Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

IFAB natrvalo odsúhlasil päť striedaní, FIFA skúša nový ofsajdový syst

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na pondelňajšom 136. valnom zhromaždení IFAB v Dauhe sa diskutovalo aj o novom poloautomatickom systéme na posudzovanie ofsajdových situácií.

Dauha 13. júna (TASR) - Medzinárodný výbor pre pravidlá futbalu (IFAB) natrvalo odsúhlasil možnosť piatich striedaní v stretnutiach na najvyššej úrovni. Novinku zaviedol na odľahčenie záťaže hráčov počas pandémie koronavírusu a podľa prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina podporila permanentné implementovanie pravidla "celá futbalová komunita". Na zápasovej súpiske môže byť pätnásť namiesto doterajších dvanástich náhradníkov.

Na pondelňajšom 136. valnom zhromaždení IFAB v Dauhe sa diskutovalo aj o novom poloautomatickom systéme na posudzovanie ofsajdových situácií. Šéf rozhodcov FIFA Pierluigi Collina verí, že bude k dispozícii už na majstrovstvách sveta, ktoré sa v Katare začnú 21. novembra. Systém monitoruje 29 bodov na končatinách hráčov a vytvára 3D model, ktorý si arbiter pozrie na ihrisku a prijme konečné rozhodnutie. Testovali ho na vlaňajšom Arabskom pohári FIFA a na februárových MS klubov. "Zatiaľ sme veľmi spokojní, naši experti to ešte preskúmajú a určia, či budeme systém používať už na svetovom šampionáte," citovala Infantina agentúra AFP.