Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Husárová 20 rokov po triumfe SR vo Fed Cupe: Rozhodla súdržnosť tímu

Janette Husárová nad hlavami slovenského tímu po tom, čo zdolala Španielku Arantxu Sanchezovú-Vicariovú v poslednom finálovom zápase Pohára federácie tenistiek v španielskom Maspalomas 3. novembra 2002. Slovenské tenistky sa prvýkrát v histórii stali víťazkami prestížnej súťaže družstiev v Maspalomas, keď o triumfe nad domácim Španielskom rozhodli už po dvojhrách. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Husárová má na historický úspech stále krásne spomienky.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Vo štvrtok uplynie presne dvadsať rokov od triumfu Slovenska v tenisovom Pohári federácie. Tretieho novembra 2002 zvíťazili zverenky kapitána Tomáša Malika v Maspalomase nad domácim Španielskom 3:1 a tešili sa zo zisku cennej trofeje. Dva body vybojovala vtedy iba 19-ročná Daniela Hantuchová, rozhodujúci tretí získala Janette Husárová, ktorá deklasovala bývalú svetovú jednotku Arantxu Sanchezovú-Vicariovú. Ďalšími členkami víťazného slovenského tímu boli Martina Suchá a Henrieta Nagyová.

Husárová má na historický úspech stále krásne spomienky. "Ešte viac vo mne ožili tým, že sa blíži finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe a už v piatok odlietam s našimi dievčatami do Glasgowa. Základom nášho úspešného ťaženia v roku 2002 bola veľká súdržnosť tímu. Všetci sme ťahali za jeden povraz, od hráčok cez kapitána, členov realizačného tímu, maséra, doktora až po fyzioterapeuta. Nebolo to o individualitách, ale o skvelom kolektíve. Všetko sme podriadili jednému cieľu a využili sme šancu, ktorá sa nám naskytla. Naša partia sa roky pravidelne stretávala. Teraz sme všetky rozlietané, no verím, že čoskoro opäť niečo zorganizujeme a pripomenieme si 20. výročie," uviedla pre TASR jedna z dlhoročných opôr tímu.

Podľa Malika bola základom úspechu skvelá partia. "V tom roku fungovala každá jedna maličkosť, medzi dievčatami i realizačným tímom bola dobrá súhra. V tímových súťažiach je vždy najťažšie urobiť posledný krok, no všetky zápasy na ceste k cennej trofeji boli zložité. V 1. kole proti Švajčiarsku sme rozhodli o našom triumfe až v záverečnej trojsetovej štvorhre. Ani vo štvrťfinále proti Francúzsku a v semifinále s Talianskom to nebolo jednoduché. Finále proti obhajkyniam titulu a viacnásobným šampiónkam v ich domácom prostredí, to bol pre Slovensko jeden z najťažších zápasov v histórii. Človek žije každodennými starosťami, no na fedcupový triumf si vždy rád spomeniem. Bol to veľký úspech nielen môj, ale celého družstva. Urobili sme ľuďom na Slovensku veľa radosti," povedal Malik.