Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Invázia pomenila účastníkov aj haly, Slováci budú v menšej

Slovenskí hokejisti sa stali víťazmi domáceho turnaja Kaufland Cup 2022, keď v sobotňajšom zápase zdolali Francúzsko 2:0, v Žiline 7. mája 2022. Na snímke kapitán Slovenska Tomáš Tatar s trofejou. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Práve proti Francúzsku sa vo svojom otváracom zápase na šampionáte predstavia zverenci Craiga Ramsayho.

Bratislava 9. mája (TASR) - Prípravy na tohtoročný svetový šampionát hokejistov vo Fínsku (13. až 29. mája) sprevádzali viaceré zmeny. Kým ten vlaňajší v Lotyšsku bol pod prísnymi protipandemickými opatreniami a počas nepokojnej politickej situácie v susednom Bielorusku, 85. majstrovstvá sveta poznačila invázia ruských vojsk na Ukrajinu. Zmenili sa preto účastníci, ale aj jedno z dejísk.

Fínsko po prehre o organizáciu MS 2021 s Bieloruskom a Lotyšskom získalo šampionát v roku 2022. Hlavné mesto Helsinki privítalo MS naposledy v roku 2013, Tampere v roku 2003. Prípravy sa začali hneď po potvrdení o organizácii, Fíni sa však museli vyrovnať s niekoľkými náhlymi zmenami. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) po začatí ruskej invázie rozhodla, že Bielorusko a Rusko sa nemôžu zúčastniť na vrcholných podujatiach až do odvolania. Na severe Európy ich nahradia Francúzsko a Rakúsko.

Práve proti Francúzsku sa vo svojom otváracom zápase na šampionáte predstavia zverenci Craiga Ramsayho. Úvodné buly je na programe v piatok 13. mája o 15.20 SELČ. O deň neskôr sa o 19.20 stretnú s Nemeckom, v pondelok o 15.30 nastúpia proti Kanade. Po ďalšom dni voľna ich čaká o 19.20 Švajčiarsko a o dva dni neskôr v rovnakom čase Kazachstan. Boje v A-skupine uzavrú Slováci 21. mája o 19.20 proti Taliansku a po dvojdňovom oddychu ich čaká ešte 24. mája o 15.20 výber Dánska. V B-skupine si to medzi sebou rozdajú domáce Fínsko, Švédsko, Česko, USA, Lotyšsko, Nórsko, Veľká Británia a Rakúsko.

Slovenskí hokejisti získali svoj prvý cenný kov na MS 2000, na šampionáte v Rusku si vybojovali striebro. V roku 2002 dosiahli najväčší úspech, keď na turnaji vo Švédsku vybojovali titul. O rok neskôr získali ďalšiu medailu, na šampionáte vo Fínsku sa tešili z bronzu. Zatiaľ posledný medailový úspech dosiahli na MS 2012 vo Švédsku a Fínsku, po finálovej prehre s Ruskom sa tešili zo striebra. Vo februári si na svoje konto pripísali aj premiérovú olympijskú medailu, na ZOH 2022 v Pekingu získali bronz. Zlato z vlaňajška budú vo Fínsku obhajovať Kanaďania.

Ruská invázia na Ukrajinu mala vplyv aj na zmenu jedného z dejísk. Známu Hartwall Arenu vo fínskej metropole vlastnia ruskí majitelia a organizátori ju preto vymenili. Zápasy "slovenskej" A-skupiny sa preto budú konať v menšej Ice Hall aréne, ktorá má kapacitu 8200 divákov. Postavili ju v roku 1966, predtým bola domovskou arénou HIFK Helisnki a od roku 1967 aj Jokeritu Helisnki, až kým sa tím v roku 1997 nepresťahoval do vtedy novej Hartwall Arény. Zápasy B-skupiny sa budú hrať v modernej Nokia Aréne v Tampere. Má kapacitu necelých 13.500 divákov a stála 124 miliónov eur. Fíni sa pýšia tým, že hala spĺňa tie najprísnejšie kritériá.