Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hudáčka namotivovali spoluhráči z Örebra, potvrdil povesť šoumena

Na snímke brankár Július Hudáček (Slovensko) chytá puk do lapačky v zápase Euro Hockey Challenge Slovensko - Švédsko 4. apríla 2015 v Bratislave. Slovenská hokejová reprezentácia nastúpila na druhý zápas v príprave na májový šampionát v Prahe a Ostrave, keď v Bratislave privítala v rámci Euro Hockey Challenge opäť výber Švédska. Foto: TASR/Martin Baumann

Svojím výkonom v dueli so Švédskom si Hudáček zvýšil šance, že si konečne zachytá na šampionáte.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Július Hudáček bol hlavným hrdinom sobotňajšieho prípravného duelu so Švédskom. Brankár Örebra sa v zápase blysol niekoľkými parádnymi zákrokmi, z 35 súperových striel inkasoval iba raz a mal tak leví podiel na víťazstve slovenských hokejistov v pomere 3:1.

Na snímke druhý sprava prekonaný Július Hudáček, druhý zľava obranca Ivan Baranka (obaja Slovensko), vľavo radujúci sa Daniel Viksten a vpravo Martin Johansson (obaja Švédsko) v zápase Euro Hockey Challenge Slovensko - Švédsko 4. apríla 2015 v Bratislave. Slovenská hokejová reprezentácia nastúpila na druhý zápas v príprave na májový šampionát v Prahe a Ostrave, keď v Bratislave privítala v rámci Euro Hockey Challenge opäť výber Švédska.
Foto: TASR/Martin Baumann

Hudáček podržal svoje mužstvo najmä v prvej tretine, keď domáci nestíhali zachytávať švédske útoky a dostali sa chvíľami pod drvivý tlak. "V úvode sme nehrali dobre, nekorčuľovali sme s nimi, súper si vypracoval strašne veľa šancí. Švédi dokázali za tri sekundy prejsť z vlastného obranného pásma až do útočného. Robili sme zbytočné chyby, keď sme sa konečne dostali k puku, tak sme sa ho snažili iba vyhodiť von. V prestávke sme si ale povedali, že hokej sa dá hrať aj inak. Zlepšili sme pohyb, začali korčuľovať a od druhej tretiny bol už zápas vyrovnaný. Som veľmi rád, že sme tento náročný duel vyhrali," spokojne konštatoval 26-ročný brankár.

Celý zápas z neho vyžarovala energia, pokojným riešením situácií dodával spoluhráčom sebavedomie. Aj ten jediný gól, ktorý inkasoval, bol z kategórie smolných, keď puk nešťastne tečoval spoluhráč Tomáš Marcinko. "Brankár musí vždy v prvej polovici duelu mužstvo podržať. Spoluhráči sa potom pridajú a hneď hrajú ináč, sebavedomejšie," tvrdí Hudáček. Ten sa proti severanom cítil ako ryba vo vode. Všetkých protihráčov dobre poznal z pôsobenia v SHL, v súperovom tíme mal až štyroch klubových spoluhráčov - obrancov Johana Motina, Viktora Ekboma a útočníkov Daniela Vikstena a Martina Johanssona. "Včera večer som ich bol pozrieť na hotelovej izbe. Všetci boli poriadne 'nabudení'. Som rád, že ani jeden z nich mi nedal gól. Tá debata so spoluhráčmi mi zrejme dodala potrebnú energiu a pokoj," usmieval sa Hudáček, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu na slovenskej strane.

Pozrite si fotogalériu zo zápasu:


Bývalý brankár Košíc priznal, že proti "trom korunkám" cítil zvýšenú motiváciu. "Asi mi vyhovuje švédsky štýl hokeja. Všetkých hráčov poznám, väčšina hráva v SHL, aj tí dvaja z KHL proti mne predtým nastupovali vo švédskej lige. Ale na druhej strane, aj oni poznajú mňa," podotkol Hudáček. Víťazstvo nad severanmi má podľa neho svoju cenu: "Švédi majú síce v kádri veľa neznámych mien, ale sú to najlepší chlapci, ktorí hrajú v SHL. A všetko sú to veľmi dobrí korčuliari."

Jeho najjagavejší moment prišiel v druhej tretine, keď za stavu 2:1 predviedol zákrok z ríše snov. Dorážajúci Sandberg mal pred sebou úplne odkrytú bránku, no Hudáček sa z posledných chvíľ vrhol po puku a hokejkou spred bránkovej čiary zázračne vyrazil takmer istý gól. "Bolo to fakt iba šťastie, že ma hráč trafil dvakrát do hokejky. Pri prvom zákroku sa mi povolil chránič, bol som teoreticky 'holý'. Snažil som sa iba hodiť po puku a zachrániť ho pred čiarou," okomentoval situáciu.



Hudáček po zápase nezaprel povesť šoumena. Vrátil sa na ľad a aplaudujúcich fanúšikov pobavil, keď si sadol na bránku a následne predviedol kotrmelec. "Nijako som to nechystal. Bolo to také poďakovanie pre divákov, za to, ako nás povzbudzovali. Aj keď nebolo úplne vypredané, panovala super atmosféra. Prvýkrát som chytal na tomto štadióne a plnými dúškami som si to užíval."

Svojím výkonom si Hudáček zvýšil šance, že si konečne zachytá na šampionáte. Dosiaľ sa trikrát prebojoval do záverečnej nominácie na MS, no príležitosť medzi žrďami zatiaľ nedostal. "Myslím si, že tieto prípravné zápasy o tom až tak nerozhodujú. Šancu však mám, cítim, že mi tréner dôveruje. Je tu Jano Laco, ktorý už odchytal nejaké majstrovstvá sveta a netreba zabudnúť na Jara Haláka, ktorý by mohol prísť posilniť reprezentáciu, ak Islanders vypadnú. Osobne si myslím, že jeden brankár nemôže sám odchytať celý šampionát, veď v základnej skupine odohráme za desať dní až sedem zápasov. Urobím všetko pre to, aby som trénera presvedčil. Uvidíme, čo sa stane," dodal.