Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hrdina Tottenhamu Bergwijn: Je to ako prežívať detský sen

Na snímke vpravo holandský stredopoliar Tottenhamu Stevena Bergwijn strieľa svoj druhý gól a tretí mužstva v dohrávke 17. kola anglickej Premier League vo futbale Leicester City - Tottenham Hotspur 2:3 v stredu 19. januára 2022. Foto: TASR/AP

Tottenham sa vďaka triumfu posunul na 5. miesto tabuľky, o bod pred svojho mestského rivala Arsenal a navyše odohral o zápas menej.

Londýn 20. januára (TASR) - Ešte pred pár dňami bol na odchode do rodného Amsterdamu, no po stredajšom večere je všetko inak. Steven Bergwijn je nový hrdina Tottenhamu po tom, čo v nadstavenom čase zariadil dvoma gólmi obrat a triumf na pôde Leicestru City 3:2.

Dvadsaťosemročný krídelník prišiel do londýnskeho klubu počas sezóny 2019/20 ako veľký talent za 30 miliónov z PSV Eindhoven, no nikdy sa nepresadil do základu. V uplynulom ročníku dal len jediný gól a aj v prebiehajúcej mal do stredy na konte len jeden v Ligovom pohári. Aj preto sa už dlhšie hovorilo o jeho odchode a horúci kandidát Ajax dokonca poslal Spurs aj ponuku na 18 miliónov.

Bergwijn nenastúpil v základe ani v súboji s Leicestrom, na ihrisko sa dostal až v 79. minúte, ale aj minimálna minutáž mu stačila na to, aby sa stal hrdinom. V piatej minúte nadstaveného času najprv dorazil do siete odrazenú loptu a o necelú minútu a pol premenil nájazd na brankára po parádnej prihrávke Harryho Kane za obranu.
Na archívnej snímke zo 4. augusta 2021 futbalista Chelsea Londýn Hakim Ziyech (vľavo) a hráč Tottenhamu Steven Bergwijn bojujú o loptu v prípravnom zápase Chelsea Londýn - Totthenham v Londýne v stredu.
Foto: TASR/AP

"Je to fantastické. Je snom každého chlapca otočiť takýto zápas," tešil sa nadšený Bergwijn. Jeho góly sa navyše zapíšu do histórie, keďže Tottenhamu prehrával ešte v 94 minúte a 52 sekunde a tak dosiahol najneskorší obrat v histórii Premier League. Predchádzajúci rekord držali hráči Manchestru City (91:14 min), keď v máji 2012 otočili zápas s Queens Park Rangers a zabezpečili si titul. "Fanúšikovia mali fantastický deň. Dal som dva góly, som šťastný. Tréner mi povedal, aby som vybehol na ihrisko a robil problémy obrancom, držal sa pri Kaneovi a dal góly," citovala ho ESPN.

Tottenham sa vďaka triumfu posunul na 5. miesto tabuľky, o bod pred svojho mestského rivala Arsenal a navyše odohral o zápas menej. Oproti tretej Chelsea, ktorá má o osem bodov viac, má dokonca štyri stretnutia k dobru. "Dnes to bol masívny zápas a navyše teraz ich máme ešte niekoľko k dobru. Preto musíme v každom z nich drieť a dobre sa na ne pripraviť," povedal.

Bergwijn výkon potešil aj trénera Antonia Conteho, ktorý povedal, že holandský reprezentant figuruje v jeho plánoch aj po januárovom prestupovom období. "Keď sa ma v minulosti niekto pýtal na Stevena, povedal som, že podľa mňa je dôležitý hráč, pretože v tíme nemáme veľa kreatívnych hráčov. Je veľmi dobrý v situáciách jeden na jedného, vie hrať aj na poste hrotového útočníka aj klasickú desiatku," uviedol s tým, že keď sa chce tím zlepšiť, nemôže hráčov predávať, ale práve naopak, v januári by sa mal ešte posilniť.

Conteho zverenci natiahli ligovú sériu bez prehry na deväť zápasov, až šesť z nich vyhrali a štverajú sa hore tabuľkou: "Myslím si, že to bol úžasný zápas, nezaslúžili sme si prehrať a ani remizovať, pretože sme si vytvorili množstvo šancí a veľakrát sme mali smolu. No moji hráči ukázali v závere skvelú túžbu vyhrať. Ukázali, že my sa nevzdávame, nikdy a bojujeme až do konca. To musí byť naša filozofia."

Spurs boli v akcii prvýkrát od 1. januára, pre Leicester to bol prvý ligový zápas od 28. decembra. Jeho tréner Brendan Rodgers bol po stretnutí veľmi kritický najmä na Youriho Tielemansa, ktorý ihneď po rozohrávke po góle na 2:2 hlúpo stratil loptu. "Nemyslím si, že Tottenham vyhral zápas, my sme im tie tri body darovali. Dnes sme mali skvelú šancu, ale nedotiahli sme to do konca. Som veľmi sklamaný. Posledných 90 sekúnd zničilo celých 93 minútu dobrej práce. Po tom výkope to bolo naozaj veľmi, veľmi naivné," povedal.

V druhom zápase vyhral Manchester United na pôde Brentfordu 3:1 a pripísal si dôležité tri body v boji o prvú šestku. Dotiahol sa Arsenal, no odohral o duel viac. V stredajšom súboji boli zverenci Ralfa Rangnicka radi, že po prvom polčase neprehrávali, no v druhom dokázali duel otočiť na svoju stranu. Desať minút po zmene strán ich poslal do vedenia svojím premiérovým gólom v Premier League Anthony Elanga a o sedem ďalších prišla dôležitá poistka z kopačky Masona Greenwooda. V 77. minúte definitívne rozhodol Marcus Rashford a domáci Ivan Toney v závere už len skorigoval.

Víťazný duel nedohral do konca Cristiano Ronaldo, ktorý bol po vystriedaní v 71. minúte za Rashforda zjavne znechutený a pri odchode z ihriska rozhadzoval rukami. "Je to normálne, útočník chce skórovať. No vrátil sa po menšom zranení a je dôležité nezabúdať, že nás čaká ďalší zápas," povedal Rangnick. Ronaldo nehral predchádzajúce dva duely pre poranenie stehna.

"Červených diablov" opäť podržal brankár David de Gea, ktorý predviedol v prvom polčase tri skvelé zákroky a udržal bezgólový stav. "Sme najmenší klub v Premier League, Manchester United najväčší. V prvom polčase sme ich ničili, ani si neškrtli. Mali neuveriteľné šťastie," povedal tréner Brentfordu Thomas Frank.