Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Irving prišiel pre prejavy antisemitizmu o významného sponzora

Na snímke hráč Brooklyn Nets Kyrie Irving. Foto: TASR/AP

Irving na sociálnej sieti zdieľal odkaz na film z roku 2018, ktorý údajne obsahuje prvky antisemitizmu.

New York 6. decembra (TASR) - Americká spoločnosť Nike oficiálne ukončila sponzorskú spoluprácu s basketbalistom Kyriem Irvingom. Hráč klubu NBA Brooklyn Nets sa nedostatočne dištancoval od prejavov antisemitizmu, za ktoré ho už v novembri suspendoval jeho tím.

"Kyrie Irving už nie je športovcom spoločnosti Nike," oznámil v pondelok hovorca Nike pre agentúru AFP. Gigant v oblasti športového oblečenia a potrieb predtým pozastavil spoluprácu s rozohrávačom Nets už minulý mesiac. Stalo sa tak po tom, čo tím suspendoval Irvinga na päť zápasov s odvolaním sa na jeho "neschopnosť dištancovať sa od antisemitizmu", či už na sociálnych sieťach alebo na stretnutiach s novinármi.

Irving na sociálnej sieti zdieľal odkaz na film z roku 2018, ktorý údajne obsahuje prvky antisemitizmu. Následne zverejnil stanovisko, v ktorom odsúdil nenávistné prejavy, počas neskoršieho stretnutia s médiami sa však odmietol ospravedlniť za šírenie filmu. Irving podpísal s Nike zmluvu v roku 2011. Vďaka jej podpore zarobil ročne 11 miliónov dolárov.

Irving má za sebou už viacero kontroverzií. Pred minulou sezónou sa odmietol dať zaočkovať proti koronavírusu a na základe nariadení mesta New York tak nemohol nastupovať v domácich dueloch NBA.