Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Igor DEMO: Zažil som aj Ronalda. Svetový hráč bez hviezdnych manierov

Bývalý futbalový reprezentant SR Igor Demo v TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Našim hosťom v televíznom štúdiu TABLET.TV bol tentoraz dlhoročný slovenský reprezentant Igor Demo, s ktorým sme okrem iného prebrali aj viacero aktuálnych futbalových tém.

Bratislava 7. decembra (Teraz.sk) – Bývalý reprezentant Igor Demo patril k prvým slovenským futbalistom, ktorí v ére samostatnosti prestúpili do zahraničia. Hráčska kariéra niekdajšieho skvelého stredopoliara sa celkovo spája s piatimi klubmi, pričom jej vrcholmi boli angažmány v PSV Eindhoven a Borussii Mönchengladbach. A práve zážitky z týchto dvoch klubov okorenili rozhovor, ktorý sme s nitrianskym rodákom absolvovali pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Igor Demo si toho vo futbale preskákal viac než dosť, a tak sa svoje bohaté skúsenosti rozhodol zvečniť na papier. Pred pár dňami uzrela svetlo sveta jeho autobiografia s názvom Srdce na trávniku. „Dlho som nad tým nerozmýšľal. Po viacerých stretnutiach s vedením Borussie Mönchengladbach, kde som strávil gro kariéry, som si povedal, že sa do toho pustím s novinárom Mojmírom Staškom. Zhruba za rok bola kniha hotová a 29. novembra sme ju v Nitre, kde som s futbalom vyrastal, už aj pokrstili. Druhý krst ju čaká v sobotu 7. decembra na Tehelnom poli v polčasovej prestávke duelu Slovan Bratislava – Dunajská Streda a do tretice to absolvujem v Nemecku na začiatku budúceho roka,“ rozhovoril sa Igor Demo.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S IGOROM DEMOM:



Viacnásobný reprezentant SR začínal kariéru v rodnej Nitre, odkiaľ v roku 1994 prestúpil do bratislavského Slovana. Po dvoch majstrovských tituloch a triumfoch v Slovenskom i Matičnom pohári naňho zamieril holandský PSV Eindhoven. „V podstate z jedného dňa na druhý som sa ocitol v spoločnosti hráčov, ktorých som dovtedy videl iba v televízii. Či už to bol Jaap Stam, Phillip Cocu, Ruud van Nistelrooy alebo tréner Dick Advocaat, boli to silné futbalové mená a pre mňa ďalší krôčik dopredu. Veľmi rád spomínam aj na týždeň, keď s nami trénoval Brazílčan Ronaldo, ktorý v tom čase štartoval svoju famóznu kariéru. A keď som už hovorím o tých veľkých menách, musím na rovinu povedať, že hoci to boli futbalové hviezdy, ani jeden z nich nemal hviezdne maniere. Klobúk dole pred nimi,“ vrátil sa myšlienkami cez dve desaťročia dozadu vždy poctivý futbalový pracant, ktorý v Holandsku odohral dve sezóny.

V Borussi naňho nezabudli


Najkrajšie roky kariéry strávil Demo v Borussii Mönchengladbach, v ktorej drese si pripísal na konto 151 súťažných stretnutí a 31 gólov. „Keď som prichádzal do Borussie, vôbec mi neprekážalo, že hrala iba druhú ligu. Pri rozhodovaní zavážila história klubu a záujem trénera Hansa Meyera, ktorý si ma vyhliadol a ako bývalý kouč Twente Enschede ma z Holandska dobre poznal. Tým pádom ani nebolo nad čím rozmýšľať,“ prezradil 24-násobný slovenský reprezentant, ktorý s Borussiou postúpil po dvoch rokoch do Bundesligy. „Pôsobenie v Nemecku bolo bez debaty najlepším obdobím v mojej kariére.“

Spomienky na éru v Mönchengladbachu sa mu oživili pred tromi rokmi, keď bol načas súčasťou realizačného tímu Borussie. V lete 2016 sa jej hráčom stal slovenský reprezentant László Bénes, pričom Igor bol pri začiatkoch v nemeckom klube akýmsi jeho tútorom. „Keď ma klub kontaktoval, bol som milo prekvapený. Ak sa vám totiž niečo také stane po jedenástich rokoch, značí to, že na vás naozaj nezabudli, a ja som si to veľmi vážil. Lacimu som pomáhal so všetkým, od lekárskych vecí, cez bývanie až po tlmočenie pri všetkom, čo potreboval. Bavilo ma to, tá práca ma napĺňala,“ pokračoval Demo.



Po aktívnej kariére, ktorú ukončil v roku 2006, ostal Demo futbalu verný, v nitrianskom klube zastával viacero pozícii. Dnes je pod Zoborom trénerom hráčov do 14 rokov. Nemá v úmysle zúročiť raz svoje skúseností pri senioroch? „Láka ma to a musím sa priznať, že viac sa vidím pri seniorskom futbale. Nechajme sa teda prekvapiť, čo prinesie najbližšia budúcnosť,“ tajomne zakončil Igor Demo.