Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Husenicová: Umiernenú situáciu pred ZOH môže KĽDR využiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníčka sa domnieva, že z obdobia ZOH by mohla vyťažiť aj severokórejská propaganda, a to najmä na posilnenie svojho postavenia smerom k občanom a predovšetkým k stabilite režimu.

Bratislava 5. februára (TASR) - Pracovné rokovania medzi Južnou a Severnou Kóreou pred začatím zimných olympijských hier v Pjongčangu sčasti priniesli isté uvoľnenie vyhrotenej situácie medzi týmito znepriatelenými krajinami. Severokórejský režim by to však mohol využiť na tajný rozvoj jadrového programu.

V rozhovore pre TASR to v pondelok uviedla riaditeľka Inštitútu ázijských štúdií Lucia Husenicová.

Takzvané "kórejsko-kórejské" rozhovory "do istej miery znamenajú zmiernenie napätej situácie, ktorú sme mali možnosť sledovať počas minulého roka," priblížila Husenicová.

Upozornila však, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) by mohla takúto situáciu využiť vo svoj prospech. "V minulosti sme boli svedkami toho, že Severná Kórea využila obdobie rokovaní na tajný rozvoj svojho jadrového programu."

Odborníčka sa domnieva, že z obdobia zimných olympijských hier by mohla vyťažiť aj severokórejská propaganda, a to najmä na posilnenie svojho postavenia smerom k občanom a predovšetkým k stabilite režimu. Médiá v KĽDR podľa nej hovoria o účasti severokórejských športovcov na ZOH, ale o tom, že hry sa konajú v Južnej Kórei, už nepíšu.

Tento fakt "naznačuje, že stanoviskom propagandy je poukazovať na úspechy súčasného režimu, a nie na to, čo dosiahla Južná Kórea," ozrejmila Husenicová.

Analytička objasnila, že pracovné diskusie pred ZOH prebiehajú predovšetkým za účasti severokórejského olympijského výboru a "netýkajú sa politických bezpečnostných, či ekonomických otázok. Dohodnúť sa na účasti športovcov je oveľa ľahšie, než na čomkoľvek inom," dodala.

"Ak hovoríme o tvorení diplomatických rokovaní s cieľom odstránenia jadrového programu KĽDR, ako to deklaruje juhokórejská, americká, prípadne čínska alebo ruská administratíva, to je niečo, čo je v úplnom kontraste s tým, čo chce Severná Kórea, a teda jej uznanie za jadrovú mocnosť," spresnila Husenicová na záver.