Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Husárová s Čchan postúpili do finále štvorhry v Carlsbade

Janette Husárová, archívne foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V semifinále si poradili so štvrtou nasadenou srbsko-slovinskou dvojicou Jelena Jankovičová, Katarina Srebotniková za 67 minút hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:2.

Carlsbad 4. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková postúpila do piateho singlového finále na okruhu WTA. V semifinále dvojhry na hardovom turnaji vo Washingtone ako obhajkyňa titulu deklasovala nasadenú trojku Rusku Jekaterinu Makarovovú za 76 minút 6:2 a 6:0. O štvrtý titul na hlavnom profesionálnom okruhu bude turnajová sedmička v nedeľu o 23.15 SEČ v prvom vzájomnom zápase bojovať proti Nemke Andree Petkovičovej. Bývalá svetová desiatke si v druhom semifinále, ktoré sa skončilo po druhej ráno miestneho času, poradila so štvrtou nasadenou Francúzkou Alize Cornetovou 7:5 a 6:3. Rybáriková, zverenka trénera Petra Hubera, má vo Washingtone už istú prémiu 20.000 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka WTA.

Rybárikovej vyšiel úvod zápasu s Makarovovou, keď v druhom geme prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:0. Ruská ľaváčka síce následne vyrovnala na 2:2, no vo štvrtom geme opäť neudržala servis a Rybáriková si po potvrdení brejku vybudovala náskok 5:2. Stretnutie následne na niekoľko hodín prerušili pre dážď. Po návrate na dvorec Rybáriková dotiahla úvodný set do úspešného konca a v druhom dejstve úplne ovládla dvorec, keď Makarovovej uštedrila "kanára". Slovenská dvojka nadviazala na triumf nad Ruskou z trávnatého turnaja v Birminghame z roku 2010 a na zápasy vedie 2:0. V singlových finálových súbojoch má zatiaľ bilanciu 3:1. V roku 2009 vyhrala v Birminghame, vo februári 2011 v Memphise a vlani v auguste vo Washingtone. Neuspela iba v septembri 2011 v čínskom Kuang-čou, kde podľahla Juhoafričanke Chanelle Scheepersovej.

Rybáriková po triumfe nad Makarovovou žiarila spokojnosťou. "Teší ma, že som vo Washingtone opäť postúpila do finále a že som zvíťazila tak hladko. Zápas dvakrát prerušili pre dážď - prvýkrát, keď bolo 2:2 a potom za stavu 5:2. Bolo to nepríjemné, koncovku prvého setu som však zvládla veľmi dobre a v druhom dejstve som hrala skvelý tenis, taký, ako som predvádzala na tréningoch. Cítila som sa na kurte uvoľnene. Makarovová hrá podobným štýlom ako Nemka Angelique Kerberová, ktorú som zdolala vo štvrťfinále, no lepšie servuje. Darilo sa mi však dobre returnovať jej podanie. Obe hráčky hrajú priamo a rýchlo, snažia sa držať kontrolu vo výmene. Nevonia im však, keď ich súperka rozrába bekhendovým slajzom a chodí často na sieť. Som rada, že táto moja taktika slávila úspech," povedala pre TASR Rybáriková, ktorá vo finále čaká náročný zápas.

"Petkovičová tu hrá dobre a tvrdý povrch jej sedí. Urobím však všetko pre to, aby som uspela a obhájila titul. Na začiatku turnaja sa mi nehralo dobre. Vo Washingtone obhajujem titul a boli tam tlaky. Trápila som sa a prvé dva zápasy proti Christine McHaleovej a Janke Čepelovej som vyhrala až po trojsetovom boji. Proti Kerberovej to bolo už oveľa lepšie a v dueli s Makarovovou som podala veľmi dobrý výkon. Tunajší kurt mi sedí, loptičky sú trochu iné ako vlani, no zvykla som si na ne," dodala Rybáriková.

Petkovičová si po víťazstve nad Cornetovou vyslúžila prezývku "kráľovná noci". Mečbal premenila desať minút po druhej ráno washingtonského času. "Už som si myslela, že s Alize ani nenastúpime na kurt. Bolo krátko po pol jednej ráno, keď sme začali. Pred zápasom som si krátila chvíle pozeraním Wrestlemanie a čítaním. Vždy mám pri sebe nejakú knihu," povedala pre oficiálnu stránku ETA rodáčka z Bosny a Hercegoviny, ktorá má na konte zatiaľ dva tituly na okruhu WTA, v štyroch finálových súbojoch ťahala za kratší koniec.

dvojhra - semifinále:
Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (7-SR) - Jekaterina Makarovová (3-Rus.) 6:2, 6:0, Andrea Petkovičová (Nem.) - Alize Cornetová (4-Fr.) 7:5, 6:3