Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Horvat dal prvý gól za Islanders, tlieskali mu postojačky

Hokejista New Yorku Islanders Bo Horvat (uprostred) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL New York Islanders - Seattle Kraken v Elmonte v utorok 7. februára 2023. Foto: TASR - AP

Kanadský hokejista skóroval v domácej premiére za nový tím, keď spečatil víťazstvo 4:0 nad Seattlom.

New York 8. februára (TASR) - Udalosťou noci v zámorskej NHL bol prvý gól Bo Horvata v drese New Yorku Islanders. Kanadský hokejista skóroval v domácej premiére za nový tím, keď spečatil víťazstvo 4:0 nad Seattlom.

Horvat, ktorý prišiel na Long Island 30. januára výmenou z Vancouveru, sa strelecky presadil vo svojom druhom zápase za "ostrovanov". V 26. minúte ho našiel spoluhráč Matt Barzal voľného pred súperovou bránkou a 27-ročný center trafil z prvej presne pod hornú žŕdku. "Nebudem klamať - bol to parádny pocit. Spadlo zo mňa bremeno. Je to o to krajšie, že som skóroval pred domácim publikom. Navyše sa nám podarilo zvíťaziť, takže je to ešte sladšie," tešil sa Horvat po svojom 32. góle v sezóne.

Za presný zásah a predvedený výkon si vyslúžil ovácie postojačky. Diváci v UBS Arene mu tlieskali a skandovali jeho meno. Horvat si na striedačke tento moment naplno vychutnával. "Bolo to neuveriteľné. Vďaka, chlapci. Bolo to niečo špeciálne, úžasné. Som šťastný, že som mohol prispieť k víťazstvu, ktorým sme potešili našich fanúšikov," citoval Horvata US Times Post.

Generálny manažér klubu Lou Lamoriello verí, že práve bývalý kapitán Canucks je ten muž, ktorý pomôže Islanders k postupu do play off. Newyorčania sa vlani nedokázali prebojovať do vyraďovačky a momentálne figurujú v tabuľke Východnej konferencie na deviatom mieste. Bodovo sú však na tom rovnako ako Pittsburgh, ktorý si drží druhú voľnú kartu do play off. Lamoriello neváhal a krátko po výmene dal novej posile lukratívny osemročný kontrakt s priemerným ročným zárobkom 8,5 milióna dolárov.

Islanders našli v zápase proti Seattlu aj ďalších nových strelcov, premiérový gól v profilige dal obranca Samuel Bolduc a skóroval aj ďalší nováčik Simon Holmström. "Po góle som bol najprv trochu prekvapený, potom som si uvedomil, čo sa mi podarilo. Je to niečo, na čo nikdy nezabudnem," povedal Bolduc o svojom prvom presnom zásahu v NHL. Ďalší zápas odohrajú "ostrovania" proti Vancouveru, bývalému Horvatovmu klubu.

O víťazstve Pittsburghu nad Coloradom (2:1 pp) rozhodol vo štvrtej minúte predĺženia domáci Kris Letang. Skúsený obranca skóroval počas avizovaného vylúčenia na lapačkovú stranu po prihrávke od Sidneyho Crosbyho a strelil víťazný gól v predĺžení už v druhom za uplynulé štyri zápasy. Ešte pred All Star víkendom rozhodol v extra čase duel s Floridou (7:6 pp), v ktorom sa vrátil do zostavy Penguins po zranení v dolnej časti tela. "Je to preňho výborné a rovnako aj pre celý náš tím. 'Tanger' má vždy ťažšiu prvú polovicu sezóny a keď strelí takýto dôležitý gól, vždy sa potom rozbehne a zároveň to nakopne mužstvo," uviedol pre nhl.com na adresu Letanga tréner "tučniakov" Mike Sullivan.

Letang dosiahol jubilejný desiaty gól v predĺžení v profiligovej kariére. Stal sa iba štvrtým hráčom Penguins, ktorý strelil dvojciferný počet gólov v extra čase, napodobnil Sidneyho Crosbyho (19), Jevgenija Malkina (13) a Maria Lemieuxa (11). V celej histórii NHL ich z obrancov dali viac len Brent Burns (16) a Scott Niedermayer (13).

Jediný gól Avalanche strelil Nathan MacKinnon, ktorý otvoril skóre v 11. minúte. Bol to pre neho už 51. otvárací gól v NHL a v klubových tabuľkách sa ním posunul na štvrté miesto, keď sa osamostatnil od legendárneho slovenského útočníka Petra Šťastného (50). Viac otváracích gólov v zápasoch strelili v drese Colorada Avalanche/Quebec Nordiques len Joe Sakic (117), Milan Hejduk (66) a Michel Goulet (53).