Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Islanders s Chárom zdolali Buffalo v zámorskej NHL

Slovenský hokejový obranca v drese New York Islanders Zdeno Chára, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vydarený návrat do zostavy "ostrovanov" zažil Mathew Barzal, ktorý sa na výhre podieľal gólom a dvomi asistenciami.

New York 31. decembra (TASR) - Hokejisti New Yorku Islanders so slovenským obrancom Zdenom Chárom zdolali v noci na piatok v zámorskej NHL Buffalo 4:1.

Vydarený návrat do zostavy "ostrovanov" zažil Mathew Barzal, ktorý sa na výhre podieľal gólom a dvomi asistenciami. Dvadsaťštyriročný center odohral svoj prvý zápas od 11. decembra, predchádzajúce tri stretnutia vynechal v súvislosti s COVID-19 protokolom. "Mal veľkú zásluhu na víťazstve. Na ľade lietal, bolo pekné sledovať ho po takej pauze. Skvelý návrat, dodal nám energiu," povedal na adresu Barzala domáci obranca Noah Dobson, ktorý strelil gól a pridal asistenciu. Brankár Semjon Varlamov pomohol k víťazstvu 36 úspešnými zákrokmi. Islanders odohrali prvý zápas od 19. decembra. Chára bol s 22:11 minútami najviac vyťažovaný hráč svojho tímu, vyslal dve strely na bránku, zblokoval tri strely súpera a duel dokončil s dvomi plusovými bodmi.

Buffalo prehralo druhý zápas za dva dni, v noci na štvrtok podľahlo New Jersey 3:4. "Doplatili sme na zlý štart, robili sme chyby, ktoré bežne nerobíme. Súper narábal lepšie s pukom, my sme produkovali chyby," uviedol pre nhl.com jediný strelec Sabres v zápase Kyle Okposo. Buffalo viedol asistent Matt Ellis, pretože tréner Don Granato je na covidovej listine. Islanders zdolali Sabres na domácom ľade desiatykrát za sebou, séria trvá od 9. apríla 2016.

Do súťažnej akcie sa vrátil brankár Vancouveru Jaroslav Halák. Na ľade Los Angeles zneškodnil v riadnom hracom čase a predĺžení 34 z 35 striel súpera, jeho tím napokon prehral s Kings 1:2 po nájazdoch. Halák v záverečnom rozstrele inkasoval z piatich nájazdov dvakrát. Autorom víťazného nájazdu domácich bol švédsky krídelník Viktor Arvidsson. Canucks prehrali prvýkrát pod vedením trénera Brucea Boudreaua, ktorý 5. decembra nahradil vo funkcii odvolaného Travisa Greena. Kanadský klub od príchodu Boudreaua ťahal sedemzápasovú víťaznú sériu. Sedem výhier po nástupe do nového tímu je vyrovnanie rekordnej série NHL, podobný kúsok pred Boudreauom dokázali Jacques Lemaire s New Jersey Devils (1993/94) a Geoff Ward s Calgary Flames (2019/2020).

Tridsaťšesťročný Halák nastúpil za Canucks siedmykrát, prvýkrát od 14. decembra, ale nepridal druhé víťazstvo. V riadnom hracom čase inkasoval len raz, keď ho v druhej tretine tečovanou strelou prekonal Brendan Lemieux. Ten istý hráč mohol v 57. sekunde tretej tretiny zvýšiť na 2:0, ale slovenský brankár mu chytil trestné strieľanie a dal svojmu tímu šancu vyrovnať. Canucks sa to podarilo a duel poslal do predĺženia kapitán Bo Horvat, ktorý po nádhernej nahrávke J.T. Millera vyrovnal v presilovke necelých osem minút pred koncom riadneho času na 1:1. Miller bodoval v ôsmom zápase za sebou. "Halák chytal neskutočne. Zápas mohol pre nás dopadnúť oveľa horšie, najmä v druhej tretine, keď sa Jaro postavil na hlavu. Nehrali sme dobre, mali sme mu oveľa viac pomôcť a hrať pred ním lepšie," povedal Horvat pre agentúru AP. Slovenský brankár chytil v druhej tretine 16 striel, jeho výborný výkon stačil Canucks aspoň na zisk bodu.

