Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Šport

Horná získala vo Västerase na ME striebro v trojboji

Bez popisu Foto: Facebook

Horná sa predstavila v hmotnostnej kategórii do 69 kg. Po bronzovom umiestnení na septembrových MS dosiahla ďalší cenný úspech.

Västeras 12. decembra (TASR) - Slovenská reprezentantka Ivana Horná získala na majstrovstvách Európy EPF v klasickom silovom trojboji vo švédskom meste Västeras striebornú medailu v trojboji za výkon 505 kg.

Horná sa predstavila v hmotnostnej kategórii do 69 kg. Po bronzovom umiestnení na septembrových MS dosiahla ďalší cenný úspech, k troch zlatým medailám z ME pridala tretie striebro. Darilo sa jej aj v jednotlivých disciplínach, v drepe získala bronz za 180 kg a strieborné kovy pridala v tlaku na lavičke za 105 kg a mŕtvy ťah 220 kg. Zároveň vytvorila štyri nové národné rekordy, keď zlepšila svoje výkony z domácich súťaží. Triumfovala francúzska reprezentantka Prescillia Bavoilová s výkonom 548 kg v trojboji (svetový rekord), v drepe zvíťazila za 205,5 kg (svetový rekord), v tlaku na lavičke 112,5 kg a v mŕtvom ťahu 230 kg (európsky rekord.).

"Absolvovala som v tomto roku svoj štvrtý medzinárodný šampionát v priebehu piatich mesiacov. S výkonom som veľmi spokojná, nakoľko som mala veľmi krátky čas na prípravu, keďže presne mesiac predtým som štartovala na MS v silovom trojboji v dresoch v Nórsku. Získala som už tretíkrát titul vicemajsterky Európy v klasickom silovom trojboji a konečne som prekonala hranicu 500 kg v trojboji. Je to najväčší trojboj medzi ženami na Slovensku vôbec, bez rozdielu hmotnosti," povedala Horná, ktorú na súťaži viedol jej tréner, otec Ladislav: "Súťaž prebiehala bez problémov, nakoľko som už skúsená pretekárka. Organizácia bola perfektná, vidno, že si organizátori dali záležať. Taktiež atmosféra bola skvelá, súťaž som si užívala," uviedla v tlačovej správe Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja.

"Ivane sa tento rok veľmi darilo. Jej výsledky sú výborné a je vidieť, ako rastie svetová konkurencia. To, čo stačilo pred rokmi na titul, dnes nemusí stačiť do prvej desiatky. Som rád, že okúsila aj dresy a uspela. Tam sú totiž otvorené dvere na prestížne Svetové hry. Týmto švédskym šampionátom sme ukončili veľmi úspešný rok, ktorý sa spočiatku vyvíjal veľmi nesmelo a nevedeli sme, či sa vlastne bude súťažiť, najmä či budú ME a MS," povedal Pavol Kovalčík, viceprezident pre silový trojboj SAFKST.