Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Igor Vlha dcére veril: Bola veľmi dobre nastavená

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší s bratom Borisom z víťazstva v nočnom slalome Svetového pohára žien v rakúskom Flachau v utorok 10. januára 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

"Toto sme potrebovali. Veľmi ťažké preteky, Peťa to zvládla, dolu klobúk pred ňou," povedal pre TASR Igor Vlha.

Flachau 11. januára (TASR) - Obrovskú pohodu, ktorú si Petra Vlhová vytvorila počas uplynulých dní, pretavila na svoj prvý triumf v sezóne. Otec slovenskej lyžiarky práve tento psychický faktor označil ako rozhodujúci pri jej víťazstve v utorkovom nočnom slalome vo Flachau. Vlhovú však v rakúskom stredisku dotlačili k víťazstvu aj slovenskí fanúšikovia, ktorí ovládli cieľové priestory.

"Toto sme potrebovali. Veľmi ťažké preteky, Peťa to zvládla, dolu klobúk pred ňou," povedal pre TASR Igor Vlha.

Dodal, že jeho dcéra triumfovala najmä vďaka dobrému psychickému nastaveniu: "Ideme pomaly po schodoch. Ja som vedel, že to musí prísť. Prišlo to v tomto peknom slovenskom kotli. Petra bola veľmi dobre nastavená aj v deň pretekov a aj dva predtým. Máme najviac fyzioterapeutov na meter štvorcový, postarali sa o ňu skvele."

Prvé kolo vo Flachau postavil Mauro Pini a svojej zverenke ho ušil na mieru. "Gradovalo to v oboch kolách. Mauro to prvé postavil ťažké. Bál som sa, aby druhé nebolo ľahké, ale boli tam dve až tri zákerné bránky. Peťa to zvládla bravúrne. Taká bola aj taktika, využiť prvé kolo naplno. Dnes to vyšlo a druhé kolo bolo famózne," povedal Vlha.

Náročný nočný slalom nezvládli viaceré favoritky a rozdiely medzi lyžiarkami boli väčšie, ako v predchádzajúcich pretekoch. Druhá Mikaela Shiffrinová stratila 43 stotín, tretia Lena Dürrová 85 a štvrtá Wendy Holdenerová už 1,45 sekundy. "Áno, toto bol slalom slalomov. Obe kolá boli veľmi ťažké a bolo to vidieť na rozdieloch. Toto by malo Petru nakopnúť. Veril som, že by to mohlo vyjsť, lebo bola vo veľkej pohode," skonštatoval otec slovenskej lyžiarky.

Šéf tímu neskrýval emócie, svoju radosť dával najavo celému okoliu a pre TASR priznal, že možno povolí aj malú oslavu: "Asi vypijeme nejaké prosecco, vystískame sa. Zajtra je nový deň, chceme ísť ďalej na vlne, na ktorej sme. Chceme to gradovať smerom k MS."



/vyslaný redaktor TASR Michal Runák/