Majstrovská Tampa Bay bez zraneného slovenského obrancu Erika Černáka nezvládla derby s Floridou a na ľade Panthers utŕžila debakel 3:9. Jonathan Huberdeau sa pod triumf domácich podpísal gólom a štyrmi asistenciami, dvakrát v drese "panterov" skóroval Anthony Duclair, ktorý pridal aj asistenciu. Jeho prvý gól v zápase bol jubilejný stý v profiligovej kariére. Panthers potvrdili dominanciu na domácom ľade, kde vyhrali 16 z 19 zápasov. V bránke zažiaril mladík Spencer Knight, do bodových štatistík sa zapísalo 15 z 18 kourčuliarov Panthers. "Chýbalo im viacero hráčov, bol to iný tím ako zvyčajne, ale v našej príprave a nastavení na zápas sa nič nemenilo. Išli sme tvrdo za víťazstvom, mali sme dobrý začiatok a od toho sa to celé odvíjalo," spokojne konštatoval kapitán Floridy Aleksander Barkov, ktorý mal bilanciu 1+1.

Tampa má na covidovej listine oboch brankárov - Andreja Vasilevského aj Briana Elliotta - a tak opäť nastúpil Maxime Lagace. Ten počas dvoch tretín inkasoval šesť gólov z 27 striel a na poslednú dvadsaťminútovku ho nahradil 20-ročný Švéd Hugo Alnefelt, ktorý pri debute v NHL dostal tri góly a zaznamenal sedem úspešných zásahov. Deväť strelených gólov je zatiaľ najviac v tejto sezóne. "Panterom" sa podarilo streliť presne deväť gólov v jednom zápase prvýkrát v klubovej histórii. Rekord držia z 26. novembra 1997, keď dali Bostonu Bruins desať gólov (10:5). "Zaslúžili si víťazstvo, ale my sme im k tomu výrazne dopomohli. Na absencie v zostave sa nebudeme vyhovárať, sú to okolnosti, ktoré sa nedajú ovplyvniť a podobné problémy má viac tímov," poznamenal tréner Lightning Jon Cooper. Zápas vôbec nevyšiel hviezdnemu obrancovi "bleskov" Victorovi Hedmanovi, ktorý si pripísal až šesť mínusových bodov.

Hokejisti Caroliny si na domácom ľade poradili s finalistom minulej sezóny Montrealom 4:0. Brankár Antti Raanta chytil všetkých 26 striel súpera a zaznamenal 14. shutout v profiligovej kariére, prvý od 4. febuára 2020, keď bol ešte hráč Arizony Coyotes. Hurricanes, ktorí nastúpili prvýkrát od 18. decembra, strelili tri góly v presilovke a jeden v oslabení. Dvakrát rozsvietil červené svetlo Teuvo Teräväinen, tri asistencie si pripísal Jaccob Slavin. Fínsky útočník Sebastian Aho pridal dve asistencie a zaznamenal šiesty viacbodový zápas za sebou. "Z víťazstva mám radosť, ale výkon nebol optimálny. Bolo vidieť, že sme pri viacerých situáciách mali ‘hrdzavé’ ruky, tá pauza bola dlhá. V každom prípade ma potešili oslabenia a výkon brankára," povedal tréner Caroliny Rod Brind’Amour.

Patrik Laine oslávil návrat po 19-zápasovej pauze gólom a pomohol ním Columbusu k víťazstvu 4:3 po nájazdoch nad Nashvillom. Fínsky útočník na začiatku druhej tretiny po ukážkovej spolupráci s Jakubom Voráčkom dostal Blue Jackets do vedenia 2:1. Gól venoval svojmu otcovi Harrimu, ktorý v novembri zomrel. "Bol to asi prvý zápas, v ktorom ma otec nevidel hrať. Pred zápasom som to vnímal veľmi emotívne. Chcel som, aby bol na mňa hrdý, bol mojím fanúšikom a veľkým podporovateľom," povedal Laine. Predators otočili z 1:2 na 3:2, ale duel poslal do predĺženia Alexandre Texier, ktorý vyrovnal necelých sedem minút pred koncom. Gól a asistenciu zaznamenal Boone Jenner, brankár Elvis Merzlikins chytil 31 striel hostí. V piatom kole nájazdov rozhodol o prvom víťazstve Blue Jackets od 11. decembra Gustav Nyquist.

