Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Impey vyhral 9. etapu, Sagan: Nebolo toľko stresu

Na snímke druhý sprava slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v zelenom drese vedúceho pretekára v bodovacej súťaži na šarte deviatej etapy pretekov Tour de France zo Saint-Étienne do Brioude (170 km) v nedeľu 14. júla 2019. Foto: FOTO TASR/AP

Na pretekárov čakalo v nedeľu 170,5 km so zvlneným profilom s tromi vrchárskymi prémiami.

Brioude 14. júla (TASR) – Juhoafrický cyklista Daryl Impey triumfoval v nedeľňajšej 9. etape 106. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Mitchelton-Scott sa presadil po celodennom úniku a v cieli 170,5 km dlhej trate zo Saint-Etienne do Brioude zdolal Belgičana Tiesja Benoota (Lotto-Soudal) za 4:03:12 h. Na tretej priečke finišoval Slovinec Jan Tratnik z tímu Bahrain-Merida. Slovenský cyklista Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe prišiel do cieľa na 171. mieste a udržal si zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. V žltom je stále domáci Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck - Quick-Step.

Pelotón prišiel do cieľa s mankom 16:25 minúty, no nikto z úniku nemohol ohroziť "žltého" Alaphilippea. Ten má v celkovej klasifikácii 23-sekundový náskok na Taliana Giulia Cicconeho (Trek-Segafredo), tretí je domáci Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Sagan nakoniec finišoval v grupette so stratou 21 minút a 22 sekúnd a v súťaži o zelený dres si udržal náskok 60 bodov pred druhým Austrálčanom Michaelom Matthewsom. "Po sobote bolo viac než jasné, že to pôjde takto. Šprintéri nemali dôvod strážiť situáciu, lebo pred cieľom bol kopec. Mohli sme to strážiť len my alebo Sunweb, ale po predchádzajúcej etape sme boli všetci na hranici možností. Do úniku odišlo pätnásť ľudí, potom sa to dá ťažko ukontrolovať. Je aspoň dobré, že nebolo toľko stresu ako v sobotu," povedal Sagan pre RTVS.

"Znamená to pre mňa veľmi veľa, je to ako splnený sen. Víťazstvo na Tour mi veľmi chýbalo. Som tu už siedmykrát, bol som v mnohých únikoch a teraz to konečne vyšlo. Neviem to opísať. V sobotu ušiel únik dosť skoro, dnes som mal šťastie a dostal som sa doň. Ani som sa na to príliš nenarobil. Veľmi dobre sme spolupracovali a v závere som si veril. Vedel som, že sa k nim musím na poslednom kopci dostať. Predchádzajúce juhoafrické víťazstvo bolo, myslím, ešte v roku 2007 zásluhou Robbieho Huntera a mne sa podarilo vyhrať na Deň dobytia Bastily. Je to fantastické," citoval víťaza portál cyclingnews.com.

Na pretekárov čakalo v nedeľu 170,5 km so zvlneným profilom s tromi vrchárskymi prémiami. Prvá prišla po 36 km - Mur d'Aurec-sur-Loire (1. kat., 3,2 km, 11%) - ďalšie dve tretej kategórie nasledovali v druhej polovici trate. Úvod bol nervózny s veľkým množstvo pokusov o úniky i pádmi, nepríjemný bol najmä ten Alessandra De Marchiho (CCC), ktorého previezli do nemocnice a Tour sa pre neho skončila. Početný únik sa sformoval po približne 16 km a zapojilo sa doň 15 pretekárov. Boli v ňom Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Oliver Naesen (AG2R), Tony Martin (Jumbo), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Simon Clarke (EF Education First), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Jesus Herrada (Cofidis), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Romain Sicard (Total Direct Energie), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Marc Soler (Movistar) a víťaz Okolo Slovenska 2017 Jan Tratnik s kolegom Ivanom Garciom Cortinom (obaja Bahrain-Merida). Ich náskok rýchlo narastal a po 40 odjazdených kilometroch bol osem minút. O ďalších desať kilometrov sa zvýšil už na desať minút a bolo takmer isté, že víťaz etapy vzíde práve z úniku. Zároveň to znamenalo, že Peter Sagan, ale ani jeho konkurenti, nevezmú žiadne body do "zelenej súťaže" na rýchlostnej prémii. Tá prišla 79 km pred cieľom a vyhral ju Boasson Hagen.

Situácia na trati zostávala dlho rovnaká, až po stúpaní na Côte des Guillaumanches (3. kat., 7,8 km, 4,1%) 65 km pred koncom prišlo k viacerým pokusom o útok z 15-člennej vedúcej skupiny. Sľubný predviedol Pöstlberger, ktorý mal 26 km pred cieľom 44 sekúnd k dobru a za ním jazdili dve skupinky. Na záverečnej vrchárskej prémii na Cote de Saint-Just (3. kat., 3,6 km, 7,2%) sa však jeho pokus skončil a na čelo sa dostala dvojica Impey a Benoot. Na záverečnom stúpaní sa pokúsili od pelotónu odtrhnúť domáci favorit Romain Bardet s Austrálčanom Richiem Portem, no pretekári Ineosu im to nedovolili. Sagan si medzitým z hlavného balíka vystúpil a do cieľa prišiel v grupette. Impey s Benootom si udržali náskok až do konca a v priamom súboji sa tešil z triumfu tridsaťštyriročný Juhoafričan z tímu Mitchelton-Scott.

V pondelok je na programe zvlnená 217,5 km dlhá 10. etapa zo Saint-Flour do Albi so štyrmi vrchárskymi prémiami, po nej nasleduje prvý voľný deň.

výsledky 9. etapy (Saint-Étienne - Brioude, 170,5 km):

1. Daryl Impey (JAR/Mitchelton-Scott) 4:03:12 h, 2. Tiesj Benoot (Belg./Lotto-Soudal) rovnaký čas, 3. Jan Tratnik (Slovin./Bahrain-Merida) +10 s, 4. Oliver Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo obaja rovnaký čas, 6. Nicolas Roche (Ír./Sunweb) +14, 7. Marc Soler (Šp./Movistar) +21, 8. Ivan Garcia Cortina (Šp./Bahrain-Merida) +1:50 min, 9. Simon Clarke (Aus./EF Education First) rovnaký čas, 10. Anthony Delaplace (Fr./Arkea-Samsic) +2:42, ... 171. Peter SAGAN (Bora-Hansgrohe) +21:22

celkové poradie:

1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 38:37:36 h, 2. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +23 s, 3. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +53, 4. George Bennett (N. Zél./Jumbo) +1:10, 5. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos) +1:12, 6. Egan Bernal (Kol./Ineos) +1:16, 7. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo) +1:27, 8. Rigoberto Uran (Kol./EF Education First) +1:38, 9. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +1:42, 10. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +1:45, ... 49. SAGAN +25:04

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 204 b., 2. Michael Matthews (Aus./Sunweb) 144, 3. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) 129

vrchárska súťaž:

1. Tim Wellens (Belg./Lotto Soudal) 43 b., 2. Thomas De Gendt (Belg./Lotto Soudal) 37, 3. Ciccone 30

súťaž mladých pretekárov do 25 rokov:

1. Ciccone 38:37:59 h, 2. Bernal +53 s, 3. Enric Mas (Šp./Deceuninck-Quick-Step) +1:23