Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

ITF ukončila po kritike formátu Davis Cupu spoluprácu s Kosmosom

Na snímke Gerard Pique na konci futbalového zápasu španielskej La Ligy medzi Rayo Vallecano a FC Barcelona v stredu 27. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Kosmos finančne zastrešovala Davisov pohár a bola pri kritizovanej zmene formátu v roku 2019. Jej majiteľom je bývalý španielsky futbalový reprezentant Gerard Pique.

Londýn 13. januára (TASR) - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) ukončila po piatich rokoch spoluprácu s investičnou spoločnosťou Kosmos. Tá finančne zastrešovala Davisov pohár a bola pri kritizovanej zmene formátu v roku 2019. Jej majiteľom je bývalý španielsky futbalový reprezentant Gerard Pique.

ITF podpísala s Kosmosom dlhodobý 25-ročný kontrakt vo výške tri miliardy dolárov pre organizáciu finálových turnajov. K zmene formátu prišlo v roku 2019, zrušil sa tradičný model duelov doma-vonku a všetky stretnutia finálového turnaja hostilo jedno mesto. Po kritike ohľadom nízkej návštevnosti prišla mierna zmena v podobe troch dejísk. V rovnakom období vynechalo turnaj mnoho špičkových hráčov vrátane Rafaela Nadala, ktorý nebol na Davisovom pohári od roku 2019.

Nadchádzajúce zápasy Final Eight sa budú konať podľa plánov v španielskej Malage. "ITF ubezpečuje, že existujú finančné rezervy a ako správca súťaže bude organizovať kvalifikácie a vyraďovaciu fázu tohto ročníka podľa plánu," citovala z oficiálneho vyhlásenia ITF agentúra AFP. Finálový turnaj je na programe v novembri.