločne s anglickým kapitánom Harrym Kaneom najlepším strelcom kvalifikácie. "Bol to zápas plný emócií. Na trávniku sme nechali všetko a ideme do Kataru," povedal Depay.

Zverencom Louisa Van Gaala sa neprihodil kolaps z víkendu, keď v Čiernej Hore stratili dvojgólový náskok a iba remizovali 2:2. "Nóri zostali verní svojmu hernému plánu, boli veľmi kompaktní. Po skúsenostiach z Čiernej Hory som sa obával, ako to môže dopadnúť, ale tentoraz sme celé stretnutie udržali pod kontrolou," povedal Van Gaal, ktorý v lete započal svoju tretiu anabázu na lavičke národného mužstva. Druhý angažmán ukončil po víťazstve v zápase o tretie miesto na MS 2014.

Sedemdesiatročný tréner sledoval utorňajší duel na vozíčku na tribúne štadióna De Kuip po tom, ako v nedeľu spadol z bicykla. Hralo sa za zatvorenými dverami, v Holandsku začal minulý týždeň opäť platiť čiastočný lockdown z dôvodu pandémie koronavírusu. "Veľmi ma mrzelo, že kouč bol len v hľadisku a že fanúšikovia tam neboli vôbec. Neviem sa však dočkať majstrovstiev sveta. Dosiahli sme solídne víťazstvo, súpera sme nepustili takmer k ničomu. Sú veci, ktoré by sme mali zlepšiť, no výsledok bol najpodstatnejší. Ideme do Kataru," vyhlásil holandský kapitán Virgil van Dijk pre televíziu NOS.