Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Rasistické pokriky na holandských hráčov potvrdila aj UEFA

Foto: TASR/AP

Ak podľa poľskej ministerky športu Joanny Muchovej prišlo k nejakým negatívnym pokrikom, bolo to z tábora holandských priaznivcov.

Varšava 8. júna (TASR) - Holandskú futbalovú reprezentáciu privítali fanúšikovia v Poľsku "pozitívne" a "v dobrej atmosfére". Informovali o tom organizátori turnaja EURO 2012, ktorý sa uskutoční od 8. júna do 1. júla v Poľsku a na Ukrajine. Tieto tvrdenia sú však v rozpore s so sťažnosťami kapitána holandského tímu, podľa ktorého počas otvoreného tréningu v Krakove vydávali priaznivci smerom k hráčom tmavej pleti zvuky pripomínajúce opicu. Európska futbalová únia (UEFA) v piatok priznala, že incident sa na štadióne Wisly Krakov skutočne stal.

"Všetci zdôrazňujú skutočnosť, že prijatie bolo pozitívne. Bolo tam približne 24.000 ľudí, ktorí reagovali veľmi dobre. Atmosféra bola mimoriadne dobrá," uviedol za vedenie spoluorganizátorov podujatia Marcin Herra.

Ak podľa ministerky športu Joanny Muchovej prišlo k nejakým negatívnym pokrikom, bolo to z tábora holandských priaznivcov. Kapitán "Oranjes" Mark van Bommel uviedol pre periodikum De Telegraaf, že nebude tolerovať "rasistické narážky" a požiada rozhodcu, aby proti nim zasiahol. Podľa jeho slov vydávali diváci počas stredajšieho otvoreného tréningu v Krakove na adresu hráčov tmavej pleti opičie zvuky.

Európska futbalová únia (UEFA) potvrdila v deň otváracieho zápasu EURO 2012, že poľskí fanúšikovia si na stredajšom verejnom tréningu holandskej reprezentácie neodpustili rasistické prejavy. „Pokiaľ by aj na ďalších tréningoch došlo k takémuto správaniu, bude UEFA uvažovať o opatreniach na ochranu hráčov,“ píše sa vo vyhlásení. Holandská futbalová asosciácia zatiaľ oficiálne nepodala podnet na prešetrenie incidentu orgánmi európskej strešnej organizácie.

Na nebezpečenstvo rasizmu upozorňoval v dokumente odvysielanom na stanici BBC aj bývalý anglický reprezentant Sol Campbell. Ten odporučil fanúšikom zostať doma a necestovať do dejísk európskeho šampionátu.