Nováčik zo Seattlu prehral na domácom ľade s Calgary 4:6. Špeciálny zápas odohral obranca Kraken Mark Giordano, ktorý v prvom vystúpení proti svojmu bývalému tímu strelil gól a pridal dve asistencie. Tridsaťosemročný Kanaďan odohral v drese Flames 15 sezón, z toho v ôsmich bol kapitán tímu. "Giordano bol skvelý kapitán, veľmi rád som s ním hral. Som rád, že mu zápas vyšiel, ale musíme sa pozerať na seba a pre nás to bol zápas, v ktorom sme chceli uspieť," vyjadril sa útočník Flames Johnny Gaudreau, ktorý k úspechu prispel dvomi gólmi a asistenciou. Domáci vyrovnali 2:39 min pred koncom na 4:4, keď sa po Giordanovej prihrávke presadil Jared McCann, ale o 13 sekúnd neskôr dostal Flames opäť do vedenia Matthew Tkachuk a do prázdnej bránky poistil víťazstvo Noah Hanifin.

"Žraloci" zo San Jose vyhrali nad Philadelphiou 3:2, keď v predĺžení rozhodol svojím 16. gólom v sezóne Tomáš Hertl. Český útočník si v riadnom hracom čase pripísal aj asistenciu a bodoval v ôsmom zápase za sebou, čo je jeho kariérne maximum. V bránke Flyers absolvoval debut v NHL dvadsaťštyriročný Švéd Felix Sandström, ktorý zlikvidoval 43 striel. "Letci" napriek prehre bodovali v siedmom zápase za sebou.

sumáre NHL:



Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly: 11. Niederreiter (Kotkaniemi, Slavin), 14. Teräväinen (Aho, Slavin), 38. Teräväinen (Nečas, Aho), 51. Jarvis (Svečnikov, Slavin). Brankári: Raanta - Montembeault, strely na bránku: 38:26, 17.722 divákov.

Columbus Blue Jackets - Nashville Predators 4:3 pp a sn (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 7. Jenner (Gavrikov, Boqvist), 21. Laine (Voráček, Jenner), 54. Texier, rozh. nájazd Nyquist - 3. McCarron (Luff, Tomasino), 36. Cousins (Duchene, Fabbro), 37. Johansen (Granlund, Duchene). Brankári: Merzlikins - Rittich, strely na bránku: 29:34, 17.494 divákov.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 9:3 (3:1, 3:1, 3:1)
Góly: 3. Duclair (Montour, Huberdeau), 12. Huberdeau (Barkov, Reinhart), 15. Vatrano (Lundell, Marchment), 24. Luostarinen (Gudas, Lomberg), 38. Mamin (Verhaeghe, Luostarinen), 40. Lundell (Vatrano, Weegar), 45. Duclair (Huberdeau, Weegar), 47. Ekblad (Huberdeau, Duclair), 53. Barkov (Huberdeau) - 16. Bogosian (Bellemare, Perry), 27. Stamkos (Palát, Colton), 45. Point (Killorn, Palát). Brankári: Knight - Lagace (41. Alnefelt), strely na bránku: 37:42, 15.001 divákov.

New York Islanders - Buffalo Sabres 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly: 13. Barzal (Bailey, Dobson), 27. Bellows (Greene), 32. Lee (Bellows, Barzal), 52. Dobson (Bailey, Barzal) - 19. Okposo (Murray, Olofsson). Brankári: Varlamov - Subban, strely na bránku: 32:37, 17.255 divákov.

Seattle Kraken - Calgary Flames 4:6 (1:1, 1:2, 2:3)
Góly: 6. Giordano (Blackwell, Järnkrok), 21. Järnkrok (McCann, Giordano), 45. Gourde (Blackwell, Järnkrok), 58. McCann (Giordano, Eberle) - 10. Gaudreau (Zadorov, Tkachuk), 24. Gaudreau (Monahan, Tkachuk), 35. Lucic (Tanev), 57. Mangiapane (Kylington, Hanifin), 58. Tkachuk (Gaudreau), 60. Hanifin. Brankári: Driedger - Markström, strely na bránku: 22:40, 17.151 divákov.

Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 2:1 pp a sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 28. Lemieux (Wolanin), rozh. nájazd Arvidsson - 53. Horvat (Miller, Pettersson). Brankári: Quick - HALÁK, strely na bránku: 35:18, 14.514 divákov.

San Jose Sharks - Philadelphia Flyers 3:2 pp (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Góly: 26. Couture (Cogliano, Middleton), 28. Burns (Hertl, Middleton), 65. Hertl (Karlsson) - 16. Frost (Konecny, Lindblom), 56. Farabee (Lindblom, Yandle). Brankári: Reimer - Sandström, strely na bránku: 46:25, 12.540 divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (NY Islanders) 22:11 0 0 0 +2 2 0
--------------------------------------------------
Jaroslav Halák (Vancouver) 65:00 34/35 97,1%

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/